středa 29. února 2012

Kutnohorský ryzlink po několika letech

Vinné sklepy Kutná Hora Ryzlink rýnský 2007 výběr z hroznů Při studování výsledků letošního Salonu vín (viz takové malé postesknutí k tématu) padl můj zrak i na jediné suché bílé víno z Čech, ryzlink z Vinných sklepů Kutná Hora. Víno to moravské konkurenci tak trochu natírá ročníkem, v suchých bílých je ročník 2007 cosi poměrně exotického (jsou tam jen dva stejně staré kousky, jinak vše mladší, hlavně ročník 2010 a nějaké devítky). Ale cenou je taky mezi nejdražšími. Tenhle pozdní sběr jsem doma neměl, z archivu ovšem vylovil dvojče, Ryzlink rýnský 2007 výběr z hroznů (na vinětě uvedeno jako botrytický výběr; a myslím si, že botrytický by mělo být s ypsilon po písmenu r, byť se objevují obě varianty – jsou opravdu možné?) z mělnické trati Budyně, deklarován jako polosuchý s 13% alkoholu. Víno mne nadchlo z tanku při návštěvě vinařství v roce 2008 a rovnou jsem ho koupil i v lahvi (tj. je zde klasický problém, že bylo lahvováno na několik fází s kdo ví jak velkým rozestupem), s plánem záhy jej přechutnat ve více lidech a případně dokoupit. Nakonec ale končilo ve sklence až po čtyřech letech archivace…

Stanislav Rudolfský ve vinici Víno je v hnědé půllitrové lahvi s plastovou záklopkou a kratším celokorkem. Vinařství před nějakou dobou modernizovalo viněty, tohle je ještě s původní, na které se mi moc líbí akcentování místa původu v Čechách. Výrazná zlatavější barva. Naprosto klasická vůně, efektní medovost, lipové tóny, trochu citrusové, mineralita, krásně nazrálé a přitom i mladistvá svěžest. Komplexní, výrazné, s decentní linkou zemitějších tónů, čerstvých hub, jemné kořenitosti. Suché, stále svěží, živé, citrusová kyselina dobře maskuje něco zbytkového cukru a ten jen dodává plnost a víno zakulacuje, dobrá délka, skvěle postavené, teplejší doznívání. Precizní, bylinkové, hodně sympatické pití. Jeden z nejlepších domácích rýňáků co jsem v poslední době pil. Tenkrát mne stál 340,- Kč (tj. šlo by o pětistovkovou sedmičku), což je asi další důvod, proč jich nemám doma víc :-)

Stanislav Rudolfský z Vinných sklepů Kutná Hora zkoumá skulpturu mezi vinicemi. Víte kde? Stanislav Rudolfský z Vinných sklepů Kutná Hora zkoumá skulpturu mezi vinicemi. Víte kde?

Vinné sklepy Kutná Hora mají už nějakou dobu bio certifikaci a navíc vstupují i do vod (dost možná v budoucnu i certifikované) biodynamiky. Po pravdě v tomhle ohledu si nejsem úplně jistý, nemám z toho všeho úplně pocit, že by šlo o nějaké niterné pohnutky jít zrovna tímhle směrem (a také biodynamik, co si na jedné straně chová ovce a lahvuje podle fází měsíce, ale na druhé má v tanku o pár metrů vedle levný červený dovoz odněkud ze Španělska či Chile aby „měl co prodávat stáčeného místním“, mi nepřijde jako ideální model), ale to už je spíš dojmologie, ještě větší než degustační poznámky :-) Spousta jejich vín mne bavila a baví, narazil jsem i na kousky ne úplně zvládnuté. Celkově ale rozhodně za pozornost stojí, nejen v kontextu Čech.

Stojan na víno, magneticky akcelerující zrání P.S. Není nad kvalitní víno, které vám pomalu vyzraje do krásy. Ale co když nechcete čekat? Před lety jsem tu psal o speciálním akcelerátoru zrání (a dalších nástrojích podobné sorty), stejná firma nyní přišla s celým stojanem na několik lahví! Tohle zařízení prý dokáže, magnetickým přeskupováním částic ve víně, proměnit levná červená i bílá na „premium vintages“. Tedy nejen že urychlí zrání, ale dokonce vylepší i vína, která k němu vůbec nebyla určena! A nepotřebuje baterie! :-) Vysvětlíte mi, kdo přesně tomuhle věří a podobné krámy kupuje?

Komentáře používají Disqus