středa 8. února 2012

Jihozápad Francie nejen s Montusem

montus_2001Jako první letošní degustaci pořádala společnost Dominec & spol. krátké nahlédnutí do vín z jihozápadu Francie, konkrétně Bergeracu, Gaskoňska a jedním vzorkem i Madiranu. Gaskoňsko je teď velké téma (viz Dvě levná čerstvá bílá z Gaskoňska), ale kvůli němu jsem na degustaci nešel. Ne že bych si nechtěl rozšiřovat vinné obzory a najít nová zajímavá vína, zlákal mne ale spíš poslední kousek v degustačním pořádku, Cuvée Prestige z Château Montus ročníku 2001. Pozici špičkového vína bez větších problémů potvrdilo (a z ochutnávky jsem odcházel s Montusem 1996 a Bouscassé 1997, to se na nějaké domácí ochutnávce pomějeme), ale ani ostatní vína nebyla zklamáním. Na místě mi přišla tak nějak v pohodě a třeba jen trošku zbytečně drahá, při pohledu do poznámek koukám, že mne vlastně docela bavila.

Krom Montusu byla představena vína ze dvou dalších vinařství. Château Monestier La Tour (web) hospodaří na zhruba 28ha, historický ale z velké části opuštěný podnik koupil v roce 1998 holandský podnikatel Philip de Haseth-Möller a vrátil mu formu. Aby nenechal nic náhodě, tak jako konzultanta pro sklep zaměstnal Stephane Derenoncourta a na vinice zase dohlédl Claude Bourguignon. Že jim to pomohlo získat mezi víny z Bergeracu úspěch poměrně rychle se tak nějak dalo očekávat.

Tour_de_Monestir_blanc_2009Monestir_La_Tour_2006monestir_emily_2006

Tour de Monestier blanc 2009 (Bergerac, odrůdy Sémillon, Sauvignon Blanc a Muscadelle) byl jediné víno pod šroubovým uzávěrem. Trochu nazlátlá barva, sladší ovoce ve vůni, naleželejší, minerální tóny. Suché, čisté, dost kyselin a svěží základní nerezové bílé, trochu oříškový závěr a pocit mírného naoxidování. Běžná MO cena bez slevy 240,- Kč ho katapultuje do kategorie, kde je obří konkurence. A bílé bez slavného jména z Bergeracu… nevím :-) Bohužel tenhle problém bude mít asi i kupa dalších ochutnaných vín.

Château Monestier La Tour 2006 (Bergerac, odrůdy Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc) měl velmi temnou barvu a aromatiku dost připomínající slušné naleželé víno Bordeaux (pravý břeh, byť asi staršího ročníku než 2006; tohle bych chtěl vidět ve slepé degustaci právě Bordeaux :-). Voňavé, naleželé, lékárna a bylinky, takové lascivní tóny, tmavá ovocitost, překvapivě slušné. Suché, silnější, dost třísla i kyselin, tvrdší, efektní, bylinky a výluhy, dost sympatické červené. MO cena 294,- a s akční slevou 235,- Kč mne přesvědčila k nákupu alespoň jedné lahve :-)

Château Monestier La Tour „Emily“ 2006 (Côtes de Bergerac, odrůdově převaha Merlotu, následuje Cabernet Franc a trocha Malbecu) je top vínem producenta. Brutálně temné prakticky bez známek zrání. Ve vůni silné, efektní, zde už pár let na lahvi znát je, tmavé ovoce, dobře zakomponované dřevo, kořenité tóny a k tomu zajímavější „ochucovadla“ (maggi) odbočky. Suché, klasické plné červené, ovocité, trochu tvrdší a jakoby strohé, chce ještě čas. Solidní kousek. Běžná MO 462,- Kč.

jihozapad_korky

Domaine Chiroulet (web) je rodinný gaskoňský podnik se stopadesátiletou historií, dříve se specializující především na Armagnac a s ním spojené produkty, dnes z 45ha připravující i několik různých vín. Současnou generací je Phillipe Fezas, jeden z velkých francouzských odborníků na dubové sudy, který na doméně provádí část hodně zajímavých výzkumů (efekt dřeva původem od Ruska po USA, včetně následného izolování různých uvolněných chemických sloučenin; podílí se na systému Icône od Seguin-Moreau a v těchto sudech zraje jeho Grande Réserve).

fezas_java_2010Chiroulet_Terres_Blanches_blanc_2010Chiroulet_La_Cote_d_Heux_2010

Java Blanc 2010 (VdP Gascogne, odrůdy Colombard, Ugni Blanc a Sauvignon) je základní hravé bílé, mladičké, čerstvé, mix sauvignonového rybízu a zelenějších aromat se sladším ovocem, suché, čisté, lehké, pěkně udělané jídelní snadno pitelné víno bez průmyslového štychu. Proč ne, šlo o aperitiv bez uvedené ceny (jinak asi pětieurovka) a fungoval pěkně.

