pátek 18. května 2012

Nákladný koníček a vinná Supernova

korky_pytleVčera jsem přesypával pytel. Pytel korků. Si je takhle doma hromadím, občas z nich udělám nějakou blbost, časem by z nich mohla být celá podlaha :o) Pár desítek jsem jich rozdal, do hodin výtvarné výchovy ve škole a tak. Plasťáky jsem většinou vyhazoval, stejně jako všechny šroubové uzávěry. Ale ten pohled na dva prakticky plné šedesátilitrové pytle mne trochu vyděsil. Úplně jsem najednou viděl, kolik práce má játra měla. A taky si zkusil odhadnout, jakou částku každý korek v průměru představuje. V kontextu hypotéky a dokončování a vybavování bytu je to celé trochu děsivé :-) Ale nelituju! Teda… jak jsem se těmi korky přehraboval a vzpomínal, tak některé lahve jsem snad ani pít nemusel, ale k podstatné části bych se klidně rád vrátil.

crianza_supernova_2006Nedávno mi do pytle přibyl i korek od Bodega Alberto y Benito, konkrétně z jejich Supernova Crianza 2006. Byl to korek kvalitní, schovaný pod silnější kovovou záklopkou. Supernova je taková ta současná španělská moderna, v tomto případě z oblasti Ribera del Duero, tak trochu „projekt“ podobně jako nedávno popisované Matsu. Sice není postavena na internacionálních odrůdách ale na klasice Tempranillo, ovšem víno si poleželo 14 měsíců v barrique sudech, mixu francouzských a hlavně populárních (osobně mi jejich projev obvykle příliš nesedí) amerických. Elegantní viněta, číslované lahve (32.000 kousků celkem), baleno v hezkých krabičkách po dvou. Pěkných 93 bodů od Peñínu a cena ve Španělsku okolo deseti éček. Temně višňová barva, ale ještě je vidět normálně skrz. Silné, ovocité, uleželejší, jasný výraznější vliv vypáleného dřeva včetně toho amerického, ovšem víno se s tím pere dobře. Vyzrálé, moderní, s trochu divočejšími tóny, fajn. Totéž se opakuje i v plnější chuti, je zde dobrá ovocitost do rybízu a lesních plodů, víno působí díky kyselině poměrně šťavnatě a dlouze doznívá tóny hořké čokolády. Je tam pěkná tříslovina, víno je dobře postavené, vyvážené, ještě ne obludné a stále fajn pitelné. Někde ke kusu masa při grilování velká paráda :-) Nakonec méně „nabušenec“ než jsem původně čekal, byť si pozornost získává spíše důrazností než nějakou elegancí. Za ty peníze ovšem hodně dobré pití.

Komentáře používají Disqus