pondělí 15. října 2012

Známka, apelace a Bzenecká lipka

bzenecka_lipkaVíkend jsem trávil s přáteli v jižních Čechách, o sobotním večeru s vínem trochu jako vzpomínkou na minulost ne tak dávnou. On k tomu výsledek voleb tak nějak sváděl. Jedním z konzumovaných vín se totiž stala Bzenecká lipka, i za komunismu a v záplavě do jakostních skupin rozhozených známkových vín považována za to lepší, dnes vlastně jedno z mála známkových vín nesměřujících do úplně nejnižších kvalitativních a cenových pater. Nejde a nikdy nešlo o směsku, ale o čistý Ryzlink rýnský s výraznější kyselinou a ponechanou troškou zbytkového cukru z různých poloh v okolí Bzence. Název lipka můžeme romanticky dávat do souvislosti s legendární starou lípou v Bzenci, ale realita je mnohem prozaičtější – tamní ryzlink prostě ve vůni může připomínat lipový květ a výraz lipka se používal i proto, aby od sebe snadno odlišil dva ryzlinky, rýnský a vlašský. Dnes je vlastníkem ochranné známky Chateau Bzenec, jedna ze společností spadajících pod Bohemia Sekt a zaměřující se velmi silně právě na rýňák, nejde tedy o označení používané ve větším různými místními vinaři pro víno určitého charakteru. Což je vlastně docela škoda.

bzenecka_lipka_2

Na konferenci Apelace 2012, ze kterém se mi ještě nepodařilo dopsat nějaký větší výstup, bylo poměrně dost zřejmé, že některé „apelace“ se vlastně hodně hledají, nepovažují se za hotovou věc, ale teprve postupně mají nějak vyprofilovat. A důvodem prý mimo jiné je i to, že zde vlastně moc samovolně historicky (nejen ve smyslu stovek let, ale třeba i jen desíti) vzniklých apelací, spojení místa a odrůdy/stylu vína které by šlo jen nějak administrativně uchopit, není. Možná ten vlašák z Pálavy, ale co dalšího? Tahle obrácená logika mi vůbec nesedí, ale budiž. Po pravdě definice bzenecké lipky mi přišla tomu, co si pod apelací představím, bližší než celé VOC Mikulov :-) A i nějaká ta tradice už tam je…

No a to víno? Chateau Bzenec Bzenecká lipka 2008 jakostní měla mírně nazlátlou barvu, již naleželejší, s výrazným květinovým projevem, květ lípy opravdu připomíná. A taky trochu květového medu a decentní kořenitosti. Víno asi nebylo úplně zamýšleno pro podobně dlouhou archivaci, ve vůni je už cítit i nastupující oxidace, ale udrželo se více než slušně. V chuti poměrně lehké (má jen 11.5 % alkoholu), cukru jen tak akorát a moc a fajn kyselina. Vyvážený, velmi dobře pitelný jednodušší rýňák. Docela by mne to zajímalo v mladší podobě, při ceně leckdy do stovky nemám důvod nezkusit. V kontextu domácích sámoškovek je to myslím dobře udělané víno.

vylov_rybnikaVýlov rybníka Podroužek, kapr se prodával za smluvní cenu 150,- Kč/ks, ber nebo nech bejt. Candát už nebyl, odvezli jsme si dva líny. Ryb dostatek a bez velkého čekání. Jak to bude o vánocích se uvidí, možná nás zase čekají fronty na banány.

dobrovolni_hasiciKlání dobrovolných hasičů uprostřed obce plné selského baroka, Holašovicích.

okenko_vydejZ okénka bude brzy vydána dýňová polévka. Naštěstí nemusíme dodržovat žádné normované recepty a množství surovin. Láhev v pravé části je dovoz z imperialistického západu…

Komentáře používají Disqus