úterý 2. října 2012

Ledových pět mega, Třebívlice a Vašut v Lidlu

lednice_icewineZase jednou jsem si pro vás připravil krátký souhrn zajímavých zpráv okolo vína z naší malé sympatické země. Vinobraní je v plném proudu, objevují se první komentáře ke kvalitě založené už na ochutnávkách kvasících moštů (cukru dost, vypadá to), ale to se necháme na jindy. Mráz po zádech teď možná běhá organizátorům soutěže Ice Wine du Monde, soutěže o nejlepší ledová a slámová vína stylově pořádané v Lednici. Tak trošku se profláklo, že jeden ročník přijde na pět milionů (jde o podporu naší země, takže z daní) a firma, které organizaci CzechTourism zadal (ve výběrovém řízení, samozřejmě), je napojena na jejího současného ředitele. Informuje třeba iDnes, ale reportáž byla i ve včerejším vydání pořadu Reportéři ČT. A v tomhle pořadu je víno ještě jednou, tentokrát jde o starostu obce  Nový Šaldorf a výstavbu satelitního městečka hezky u vinných sklípků. Inu pěkně to tu vedeme :-)

A teď odskok mezi Lovosice a Most. V obci Třebívlice se nyní již pořádně rozjíždí, pod taktovkou milovníka vína, investora a spolumajitele Czech Coal Jana Dienstla (známého i díky Motoinvestu a Agrobance), projekt zámeckého vinařství. Vinařství má přeci jen docela fajn image, na rozdíl od těžby uhlí, do portofolia se hodí. A fotka  mezi keři vinné révy a s hlínou pod nohama vypadá prostě lépe, než před kouřem stoupajícím z uhelné elektrárny či nějakým obludným rypadlem. 34 hektarů vinic s odrůdovou skladbou Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Rulandské modré a Svatovavřinecké (a možná ještě něco). Moderní sklep s kapacitou 400.000 litrů vína, který by měl umožnit držet zde vína déle, tj. i několik ročníků najednou, a pouštět na trh až v rozumné podobě. Čerstvě zkolaudovaný závod, ve kterém bude již zpracována letošní úroda. Jako bonus v areálu vinařství budou i restaurace a vůbec podpora turismu. Ročně chce 120 tisíc návštěvníků a prodat 150 tisíc lahví, což (hlavně teda počet lidí) je dost ambiciózní. Tak uvidíme, co z toho vyleze. Článek z oslavy vinobraní v Třebívlicích najdete v mosteckém deníku, rozhovor s Janem Dienstlem (nejen) o víně v hospodářkách (obzvláště historka s nákupem archivu hotelu Forum pobavila).

vasut_lidlKdyž jsme u těch známých a profláklých osob… tváří Lidlu pro prodej francouzských vín se stal Marek Vašut, v propagačních materiálech na Slovensku už ho najdete a mají taky zábavné video, kdy se Vašut toulá po bordeauxských vinicích a mluví (francouzsky!) s vinaři. Doufám, že si ověřil, zda je v pohodě kombinovat víno a Prostenal :o) Já nějak kapacity na zkoumání poměru cena/kvalita nové lídlí nabídky nemám, ale pokud se do toho někdo pustíte, tak klidně dejte vědět :o) Prý se tam dají objevit poklady ;-) V Lidlu jsem v průběhu let, někdo to možná považuje za sebemrskačské aktivity, nějaká vína zakoupil. A celkem to šlo i pít, takové ty základky za pár euro, technicky zvládnuté, co neurazí. Ale vyloženě objev teda žádný.

Komentáře používají Disqus