čtvrtek 23. února 2012

Designová biodynamika Matsu El Recio

matsu_el_recio_2009Možná to bylo japonsky znějícím jménem Matsu (a skutečně to z japonštiny je a mělo by snad znamenat „vyčkávat“, nebo taky „vkládat naděje“), možná zmínkami o biodynamice, možná výraznou efektní vinětou. Ať tak či onak, při nedávné objednávce sherry jsem do zásilky přihodil i dvě červená z tohoto vinařství. Sídlí v oblasti Toro, tedy rozhodně ne jedné z těch opravdu slavných (ale pár „luxusních“ jmen se tam najde, jako třeba Numanthia), vše ostatní je ale na nejvyšší úrovni. Staré (i velmi, velmi staré) keře, biodynamika, špičkové sudy… je vidět, že ten podnik nevznikl na zelené louce, ale stojí za ním silnější hráč. Konkrétně je to José Miguel Arambarri Terrero a skupina vinařství Vintae, na podnik dohlíží jako sklepmistr Raúl Acha, mladý talent z Riojy. Část zisků jde na ekologické projekty v oblasti. Na svou vinnou trilogii najalo vinařství špičkové fotografy a nápaditou designerskou kancelář (Moruba), výsledek alespoň na mne tedy zafungoval :-)

V nabídce Matsu jsou tři vína - El Pícaro, El Recio a El Viejo, všechna připravená z odrůdy Tinta de Toro, což je lokální variace Tempranilla. To první, „darebák“, by mělo být silné a odvážné, tak trochu nekontrolovatelné. To druhé, „statné“, kombinovat sílu s vyzrálostí a zkušeností. Třetí „stařec“ je pak plnost a moudrost a dokonalé souznění se zemí. Zní to pěkně. V kombinaci s vinětami, kterými jasně dominují tři generace mužů spojených se zemí, to pro mne nemá chybu. Vlastně jen jedinou… evokuje, že jde o rodinný podnik a na vinětě jsou tři generace vinařů, což bohužel není pravda.

matsu_trilogy

Matsu El Recio 2009 pochází ze starých (60 – 100 let) vinic, po úvodní alkoholové fermentaci ve velkých tancích jde na malolaktiku a ležení na 14 měsíců do klasických malých soudků (francouzské duby). Poměrně hodně tmavá barva, s tóny do fialové. Na první ovonění hodně výrazné, silnější (14.5% alkoholu), teplejší červené. Sladší tmavé ovoce, rozpálená země, bylinky. Suché, silné, koncentrované, bohaté, s poměrně výrazným ale dobře zakomponovaným dřevem, delší. Hodně výrazné třísloviny, kyseliny, šťavnatost, má to ještě spoustu před sebou ale už nyní jde s potěšením pít a láká ke kusu grilované flákoty. Moderní, efektní, precizně připravené. Trochu mi tam, přes (nebo možná pro) vše výše řečené chyběl nějaký X faktor, nějaké větší vzrušení. Ale za cenu necelých 12€ opravdu není nač si stěžovat. A docela se těším na darebáka, ten ještě v chladničce čeká :-)

Komentáře používají Disqus