pondělí 13. února 2012

Plastový sud barrique, daň odmítaná, vinice na Špilberku, apelace v Anglii…

plastovy_sud_barriqueO víně zdaleka nevím všechno a tak mám stále to potěšení, že každou chvilku narazím na něco nového, co mne zaujme a překvapí :-) Například ve Vinařském ráji to byl objekt, prý „velmi používaný v jižních vinařských oblastech“, prostě a jednoduše plastový sud barrique. Výraz barrique zde značí pouze to, že plast je vyveden v dekoru dřeva, s jinými typickými parametry barrique sudu nemá nic společného. Plastové soudky seženete v různých velikostech a prodejce je zamýšlí jako produkt pro vinaře, dokonce na kvašení vína. V podstatě nemám nic zásadního třeba proti běžným plastovým kádím, ale tohle mi přijde jako poněkud trapné předstírání čehosi. Ještě bych chápal 30 – 50l variantu někde do vinárny nebo na rádobyhistorický catering pro stáčení základního červeného. Ale pro vinaře? Mám pocit, že někde je chyba…

Vypadá to, že důležité téma předchozích dní, spotřební daň na víno, se alespoň na chvilku odkládá. Proti návrhu se postavili i Kalouskovi spolustraníci. Musím říct, že u některých hlášek uvedených na webu ČT jsem se opravdu pobavil. U Kalouska výrokem: „Naprosto chápu, že kdo je z jižní Moravy, tak bude argumentovat tím, že by třeba nemohl domů“ a u Schwarzenberga pak: „V dobách nouze se musí šáhnout všude, kde je možné. Nicméně jako velký chlastač vína jsem instinktivně stoprocentně proti.“ Ano, víno je složitý politický problém :-)

Praha už vinice přímo u hradu má, teď se o totéž začíná snažit Brno. Obnovit vinici na Špilberku vysazením přibližně 350 hlav révy se bude snažit sdružení s jednoduše zapamatovatelným názvem, Vinice na Špilberku :-)

Pokud vše půjde, už brzy by mohla být v Anglii první vinná apelace, resp. chráněný název původu (Protected Designation of Origin). Šlo by o 1.5ha vinici Darnibole v Cornwallu, kde prý vznikají naprosto unikátní vína odrůdy Bacchus. Anglických vín jsem pil jen několik (tohle mezi ně bohužel nepatřilo) a to ještě povětšinou šumivých, ale stejně jim držím palce.

P.S. Pokud tu některému ze čtenářů chybí body u hodnocených vín, tak tady si je může vygenerovat. Stačí si podle popisu nastavit rozsah, ve kterém by asi tak mohl konkrétní  vzorek být, a stisknout „Odhadnout“ :-)

Komentáře používají Disqus