čtvrtek 3. května 2012

Zmrzlé Champagne, most přes Moselu, rýže na Moravě, top restaurace a další drobnosti

vinice_champagne_2Ve světě vína a oblastech mu blízkých se toho děje spoustu, tak jen pár vybraných (ne nutně podle důležitosti) zajímavostí. Vinice v Champagne zasáhl mráz a poškodil slibně se rozvíjející vinice (viz Decanter). Dle oblastí se škody liší, někde je to tak desetina potenciální úrody, jinde třetina. Jsou i vinaři, kteří letos téměř nebudou sklízet. Champagne má to výhodu, že spousta producentů drží velké zásoby (a vůbec celý ten princip dlouhého zrání ve sklepích, že jo) vína, leckteří díky různým apelačním kličkám i tichého bílého pro další zpracování pro „případ krize“. Jestli se nějaká oblast s podobnými problémy dokáže poprat, tak je to rozhodně Champagne.

Práce na kontroverzním mostu přes Moselu byly pozastaveny (Decanter). Některé technické vybavení rozmontováno, dělníci poslání pryč. Jak to bude dál se uvidí…

K tématu Čína a víno z Moravy jsem se tu už párkrát pozastavoval. V nedávném článku se vyjádřil prezident Farmy čínsko-československého přátelství Lü Čen-chua, že krom vývozu vín z Moravy do jeho domoviny (napadá mne několik podniků, jejichž produkci bych tam poslal kompletně, čímž by se zbylá úroveň vín na našem trhu dramaticky zvýšila) by bylo třeba možno na Moravě pěstovat na oplátku rýži. Možná by si měl Miloš Michlovský rozmyslet plány s VOC Pálava zaměřeným na vlašák, kdo ví co všechno tam Číňané zakoupí, zterasují a dají tomu terroir úplně nový rozměr… :-)

ledbury_ryba

Vyhlášení výsledků World’s 50 Best Restaurants Awards přineslo několik zajímavých posunů v žebříčku. Kodaňská NOMA si stále drží první příčku, ale třebas taková legendární Fat Duck spadla na místo třinácté (ale Blumenthal trpět nemusí, jeho nový podnik Dinner by Heston Blumenthal v Londýně se rovnou objevil na místě devátém jako skokan roku). Potěšil mne fantastický skok londýnského The Ledbury, o dvacet příček na 14 místo. Šlo o jeden z mých top gastronomických zážitků (a navíc cenově vyloženě nezlomí krk), nějak jsem se ale nedostal k článku a jen se lehce zmínil v nedávných výsledcích mišelinské ankety. A parádně poskočil vídeňský Steirereck, na jedenácté místo, tenhle restaurant má případný zájemce o návštěvu jednoho z top 50 podniků asi nejblíž :-)

Chystá se film „Rok v Burgundsku“, ve kterém vystupuje hned několik významných vinařů s odlišnou životní a vinařskou filozofií. Co prozradí Lalou Bize-Leroy či Bruno Clavelier? Těším se!

Objevila se zpráva, že James Suckling přijal platbu 24 tisíc dolarů (Dr. Vino) od monopolního prodejce vína v Quebecu, za zdegustování a ohodnocení vín a jejich další propagaci. Problém je, že jednotlivé strany to různě popírají a celkově to nevypadá dobře. V krátké době jde o další aférku nejvýše postavených vinných recenzentů.

Komentáře používají Disqus