středa 30. května 2012

Pivní úspěch s poselstvím pro vinaře

pivickoJiž několikrát jsem se tu zmiňoval o tématu soutěží, že různé medaile mají jistě významný vliv na podporu prodeje, ale reálné poselství o kvalitě vína dávají o hodně menší (Nad tiskovými zprávami a PR články, Tolik medailí až oči přecházejí), jak stejné lahve dopadají zlatě i bez ocenění na různých soutěžích (Fakta, dojmy, medaile a vypitá láhev rosé). Tak dneska se k tématu trošku vrátíme a srovnáme si to s výsledky světové pivní soutěže, World Beer Cup 2012 z amerického San Diega.

vosa_v_kelimkuV kategorii nazvané Bohemian-Style Pilsener obsadila všechna tři medailová místa piva z ČR, což zní logicky, však jsme na tenhle styl světová velmoc (a ve velkém se tu dělá jen málo co jiného). Zlatá medaile Starobrno Ležák vařený Heinekenem a podle všeho v Krušovicích. Místo druhé Krušovice Imperial, což je exportní verze jejich dvanáctky, taktéž vařeno skupinou Heineken, ale tentokrát v Amsterdamu. No a bronz jde pro Gambrinus Premium, alespoň zde původem z Plzně. Tak co? Tahle trojka nejlepší světová pivka plzeňského typu? Nebo snad jen piva čistě udělená a dobře splňující pravidla stylu (byť v jiných kategoriích to vypadá o kus lépe), která se na soutěž podařilo doručit v dobré formě? No a vidíte, v případě vín to funguje hodně podobně, jen výjimečně se na medailových pozicích (čest takovým soutěžím) objevují nápaditá, komplikovanější vína, mnohem častěji jde o záležitosti, které perfektně zapadají do určitých šablon :-) Špičky na soutěže často ani nechodí. A to pomíjím oblíbené téma, zda jde na soutěž stejná várka, jako masově do lahví ;-)

kocouri

Vaše oblíbené pivo z velkopivovaru v točené podobě? A totéž v případě lahví? Nejoblíbenější menší producent či konkrétní pivo z minipivovaru? Kolik kocourů se vejde do jedné chladničky? :-)

Komentáře používají Disqus