pátek 3. února 2012

Sushi víno & daňovíno

sushi_wine_dereszlaNa středeční velké ochutnávce sortimentu dovozce Neubauer & syn jsem učinil několik objevů. Možná i díky tomu, že jsem se tentokrát nezasekl u stolků „obvyklých podezřelých“ jako Markus Molitor, Domaine Weinbach (to myslím letos ani nebylo), Douglas Laing a dalších, kde si vína a whisky sice skvěle užiju, ale nic moc nového, samozřejmě krom kvalit aktuálně prodávaného ročníku, nedozvím :-) O pár objevech se určitě rozepíšu, ale dnes se mi vyloženě hodí jedna konkrétní láhev. Dost totiž potěšila možnost ochutnat Sushi Wine z Château Dereszla (ročník myslím 2010). Tohle vinařství má jméno samozřejmě hlavně díky sladkým tokajským, ale připravují i kupu suchých vín. Tohle je jedno z nich, jménem a ambaláží jde rovnou na věc, žádné okolky! Marketingové oddělení nespí, obliba japonské kuchyně (a syrových ryb s rýží především) stoupá všude po světě a vnitrozemské státy Evropy nejsou žádnou výjimkou. Saké ne každému sedne, Château Dereszla volbu vhodného nápoje i méně chápavému zákazníkovi hodně usnadní :-) Ale jak ten výsledek chutná?

Cuvée je postaveno na Furmintu, který doplňují Hárslevelű (Lipovina) a Sárgamuskotály (Muškát žlutý či též Muškát Lunel). Víno má čerstvou, příjemnou ovocnou vůni doplněnou květinovými tóny a trochou minerality. I v chuti je čerstvé, s pěknou kyselinou a zároveň nějakým zbytkovým cukrem, takže to vytváří kompaktní a snadno pitelný projev. Slušná délka. Nekomplikované, pěkně přístupné aromatičtější bílé, které si dovedu představit hlavně k nějakému tučnějšímu lososovi a podobně, k delikátnějším rybám příliš ne. Docela přemýšlím ty dvě stovky vydat a s mým oblíbeným pokrmem ho vyzkoušet. Je totiž fakt, že kupa vín u syrových ryb dost nepříjemně narazila a v puse vytvořila až nepříjemně rybovitou pachuť (bohužel i některá „hodí se ke všemu“ šampaňská a mé milované ryzlinky).

danovino

Víno jde očividně směřovat ke specifickým pokrmům a postavit na tom celý jeho marketing, ale také jím třeba vyjádřit nějaký názor či politický postoj. Svobodná spolková republiky Kraví Hora tak připravila speciální Daňovíno (foto ČTK, článek např. na Novinkách či Týdnu) jako reakci na Kalouskovo prohlášení o spotřební dani na víno (pár řádků k tématu jsem psal tu). A hrozí drsnějšími variantami z Šaratice, octa a krabičáku :-)

Komentáře používají Disqus