pondělí 30. dubna 2012

Vinné a pivní osvěžení do letních veder

varnier_farnier_brutPár předchozích dní připomínalo spíše parný letní den než jaro, dokonce i několik historických dubnových teplotních rekordů padlo. Osvěžit se šlo různými způsoby. Třebas takovým Champagne Varnier Fannière Brut Blanc de Blancs Grand Cru, už dříve jsem se tu zmiňoval o jeho ještě sušším bratříčkovi. Jde o čisté Chardonnay, což z Côte des Blancs má logiku (jsou tam hrozny z Grand Cru obcí Avize, Oger, Cramant a Oiry). Hodně výrazně zašumí, následně spíše běžné perlení středně velkých bublinek. Velmi příjemná čerstvá a harmonická vůně, citrusovo-květinová, bebe sušenka. Suché, živé, fresh, minerální v chuti. Nijak zvlášť řízné, přesto krásně suché, poměrně uhlazené a elegantní. Kompaktní, skvěle pitelné, s lehce oříškovým a příjemně mírně nahořklým tónem v závěru. Dost fajn a po pravdě o hodně vyváženější a zajímavější než Brut Zéro varianta, při stejné ceně.

Neodolal jsem vyzkoušet nový produkt z Prazdroje, jejich Fénix. Mělo to docela zajímavou „virální“ kampaň, projekce reklamního videa nalákala v Praze spoustu lidí. Fénix je svrchně kvašený za použití pšeničných sladů a je do něj přidávána pomerančová kůra a koriandr, oboje mám strašně rád. V kontextu letních ochucených/ovocných/podivných speciálů, které po úspěchu Staropramen Cool Lemon teď všechny velké pivovary vrhají na trh, jde o poctivější produkt, žádnou chemicko-technologickou zhůvěřilost jako třeba Gambrinus limetka a bezinka, kterou ovšem připravuje stejná firma :-) Fénix jsem měl točený zatím jednou a dovedu si představit, že někdy v létě bych jich pár zvládnul. Barva kalnější slámová. Vůně hodně čerstvá, svěží, pšeničná, s kořenitějšími tóny, koriandr znát, celek jemnější a dost příjemný. Suché a osvěžující, s trochu nasládlou linkou a jen decentně hořké, spíše lehčího střihu, snadno pitelné. Je to fajn, ale nemá to nijak zvlášť zajímavou strukturu a nějak tomu chybí „koule“, působí až tak trochu zředěně. Prý je to o hodně lepší s trochou čerstvého pomeranče, ale to jsem netestoval.

delirium_tremensOchutnal jsem také Delirium Tremens (web), silný belgický ale, točený v podniku specializujícím se právě na belgické speciály, Los v Oslu. Krásná zlatá barva. Svěží, pšeničná, sladovější, sladší komplexní ovocnější vůně s kořenitými tóny. Suché, svěží, hodně silné, s příjemnou hořkostí, vyvážené, dlouhé, elegantní. Přes tu sílu nekompromisní snadná pitelnost. Dát toho ale třeba tři kousky někde na sluníčku by asi nemuselo skončit dobře :-) Škoda jen, že obě vyzkoušená jídla (guláš, kuřecí špíz) v tomhle podniku byla na takové úplně běžné hospodské úrovni „obědové menu“ za ceny výrazně vyšší. Ale výběr piva je tam skvělý.

Stejně mi ale nejvíc chutnalo doma na balkóně tohle…

ipa_samurai_lahev

A možná ještě více jejich lehčí ale neméně hořký Sumeček. Oboje, stejně jako jeden Matuška, nákup v nové pivotéce mezi Jiřího z Poděbrad a Florou, U pivní lahve. Sortiment je tu dost divoký, krom několika menších pivovarů a zajímavostí tam mají právě i jedny z těch nejulítlejších pivních směsek a produkci velkovýrobců, ale ostatně proč ne. Když tam budou mít pravidelně nachlazeného Samuraje či Raptora, tak ať si jinak prodávají třeba i plechovkový gambáč :-)

Komentáře používají Disqus