pátek 28. prosince 2012

Natur Wine Štefan Kasnyík ze Strekova

eszer_cuvee_kasnyikJe tomu pár měsíců, co jsem při odchodu z Veltlínu dostal „podpultový“ (bylo ho tak málo, že víno nějak aktivně nepropagovali a většinu si tam nejspíš vypili sami) vzorek jednoho mladého vína ze Strekova. Úplně mne nadchlo, přišlo mi jako archetyp poctivého červeného na pití ve velkém a přitom opravdu hodně zajímavého. Ale nic jsem o něm nepsal, vše tak trochu přisuzoval atmosféře a ovínění. Později však víno ochutnal znovu a nadchlo naprosto stejně. Jmenovalo se Eszter Cuvée a já si řekl, že o něm musím zjistit víc, na vinětě nebylo ani jméno vinaře a jediná bližší informace o něm byla ta, že ho do Veltlínu přivezli pár desítek lahví poté, co personál okouzlilo Strekovském vinném festivalu. Tím pádem mi ani úplně nedocvaklo, když mi z ničeho nic napsal jistý Štefan Kasnyík, že by mi chtěl poslat svou frankovku na okoštování. Uvědomil jsem si to až o dva dny později, kdy se na jméno poptal a Eszter Cuvée znovu vyplulo na povrch. Psal jsem vinaři, že nic posílat nemusí, protože už jedno jeho víno ochutnal, jeho styl mne bavil a dříve či později se potkáme ve Strekově, ale příliš pozdě. Frankovka už byla na cestě. Včera jsem zaslané frankovky s přáteli otevřel a mohu se tak konečně o svůj nový vinný objev podělit.

O vinařství vím jen to málo, co jsem postupně vytahal z účastníků Strekovského festivalu a co mi napsal sám vinař. Jeho „nanovinařství“ vzniklo v roce 1999, první lahvování v roce 2000 (Pinot Blanc a Modrý Portugal). Na začátku obdělával vinice na ploše tři čtvrtě hektaru, nyní již jen na 25 árech pěstuje Veltlínské zelené, Mopr, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský a z modrých odrůd je to Frankovka, Svatovavřinecké, André a Alibernet. V roce 2008 vinař následkem choroby ochrnul na levou část těla, s pracemi ve vinici však pokračuje (psal, že třeba nahradil motorový postřikovač akumulátorovým, se kterým se mu bez použití levé ruky lépe pracuje). Ve vinicích (s výsadbami až 54 let starými) se snaží pracovat dle literatury o biodynamice, bez chemie a umělých hnojiv, podle výsevního kalendáře. Ve sklepě pak za pomoci přátel a bez zbytečných přídavků (kvasinky, enzymy atd.) a také s minimalizací síry, aktuálně u bílých do 10 mg/l a u červených snaha o žádnou přidanou. Nestáčí, nečiří, nefiltruje (byť veškeré zařízení má), stáčí přímo ze sudu, používá starší 225l z Bordeaux. Zda tento přístup vznikl až po nemoci jako nový pohled na víno či již předtím netuším, ale zní to prostě hodně sympaticky.

kasnyik_misc

Eszter Cuvée 2011 je z nadpoloviční většiny Svatovavřinecké v kombinaci s Frankovkou a kapkou André a Alibernetu (dolívka Frankovka, vše Údolí Márie), pouze samotok, školeno v sudu na kalech s částečnou batonáží, připraven právě jeden sud, nesířeno (NSA). Láhev uzavřena plastovým špuntem. Tmavá barva, fialovější tón, ale nijak hutné. Tmavé třešně a višně, evokuje šťavnatost, čisté, svěží, nijak složité ale neuvěřitelně příjemné. Suché, šťavnaté v chuti, peckovinová ovocitost, skvělá kyselina a fajn délka, dokonalá pitelnost. Krásně udělané červené, které nic nepředstírá, je „tak akorát“ úplně ve všem a jde si s ním hrát celý večer, víno kterého chci víc. Mimochodem je ve sklence na mém letošním PFku.

frankovka_kasnyikFrankovka modrá 2011 stejná ambaláž a původ hroznů, síra uvedena 25 mg/l. Tmavší granátová barvam, mladá, pěkná. Mladá vůně, divočejší ovocitá, sladší vyzrálé ovoce do tmavých peckovin, moruše, dotek kořenitosti, příjemné. Suché, živé s bezvadnou kyselinou, vyvážené, špičková pitelnost (alkohol 14 % bych určitě netipoval), výtečně postavené, fajn délka. Krásná frankovka a víno s lehčím vzletným charakterem podobné Cuvée Eszter.

frankovka_2009_kasnyikFrankovka modrá 2009 byla pod korkem, síra nepřidávána, viniční tratě Údolí Márie a Goré. Velmi temná barva, až neprůhledná, víno působí ve sklence hutným dojmem a tipoval bych až nějaký přídavek Alibernetu, i kvůli vůni. I ta je hutnější, vyzrále tmavě až likérově ovocitá, divočejší, překvapivě trochu sevřená a méně okamžitě přístupná než u obou jedenáctek, peckovinová do švestek, pikantní, s mírnou těkavkou. Suché, šťavnaté se sladce ovocným, do sušených peckovin, dlouhým dozníváním. Šťavnaté, harmonické a krásně pitelné, po každém doušku se rozlije v těle příjemné teplo. Tady bych si zase tipnul, že alkohol je vyšší než uvedených 12.5 %. Taky výtečné víno, byť jako frankovka mne asi víc bavila jedenáctka (přišla mi odrůdově čistší, ale možná je to jen rozdílem ročníků).

Prostě pro mne je tohle bezvadný „objev“ a další vinař ve Strekově, který mne opravdu baví. Teď jen zjistit, zda se ta vína dají sehnat i jinak než u něj ve sklepě :-)

Komentáře používají Disqus