středa 12. prosince 2012

Vánoční jídla a ideální snoubení s vínem

kaprikKombinace jídla s vínem mnohým připadá jako děsná věda, jiní se drží základní pouček známých skoro odnepaměti, další experimentují (viz anketa). Cílem je, aby víno nepřebilo jídlo a naopak jídlo nechalo vyniknout i vínu, ideálně aby jejich spojením vznikl další příjemný vjem. A vůbec nejlepší je, pokud díky spojení jídlo či víno (nebo dokonce oboje) vyniknou více než samostatně. Pro restaurace je cílem i celkové pozvednutí zážitku z návštěvy, abyste zase přišli :-) Páruje se tak, aby vůně a chuť vína jídlo doplnila nějakými společnými prvky, jindy se naopak hraje na jasné protiklady a funguje to snad ještě lépe. Před nějakou dobou vyšla zajímavá kniha, obsahově i způsobem zpracování, Taste Buds and Molecules: The Art and Science of Food, Wine, and Flavor, ve které se autor zabývá párováním pomocí jasně identifikovaných složek zodpovědných za konkrétní aromatické a chuťové projevy a jejich vzájemných interakcí. Ale nějak zvlášť mi nepomohla :-) Já se teď nějakou dobu totiž „trápil“ s přípravou článku (ne sem na blog, s těmi je zábava) o snoubení tradičních vánočních jídel s vínem. Cílem bylo, aby se vína snoubila, ale nebyla to úplná nuda. Aby tam bylo i něco trochu zajímavého a možná netradičního, co ale není jen výstřelkem, opravdu funguje. Dost boj, ty svátky fakt svádí hlavně k tradicím :-)

Nakonec jsem něco spáchal, snad smysluplného. Každopádně se teď ptám vás, čtenářů tohoto blogu, nadšenců do vína, někdy i sommeliérů v restauracích či dalších profesionálů. Jaká by byla vaše ideální volba k tradičním pokrmům viz níže? Netřeba jmenovat konkrétní produkt (ale vadit to nebude), stačí typ / styl vína. Moje volba, byť v některých případech se ještě trochu rozhoduji, je vždy v hranatých uvozovkách bílým písmem, stačí označit a objeví se. To aby vás neovlivnila, nejdříve napište vlastní tipy do komentáře ;-) Samozřejmě chápu, že dost záleží jak je jídlo připraveno, kolik a jakého koření a vůbec, ale nejde o vědecký projekt a odpovědět snad možné je.

  1. Klasický kroupový kuba na sádle s lesními houbami
    [rustikálnější červené, nejspíše nějaká Frankovka]
  2. Kapr ve variantě obalovaný smažený s majonézovým bramborovým salátem
    [plnější trochu zralejší Ryzlink rýnský, s dobrou kyselinou ale klidně i dotykem zbytkového cukru]
  3. Hustá krémovější rybí polévka s jikrami a vůbec vším dobrým
    [v klidu pokračovat aperitivem, tedy dobrým suchým šumivým vínem]
  4. Vinná klobása s lepenicí (šťouchanými bramborami s kysaným zelím)
    [suché spíše mladší a svěží Veltlínské zelené]
  5. Hrachová polévka s krutony, případně trochou opečené slaniny
    [Malá sklenka, polévka je už tak dost tekutin, suchého Amontillado sherry, pro fajnšmekry Palo Cortado]
  6. Vánočka, cukroví a další sladkosti
    [Pineau de Charentes]
  7. Pečená husa či kachna
    [Vynechat Svatomartinské, ale čerstvé červené možno; ovšem ještě lépe nějaká méně komplikovaná Rhôna, Chianti (ne moc dřevěné, spíše poctivé tradiční Classico) či jiné Sangiovese, úplně nejlépe dobrý vesnický Pinot Noir. A případně to jistí rukodělné kvalitní pivo.]

taste_buds_and_molecules

Tak jak to vidíte? Směle do odpovědí! :-)

Komentáře používají Disqus