pátek 12. února 2010

Slovinsko, Champagne a zvláštní Čechy

stegove_rose V polovině prosince jsem si u vín konzumovaných doma začal psát degustační poznámky přímo do počítače. Nevýhodou je, že odběhnutí od stolu je ještě více nespolečenské než škrabání do poznámkového bloku. Jasnou výhodou pak to, že už složitě neluštím muří nohy na kusu papíru a pak také, že snadněji vidím, jaké víno už jsem si přepsal do blogového zápisku. Teda výhoda… očividně je jich docela dost „v šuplíku“ a mrzí mne to, na některá bych i rád upozornil. V dnešním zápisku jich tedy trojici tak nějak rychleji shrnu. Roséčko ze Slovinska, prachově suché víno ze Champagne a pak Kerner z Čech, který dost možná měl vadu, ale i přes ni mne dost zaujal.

Stegovec Sveti Martin Rose 2007 je kousek od „naturálního“ vinařství z Vipavské doliny, Slovinska. Měl jsem od nich a nějak tu nepsal o moc zajímavém komplikovanějším (a přesto jejich základním) kousku z odrůdy Zelen, bílém macerovaném skoro pět dní na slupkách a vyzrávaném částečně v 500l akátovém sudu. Rose je o něco jednodušší záležitost, postavena z odrůd Merlot (70%) a Barbera (30%), víno leželo půl roku ve velkém dřevěném sudu. Moc se mi líbí nezvyklá několikadílná viněta. Barva vína je pěkná jiskřivá jahůdkovka. Ve vůni příjemná ovocitost, lehce herbální se zvláštní prachovostí, křemenitostí, mineralitou. V chuti ještě suché, plnější, dost kyseliny ale zároveň s decentním dotykem cukru (označeno je jako polosuché), fajn délka. Osvěžující, ovocité, nekomplikované a přitom zajímavé a rozhodně ne nudné pití. Těším se na další jejich vzorky. Při pobytu ve Slovinsku mne průměrná kvalita běžně dostupných vín dost příjemně překvapila, bohužel se toho sem moc nevozí a když už, tak jen od pár nejprofláklejších producentů. Ale ta země stojí za návštěvu a Julské Alpy a Triglavská jezera bych klidně prolezl i více než před lety. Teda pokud bych ten výstup s kily, která mezitím stačil nabrat, znova přežil…

Varnier_Fanniere_brut_zero Champagne Varnier Fannière Brut Zéro Grand Cru jsou bublinky postavené na odrůdě Chardonnay, bez dozážního likéru (totálně suché) od menšího rodinného producenta z Avize (ale s trochou vinic i v dalších Grand Cru obcích Oger a Cramant). Je to takzvané „growers champagne“, rodina si hrozny pěstuje kompletně sama a nenakupuje je (do roku 1950 celou produkci prodávali větším podnikům). Zelenkavá barva, pěkné perlení středních až menších bublin, svěží květinová aromatika s hromadou minerality, příjemná, nečekaně dost jablíček (těžko identifikovatelný mix čerstvého kyselého, slupek a calvadosu), fajn ale nijak zvlášť komplexní. Řízná svěží chuť, i přes velmi výraznou kyselinu vyvážené s delší dochutí, opět jablíčka, lehčí, propracovanější než taková ta vyloženě levná marketová šampaňská, ale přesto tomu chybí nějaká zajímavější struktura a „X faktor“. Na grand cru pěstitelský kousek z Avize spíš nic zásadního, na Champagne prodávané v ČR maloobchodně za 700,- vlastně hodně dobré (jenže to není omluva, za skoro 30€ by se mělo dát a dá koupit bubliny, které více než nadchnou).

czu_kerner_2008 Ve sklence mi skončil také Kerner 2008 pozdní sběr z vinice Neuberská (Mělník) od České zemědělské univerzity. Víno bylo označeno jako polosuché a to se mu nejspíše stalo osudným. Barva zelenkavá s lehkým závojem nečistot, ve vůni citrusově kyselinově svěží a „slinosbíhavé“, jemně med, ale především velmi přesný dojem jako u suchého ryzlinkového sektu. V chuti velmi suché, kupa kyselin v až citronově řezavé podobě, trochu jablíček a příjemná mineralita. Celkový dojem fajn sekt, který ale přišel o bublinky. Tu láhev jsem dopil docela s chutí. Mám dojem, že zbytek cukru se tam rozjel v druhotné kvašení a způsobil tohle. Normálně bych o víně, u kterého mám více než podezření na vadu, „recenzi“ nepsal, ale tady mi ten výsledek přišel dostatečně zajímavý. Možná tip pro další směr, kterým by se ČZU mohla ubírat :o) Znáte tohle víno v jeho standardní podobě?

Komentáře používají Disqus