pátek 8. ledna 2010

Jak dopadne pražský týden plný vína?

logo_pww_red Pozvánky na degustace a podobné akce tu obvykle neuveřejňuji, ale udělal jsem (společně s malou polemikou) výjimku loni a udělám ji i letos. Po loňském, dle mého soudu poněkud rozpačitém, prvním ročníku Prague Wine Week se bude tento letos opakovat, konkrétně od 18. do 24. ledna. Z toho, co zatím sleduji, to vypadá, že celou akci berou restaurace (opět spíše té vyšší kategorie), obchody a především dovozci vážněji než loni, takže se chystá kupa hodně zajímavých akcí. Jejich přehled se plní na http://www.praguewine.cz a přijde mi, že i pro mimopražské by to mohla být dobrá příležitost udělat si výlet do matičky stověžaté. Ono tedy… když nalistujete v mém kalendáři degustací na listopad (a případně úvod prosince), tak tam taky klidně bývá i deset různých ochutnávek denně, ale tohle je přeci jen takové trochu organizovanější a vůbec :o)

Vrcholem Prague Wine Week by měla být galadegustace v Břevnovském klášteře, účastnil jsem se minulých dvou ročníků (viz třeba report z toho loňského), a ač to bude masakrózní davovka, nejspíš zaskočím znovu (je to takový úvod „vinné sezony“, něco jako ples, jen se tam netančí, ale strká do sebe u stolků, konverzuje na chodbách a pije k tomu leckdy moc dobré víno). Ale těch lákadel je mnohem víc. Z velkých ochutnávek je to určitě každoroční přehlídka dovozce Neubauer & syn 21. ledna v Kaiserštejnském paláci. Právě Neubauer se podle všeho stal šampionem v Prague Wine Trophy (nejvíce jimi dovážených vín dosáhlo na mediale) a v tomto týdnu tedy nabízí hodně bohatý program. Kupa restaurací na celý týden zařadí speciální menu s napasovanými jejich víny a v části těchto podniků doplní 21. ledna večeři i výklad vinaře (či zástupce vinařství). V Kobe to bude Camille Seghesio (vinařství Seghesio z USA, proslavil je především Zinfandel) a Ivan Klobucar (Angove Family Vineyards z Austrálie). V restauraci Mozaika očekávejte novozélandská vína Kim Crawford a americká Robert Mondavi, večerem bude provázet Master of Wine pracující pro Constellation Brands. V podniku Matylda představí vína Guerrieri Rizzardi přímo komtesa Maria Cristina Rizzardi z Bardolina. V restauraci Zinc to zase budou ryzlinky z Mosely od Markuse Molitora, ty odprezentuje Laura Dreher. No a (pro mne tedy určitě) největším lákadlem je návštěva Catherine Faller z Domaine Weinbach, která svá vína (včetně prý dvou archivů z hloubi sklepa) představí společně se sedmichodovým menu v La Degustation Bohême Bourgeoise. Uf! Vína z Domaine Weinbach mne dostávají kdykoliv mám možnost je ochutnat, nedávno mne nepochopitelně nadchnul i jejich úplně mladičký základní Pinot Blanc. Psal jsem tu o jejich Sylvánu a Pinotu.

Část dovozců týden využila k tomu, aby nabídla především slevy z jejich běžné nabídky. Při propadu prodejů po předvánočních žních se něco takového vyloženě hodí :o) Specielní vinné akce ale chystají třeba i hotely, určitě je to dobré promo pro nově otevřený „vinný“ Hotel Pinot. Prostě se těším a už plánuji, co vše se mi podaří stihnout. A do toho ještě 15. ledna začíná Grand Restaurant Festival, o kterém jsem tu už psal. Časová krize! A k tomu asi brzy na mém účtě i ekonomická. Každopádně doufám, že se zase po nějaké době potkám s hromadou známých tváří a spřátelených vínonadšenců. Na které z ochutnávek vyrážíte vy?

Komentáře používají Disqus