úterý 30. října 2012

Italská matolinovice ze šampaňských hroznů

capovilla_pinot_noir_2008Jsou chvíle, kdy strašně snadno podléhám marketingu. Kupříkladu mám moc rád pálenky z matoliny, všelijaké ty Marc de… ve Francii a grappu v Itálii, hlavně varianty nějakou dobu školené v dřevěných sudech (manželka naopak ujíždí na těch úplně čirých brutálních variantách). Na letošním Tastes of the World jsem si projel všechna vína z odrůdy Pinot Noir (byť samozřejmě neodolal přechutnat cabernety z Číny a tak) a také nějaké destiláty, v rámci hledání různých podob pinotu nešlo vynechat jednu matolinovici. Jen kvůli odrůdě bych ji možná nezkoušel, ale výrobce je poměrně uznávaný a hlavně… hrozny pocházejí od mého oblíbeného producenta šampaňského. Italský výrobce pálenek, který používá hrozny z Francie… taková krásná spolupráce dvou nejvýznamnějších vinařských zemí Evropy (a tím pádem i světa ;-). Ale spíš bezva marketing, který dokáže zasáhnout širší skupinu lidí, než jsou jen typičtí zákazníci jejich grappy (dělají třeba pálenku z matoliny od Jožky Gravnera a kupa dalších zajímavých věcí. Domů jsem si odnesl láhev od Capovilla distillati, jejich Acquavite di Vino Pinot Noir 2008 ze suroviny pocházející od šampaňského domu Billecart Salmon.

marc_billecartGianni Capovilla se sice primárně živil jako technik v byznyse s enologickým přípravky, ale propadl kouzlu destilace (asi když viděl, co se děje vínu… :o) a už třicet let se mu aktivně věnuje. Momentálně připravuje široké spektrum specialit, u klasických brandy a matolinovic používá nejčastěji italské bio hrozny, pálí různé divoké a již málo využívané ovoce posbírané všude možně (třeba moruše, ale také meruňky ze Sardinie) a tak. Používá klasické měděné destilační kotle, dvouplášťové pracující s vodní lázní. Acquavite di Vino Pinot Noir, tedy monovitigno záležitost, má naprosto čirou barvu. Výrazně aromatické, klasické pikantní grappa tóny, květiny a divokost a zemitost ve stylu starých sudů, těkavější. Silné, alkohol výrazný, sladkost, délka, překvapivě uhlazenější v chuti ale stále spíš „chlapské“ pití. Bavilo dost. Akorát teda tisícovka na Tastes of the World a osm stovek u UPB mi za půl litru přijdou dost, umím koupit i zajímavější matolinovici levněji. Ale zase je to zajímavost, že jo. Destilérká má ještě kupu dalších variant ze suroviny od Billecart Salmon, mimo jiné i Le Clos Saint-Hilaire, tedy Pinot Noir z jejich špičkové monopolní vinice. Projevil by se rozdíl, který je tak krásně vidět ve vínech, podobně silně i v pálence? A jak by pro srovnání chutnal Marc de Champagne ze stejných hroznů, který běžně vzniká ve Francii (příště koupím). Tenhle koníček je skvělý, stále je co objevovat :o)

Komentáře používají Disqus