Terres Blanches blanc 2010 (VdP Côtes de Gascogne, odrůdy  Gros Manseng, Sauvignon Blanc a Ugni Blanc) měl hodně bledou barvu. Na úvod hodně zajímavá vůně, zemitější, až do takových tramínově těžších květinových, která se ale postupně otevírá do svěžejšího čerstvějšího projevu sauvignonu, sympatické. Suché, čisté, pěkně postavené bílé s dobrou kyselinou, slušně dlouhé, poměrně elegantní a nevlezlé, takové normálně fajn. A žádná čistá přímočará nerezovka, ale i velké dřevěné tanky, nějaký kontakt hroznů se slupkami a několikaměsíční ležení na jemných kalech. MO 246,- Kč, s degustační slevou na 184,- bych o další lahvi na doma klidně uvažoval.

La Côte d’Heux 2010 (VdP Côtes de Gascogne, čistý Gros Manseng) měl opět dost bledou barvu, ale poměrně výraznou sladce ovocitou vůní, do melounu a meruněk, čistou, trochu karamelově přismahlou, s mírným náznakem kávy a ležení ve dřevě. Suché, čisté, ovocité, slušná kyselina, kulatější až krémové, meruňka, minerální tóny, dobře dlouhé. Poměrně sympatické a dobře přístupné, ale nějak jsem si k tomu nedokázal najít cestu. Fermentace ve velkých dřevěných tancích, částečná malolaktika, na jemných kalech rok a prvních deset měsíců promícháváno. MO cena 284,- Kč.

chiroulet_terroir_gascon_2009chiroulet_grande_reserve_2008terra_nostra_2005

Terroir Gascon 2009 (VdP Côtes de Gascogne,  odrůdy Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc a Tannat) měl tmavou barvu trochu do švestkové. Mladičkou efektní čerstvou vůni, dost aromatické, ovocité, kořenité tóny, fajn. Suché, čisté, ovocité i v chuti, šťavnaté, dobré tříslo, čokoláda s hodně velkým podílem kakaa, trochu kratší dochuť. Takové červené na běžné pití (až na alkohol a cenu), sympatické. Zrálo rok v dubových sudech, ale jen 10% nových. Cena 284,- Kč.

Grande Réserve 2008 (VdP Côtes de Gascogne, odrůdově mírná převaha merlotu na tannatem, oboje ze starých výsadeb) se prezentovalo hodně temnou barvou. Vůně hutnější, silná, ovocitá s výraznějším vlivem dřeva, intenzivní, s kořenitými tóny, dost dobrá. Silnější a pěkně postavené v chuti, ovocitost, fajn tříslo, dobře zakomponované dřevo, kyseliny a šťavnatost (jak mi chybí u podobně silných vín nejen z nového světa…), slušná délka, solidní červené. Cena už 488,- Kč.

Terra Nostra 2005 (VdP Côtes de Gascogne, zde už jasná převaha Tannatu nad Merlotem) byla prakticky neprůhledná, se silnou vůní, důraznou, ale zatraceně mladou a zatím sevřenou, teprve na cestě. Při zběsilém vymíchávání a ležení ve sklence se postupně otevíralo do krásy. V chuti silné, tmavě ovocité, s  pěknou stavbou, výraznějším tříslem, šťavnatou kyselinou, delší. Mladé silné červené, ne úplně syrové, už se zapracovávajícím-se výraznějším dřevem, ale zatím nemá smysl otevírat. Dost mne bavilo, když jsem se k němu ale vrátil po dvou sklenkách Montusu, tak najednou působilo až líbivě a o hodně jednodušeji než by odpovídalo poznámkám výše :-) Jenže tak by dopadlo vedle závěrečného vzorku i mnoho jiných výborných vín…

sklenka

O vinařství se u vzorku Château Montus 2001 „Cuvée Prestige“ (foto v titulce) už rozepisovat nebudu, udělal jsem to v článku Mocná červená Madiranu – Montus 1998, ale byl tu i Bílý Montus a Montus 1995. Barva vína velmi temná, prakticky neprůhledná. Vůně tak nějak nesvádí rozbíjet to na různá ovoce a koření, ale v poznámkách končí efektní, krásná, komplexní. Víno je stále poměrně mladé a trochu sevřené, chtělo by pořádné velké sklenice, nejspíš nějakou dobu dekantovat a nebo ještě lépe nechat dalších pár let zrát. Ve vůni mám uvedeno uzené aroma a v uvozovkách zapálený benzín, nejspíš nějaké zvláštní kouřové tóny :-) V chuti suché, čisté, plné, parádně strukturované červené se stále hodně výrazným nezkroceným tříslem (jméno odrůdy mluví jasně…). Mladičké, efektní dlouhé víno, které je vlastně radost zkoumat už teď a představovat si, jak za pár let bude ještě lepší. Běžná cena u Domince 1130,- Kč.

Komentáře používají Disqus