středa 23. května 2012

Merlot od Iliase, Karmazín od Korábů

ilias_merlot_2009Dostal se mi do rukou, ze sortimentu Fajnšmekra, Merlot 2009 pozdní sběr z vinařství Georgios Ilias, hrozny původem z pavlovské viniční trati  Slunný vrch. Ilias je od ročníku 2011 certifikovaný bio, hrozny na toto víno už pocházejí z vinice takto obhospodařovávané (v přechodném režimu). Víno je v bordó lahvi, s kovovou záklopkou a celokorkem. Barva moc pěkná tmavší rudá, spíše mladistvá. Moc krásně voní, mladě a svěže ovocitě, peckoviny do višní a švestek, trochu bylinné tóny, mírně živočišnost. Je to poměrně seriózní, propracovanější červené, objevují se různé jemnější vrstvy, jde si s tím hrát, baví hodně. V chuti suché, čisté, peckovinové ovoce, šťavnaté a velmi pěkně postavené, alkohol vysokých 14% je tam umně skryt. Výborná práce se dřevem, tak akorát třísloviny, slušná délka. Postupem večera a při různých teplotách se hodně mění, někdy se objevují až tóny zeleného pepře, jindy se zdůrazní živočišnost. Možná ne „velké víno“, ale zatraceně příjemné červené. Hodně potěšilo.

korab_karmazin_2011Nedávno jsem přímo od producenta zakoupil degustační sadu aktuálního sortimentu Vinařství Koráb z Boleradic. Zatím toho moc neotevíral, ještě je čas, ale shodou okolností se o víkendu přichomýtl k jejich frankovce ze staré (77 let) vinice v trati Dukejský, prodávané pod jedním z původních názvů odrůdy jako Karmazín 2011. Bývá to velmi sympatické pití a dost jsem se na něj těšil. Víno je to vyloženě mladičké, opravdu hodně syrové, s vůní do peckoviny, lesních plodů a minerální vlhké vápenité zdi. Trochu mi připomnělo mladého vavřince od Chrástka a Trojaka. Svěží, čerstvé, opět hodně syrová ovocitost, bylinkové tóny, dobrá délka. Bude mne hodně zajímat, jak se víno bude vyvíjet v lahvi. Teď se to totiž pije výborně, obzvláště lehce podchlazené, ale měl jsem z toho takový pocit „mladé víno plus“, jakoby nešlo o víno úplně doškolené a určené k delšímu ležení a rozvoji v lahvi, ale spíš o čerstvou ukázku ročníku k rychlejšímu vypití.

Komentáře používají Disqus