čtvrtek 9. února 2012

Nejen vavřinec od Heidi Schröck

heidi_schrock_st_laurent_kraxner_2008Jedním z objevů (pokud tak mohu nazývat osobní prochutnání produkce vinařství, co už dávno má skvělé jméno) nedávného výletu do Burgenlandu bylo i vinařství Heidi Schröck (web). Sympatická energická žena a jedna z mála rakouských vinařek, členka uskupení Elf Frauen und ihre Weine (web), je považována za jednoho z nejlepších producentů v Rustu. A navíc je jí připisována velká zásluha na oživění kategorie Ruster Ausbruch, ušlechtilých sladkých vín. Hospodaří na 10ha, podstatná část je vyhrazena pro vína bílá (sladká i suchá), ale samozřejmě připravuje i frankovku a další typické červené odrůdy. Při návštěvě bohužel musela předat prezentaci vín své kolegyni a sama se vrhla do (naprosto úžasné, vypadala jak připravená pro natáčení nějakého gastro pořadu) kuchyně a začala vařit něco zatraceně pěkně vonícího. Skoro jsem měl chuť se do vinařství vrátit později, doufaje v sousto :-) Na nedávné domácí ochutnávce jsem otevíral její mladý St. Laurent Kraxner 2008, z vinice prý osázené sazenicemi od vavřincové specialistky Birgit Braunstein.

heidi_schrock_advert

Víno se skrývalo v burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a kvalitním celokorkem. Ve vůni mladé a trochu sevřenější, červeně peckovinově ovocité, velmi sympatické, jasně dává najevo potenciál a při míchání se postupně začínají otevírat další příjemné vrstvy a odbočky. V chuti suché, čisté, s výbornou kyselinou a trochu tvrdší, parádně postavené delší červené. Šťavnaté, skvěle pitelné, ale přitom silnější a je v něm něco navíc. A bude zrát! Za těch deset euro stálo a suverénně se na ochutnávce dopilo jako první. Měřítko „kolik zbylo / jak rychle se vypilo“ po degustaci je často tím nejlepším ukazatelem kvality, víc než degustační poznámky a body :-)

schroeck_blaufrankisch_kulmVe vinařství jsem chutnal též Junge Löwen 2009, jejich základní červené (7.5€), směs Blaufränkisch, Merlot a Zweigelt. Parfémovější sladší ovocitost, výraznější, líbivě přístupné. Čisté, suché, skvěle pitelné ovocité červené, s dobrou délkou. Stoprocentní Blaufränkisch Kulm 2008 (9€) z částečně starých (50+ let) výsadeb potěšila krásně rubínovou barvou, aromatika mladičká, ovocitá ale hodně sevřená a teprve na cestě, s náznaky minerality a zatím trochu strohou elegancí. Suché, ovocité, s parádní kyselinou a tvrdším důrazným projevem, fajn třísloviny, mladičké strukturované víno na které je třeba počkat. 

schroeck_kracher_ruster_ausbruchA neodolal jsem ani sladkému, třeba klasickému Ruster Ausbruch 2006 (vyzrálostí je tahle kategorie někde mezi Beerenauslese a Trockenbeerenauslese, hrozny už jsou napadené botrytidou). Byl připraven z Ryzlinku vlašského, má asi 10% alkoholu a vznikl ve spolupráci s rakouským slaďákovým králem, Luisem Kracherem. Explozivní medově sladká aromatika, sušené ovoce, mineralita, krásné bylinkové a kořenité tóny. Hutné, plné, intenzivní, neuvěřitelně dlouhé. Velmi sladké (někde okolo 200g/l cukru), sametové, úžasné. Jsou tam i kyseliny a nepůsobí to vyloženě ulepeně (paradoxně méně, než leckteré naše polosladké pozdní sběry), ale samozřejmě sladkost hraje prim. To bych jako mohl :-) Cena už ale 30€ za 0.375 láhev, takže jsem do sbírky nezařadil (nakupoval jsem kousky na podobné úrovni o pořádný kus levněji, i zde u Heidi stálo „jednodušší“ Beerenauslese Selektion 16€), ale je to krása.

Komentáře používají Disqus