středa 19. prosince 2012

Třikrát bez síry a dokonce s bublinami

michlovsky_siraHnutí „sans soufre“, vinařů nepřidávajících při zpracování vína oxid siřičitý (takže přesnější by bylo „vinifié sans soufre“ či „sans ajout de soufre“, někdy se používá zkratka NSA – No Sulphur Added, protože ve víně ho trochu přirozeně vznikne při alkoholické fermentaci), získává v posledních letech na síle. I mezi tvrdým jádrem těch nejvýraznější a nejlepších biodynamiků, autentistů a jim podobných je však mnoho těch, co se o úplné vyřazení síry (minimalizují naprosto všichni) nesnaží, je pro ně přírodní substancí a považují ji za neodmyslitelnou (= nemají čím nahradit) součást při přípravě kvalitního stabilního vína určeného ke zrání. Na téma síry teď vyšla hodně zajímavá knížka od Miloše Michlovského, zatím jsem jí pouze dvakrát zběžně projížděl a doma ještě nemám, ale vypadá to na zásadní dílo k tématu a bezva učebnici. V nedávných měsících jsem chutnal hned několik vín komplet bez síry (logicky naprosto suchých), na tři se dneska mrkneme. Dvě z nich jsou nečekaně Champagne, kde je tento přístup zatím vyloženě v počátcích.

michlovsky_vlasak_nefiltrovany_nesirenyVinselekt Michlovský Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr nefiltrováno (Perná – Purmice, šarže 2008-2011/B, existuje ještě bratříček udělaný „normálně“ a zařazený jako VOC Pálava) je připraven bez síry a navíc jsou v něm ponechány (pečlivě odměřené množství, pokud jsem to správně pochopil) jemné kaly. Víno má výraznější barvu a ve sklence opalizuje. Působí velmi čerstvým a živým dojmem, až se trochu zakroutí na jazyku. Ve vůni se mísí krémové tóny s decentní mineralitou a medem, lehce zaprděnost vyžadující rozdýchání, takový vlašák nadivoko. Suché, s bezvadnou kyselinou, určitá jakoby „zrnitost“ v chuti, zajímavé, složitější, krásně postavené komplexní bílé. Moc mne bavilo, ochutnáno dvakrát s odstupem asi 14 dní a dal bych si rád znovu.

fleury_sonateChampagne Fleury Sonate No. 9 Extra Brut je čistý Pinot Noir z výsadeb přibližně 35 let starých připravený kompletně bez síry ve všech krocích procesu, první z úspěšných experimentů tohoto typu od zajímavého biodynamického vinařství o kterém tu měl celý článek. Z kalů odstřeleno na začátku října, konzumováno o měsíc později. Velmi jemná, čerstvá decentní vůně, čerstvé jablko, lehce medové tóny. Suché, lehké a velmi řízné v chuti, minerální, živé, aperitivně skvěle pitelné, byť trochu ostřejší a možná ne tak vyvážené jako další vína od Fleuryho (kde se celková síra pohybuje někde okolo 40 – 55 mg/l a volná ~ 4-5 mg/l, takže hodně pod průměrem). Každopádně sympatické víno.

Champagne Drappier Pinot Noir Brut Nature (Zero Dosage) „Sans ajout de soufre“ pochází od jednoho z nejvýznamnějších vinařů z Aube (více info), jedná se též o čistý Pinot Noir, degoržováno v květnu 2012 a ochutnáno v polovině prosince. Velmi čerstvá vůně, efektní, živá, čerstvá jablka a citrusové tóny, náznak oxidativních tónů. Živé, minerální, čerstvé a svěží, na pinot z Aube až překvapivě, výborně pitelné zajímavé víno s hrubším dozvukem „kousnutí do jablečného ohryzku“. Opět spíše aperitivnější styl a specialita, krásně pitelná a zajímavá. Ale po pravdě mne ani jedno z těch nesířených Champagne úplně nepřesvědčilo, krom té svěžesti a říznosti (které ale dosáhnou i se sírou, pokud chtějí, zde hraje roli spíše minimalizace dozáže) nenabízejí zase tolik navíc. Jako trendy doplněk sortimentu a ukázka vinařských schopností, že i takhle to jde, ale dobrý :-)

drappier_sans-ajout-de-soufre

Další vína bez síry na Jižním svahu: 3x Francie co nemusí síru v Red Pif | Guy Bussière a jeho rustikální vína | Franz Strohmeier bílý, růžový, žlutý, oranžový… | Restaurace Reinstoff a překvapivý krásný pinot |Salon oranžových vín v Praze

Komentáře používají Disqus