středa 17. října 2012

Dvakrát dávno vypitá Morava

cuvee_6t_stavekV nedávných dnech jsem narazil na dvě vína, o kterých si myslel, že už jsou dávno pryč. Jedním z nich bylo, v jistých kruzích „legendární“, Cuvée 6T 2007 od Richarda Stávka, jeden z prvních domácích představitelů současného sílícího trendu bílých vín připravovaných delší dobu na slupkách. O víně jsem se rozepisoval tady, byl méně nadšen než jiní. Později se sice trochu srovnalo, ale stejně mi přišlo znatelně méně zajímavé než třeba pozdější Bočky 2009, kde šlo už o parádně harmonickou záležitost a krásnou ukázku stylu. Cuvée 6T ale „posvětila“ Klára Kollárová a zařadila ho do lístku La Degustation, víno nakonec docela zmizelo. A teď ve Vinografu vyplavalo na povrch hned několik zapomenutých lahví! Víno dekantovali 24 hodin, ale já ho pil jen pár po otevření. Dost tmavá barva, směrem bronz. Vůně bylinková, podzimní ovoce, něco oxidace, medovost. V chuti překvapivě svěží, výraznější kyselina, za ty roky se to hodně uhladilo a pryč je tříslovinná svíravost, zdaleka není tak funky jako dřív, delší, příjemně pitelné. Přežilo se ctí. Bylo to pro mne fajn setkání s jedním z vín, které bylo svědkem počátků mého zájmu o vína připravená na slupkách, oxidativně a různě podobně. Ty vzpomínky! :-)

vykoukal_veltlinske_2010Ve Veltlínu vyplaval další autentista, tentokrát víno trochu mladší ale taky už dlouho pryč. Šlo o zemské Veltlínské zelené 2010 (Hostěrádky-Rešov, Stará hora) Zdeňka Vykoukala. Do winebaru se vrátil asi poslední existující karton z jedné restaurace, že to zákazník považoval za vadné a tak vrací. Díky ti, tajemný zákazníku! :-) Nazlátlá barva. Intenzivní vůně, medově sladká, něco citrusových tónů, kořenitost a mineralita. Vůně evokuje až sladké víno. Chuť je ale naprosto suchá, intenzivní s hodně výraznou kyselinou, šťavnatá, výrazně minerální, výborně postavená. Víno kvasilo spontánně a leželo v akátovém sudu. Jestli tohle přijde někomu vadné, tak už fakt asi nevím, jak vypadá normální víno. Moc příjemné setkání. A doma mám uloženu ještě jednu láhev! Vinař má na Staré hoře veltlínu asi dvě stovky keřů, takže vína je vždycky děsně málo. Taková škoda. Což mi připomíná Vykoukalovo shrnutí letošní sklizně, které si drze dovolím překopírovat z jeho webu (kde je, mimo jiné, naznačována i možnost vzniku VOC Austerlitz) celé:

„Tož je po všem.

Frankovku a Neuburg zežrali špačci zu grunt, ostatního je tak akorát na ukázku. Veltlínu nebylo ani na demižón, Chardonnay ze čtyř set hlav 40 kilo, tož bída jakó nepamatujem. Po zralém a vážném rozmýšlení to šlo všecko přes mlýnek do jedné kádě. Z 2012ky teda bude asi 400 flašek zatím nepojmenovaného cuvée. Při cukernatosti 22,5°NM a výnosu pod 0,4kg na keř by mohlo vzniknót zajímavé a doufám neopakovatelné víno.

Takové ročník už bych zažit nechtěl. Sucho jak sviňa, keře vadnó před očima, co se vysázelo vzal ďas. Ešče jednó tak a deme klučit.

Letos si pod stromeček budu přát metr sněhu a k svátku dva.“

Máte nějaká vína z let nedávno minulých, která už jsou dávno vypita, ale strašně byste si je chtěli připomenout? Nějaké víno, kterého jste nestihli nakoupit pár lahví do zásoby a teď toho litujete? :-)

Komentáře používají Disqus