pondělí 4. ledna 2010

Zpráva ze zasněžené Grébovky

grebovka_svatomikulasske Pravidelně chodím okolo a skrz park Grébovka (Gröbovka, Havlíčkovy sady… jak je komu libo) a sleduji, jak se mění okolí vinice, jak na její pravé straně roste sklípek a celé zázemí pro výrobu vína a říkám si, kdy už to konečně bude hotovo. No a ono je! Kamenné zídky, cesty po vinici i ten sklípek vypadají moc pěkně. Praha 2 sklípek, přípomínající tedy spíš bunkr, nedávno dostavěla, pronajala a vína z ročníku 2009 již vznikají v něm. A dokonce už mají přímo v místě na prodej mladé víno, říkají mu „svatomikulášské“ a prodává se nefiltrované. Sklep je otevřen ve středu, pátek a sobotu odpoledne. Dají vám ochutnat z tanku a tak je myslím jejich muškátový Müller Thurgau i peckovinový Modrý portugal nejlepší. Oboje je mladičké, svěží, lehké, spíše jednoduché a snadno pitelné. Z lahve doma, ač hezky ozdobené kouskem vinice, už je to taková spíš lehce nuda (ale na jen tak popíjení o Silvestru to celkem fungovalo). Pro mne jsou to vína především na posezení ve sklípku a třeba povídání si o vinařství v Čechách.

sklep_grebovka

Což jsem také udělal a samozřejmě se zaměřil hlavně na Sklep Grébovka, jejich sny a plány. Všechny detaily (a hezčí fotky za denního světla) jsou ovšem na jejich webu, který doporučuji navštívit, tady spíš nějaké mé poznámky, abych si to zapamatoval :o) Na vinici je něco přes třináct tisíc keřů (něco zatím velmi mladé výsadby) a na můj vkus snad až příliš mhoho odrůd, hned osm - Müller Thurgau, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Hibernal, Modrý Portugal, Dornfelder, Rulandské modré a Neronet. V současnosti je produkce někde okolo 9 tisíc litrů vína ročně. Vinohradníkem byl a je  Antonín Tureček, ovšem dříve veškeré hrozny od majitele vinice (Praha 2) odkupoval Viniční Altán, který je poté nechal zpracovat (například vinařstvím Bíza). Nyní se pan Tureček stal i sklepmistrem a o hrozny stará od vinice až po láhev. Vše se děje ve spolupráci s Pavlem Bulánkem, oni dva jsou vlastně jediní zaměstnanci, jinak se přidávají jen dva brigádníci. Kapacita sklípku není nijak velká, v podstatě obsáhne maximálně roční produkci, cílem je tedy prodat víno hezky do další sklizně. Vlastně žádný zásadnější plán a sen nemají :o) Vzhledem k tomu, že třeba Rulandské modré dozrálo do 23° čNM a prý se moc povedlo (ale neměl jsem možnost ochutnat, budu ovšem sklípek pravidelně kontrolovat), tak to snad nebude problém a držím jim palce.

V únoru jsem tu psal o výročí nařízení o zakládání vinic a teď, když se klouzal po namrzlých kočičích hlavách se dvěma lahvemi v rukou, si na něj vzpomněl. Sice bydlím v Praze, ale opravdu mne baví, že mohu vyběhnout z bytu a za dvě minuty jsem na vinici a za další dvě ve sklípku, kde mi do koštovačky natočí mladé víno. Jasně, není to úplně to samé, jako ve vinařské obci někde na Moravě, klidně se mi smějte, ale stejně z toho mám fajn pocit. Dává to vzpomenout, proč se ta přilehlá čtvrť jmenuje Vinohrady, proč v Praze narazíte na zastávky MHD se jmény jako Vinopalnická či Korek (no dobře, tady už to je asi trochu přes ruku…). Prostě je dobré nezapomínat, že i Praha byla významné vinařské město a v okolí rostlo révy kvanta. Třeba se časem podaří vinařskou slávu této oblasti alespoň trochu oživit. Tedy pokud nebudou vinice vybagrovány a nahrazeny nějakou bytovou výstavbou, ty slunné svahy s pěkným výhledem jsou na nějakou vilku jako dělané…

Komentáře používají Disqus