úterý 7. února 2012

Pinot z Čech, Zweigelt z Itálie

rulandske_modre_grebovka_2009Dnes se mrkneme na dvě červená z nedávné domácí ochutnávky. A začneme, momentálně velmi sympaticky zasněženou, vinicí Grébovka v podstatě v centru Prahy. Psal jsem tu o nich několikrát (Zpráva ze zasněžené Grébovky, Tip na sobotní či nedělní burčákový výlet, Tip na fajn odpoledne v srdci Prahy, atd…), je to pro mne v podstatě nejbližší skutečný vinný sklípek a na vinětě uvedená „vinařská obec Praha 2“ vypadá prostě skvěle :-) Rulandské modré 2009 české zemské víno asi nebylo zamýšleno pro nějakou archivaci, ale stejně jsem ho na víc než rok uložil. A tak posloužilo jako vzpomínka na dlouholetého vinohradníka a vinaře z Grébovky, Antonína Turečka, který bohužel zemřel na konci loňského října (zpracování úrody se nakonec ujala jeho dcera, Iveta Bulánková). Víno mělo poměrně tmavou barvu, matnou. Vůně velmi intenzivní, rybízová šťáva, cassis, k tomu višně, celkově takové dost moštové, navíc s kořenitou linkou. V chuti pěkně suché, čisté, slušně postavené ale poněkud tenčí, vyhlazené tříslo, dostatečná délka. Jednoduché ale fajn. Ta jejich vína tak nějak nejlépe fungují mladá a z karafy a při posezení u sklípku :-)

radoar_loach_2009Druhým vzorkem zaskočíme do  jihotyrolského údolí Val d´Isarco, ve sklenkách skončil Loach 2009, směs v Itálii ne zrovna obvyklého Zweigeltrebe a odrůdy Pinot Noir. Pochází z bio vinařství Radoar, u kterého jsem tu opakovaně pěl ódy na jejich Müller Thurgau pod jménem Etza (Když Müller-Thurgau nadchne, v článku i nějaké info o podniku jako takovém). U vinařství mne též děsně bavil „rukodělný“ web, který dokonale seděl k profilu podniku a stylu vín, a ostatně i minimalistický styl vinět. V tomto směru došlo k pokroku, web je o dost modernější a viněta též zaznamenala změny, kde mi to ale přijde jako trochu krok zpět. To se ovšem vína snad nedotýká :-) Loach je víno pěkně ovocité, tmavě peckovinové, s kořenitými a zemitějšími odbočkami, divočejší, s trochu zvláštními tóny připomínajícími vyzrálý kozí sýr a kdo ví co dalšího. Ale dost se mění na vzduchu, působí poctivě a fajn. V chuti suché, čisté, ovocité, moc fajn kyseliny, pěkně postavené, mladší pohodové červené. Cena byla někde okolo 350,- ve Veltlínu (obchod na Žižkově, na webu to nevidím) a to mi přijde docela dost, Etza mne od nich baví víc. Přesto potěšilo.

Komentáře používají Disqus