středa 15. února 2012

Pár českých a moravských bílých při pojídání ryb

david_sasek_candatMám to štěstí připlétat se k zajímavým projektům. Jedním takovým je příprava knihy o rybách, konkrétně těch z našich rybníků, potoků a sádek (je to soukromá aktivita několika velkých nadšenců vznikající i v reakci na miliony dotovanou ale dost málo viditelnou kampaň Ryba domácí). Ryby, lidé okolo ryb a vody a k tomu recepty. A vína z Čech a Moravy, asi také rukodělná piva a kdo ví, možná i cider. Uvidíme, jak se to celé vyvine. Každopádně jsem strávil dva dny ochutnáváním nejen rybích pokrmů, psaním poznámek k nim, sledováním profesionála při focení jídla a sám focením zákulisí, očumováním v kuchyni luxusní restaurace a kladením dotazů šéfkuchaři. Jo a taky jsem k tomu něco málo vinného (a pivního, ale pivo ponechám do souhrnného článku, až jich zajímavých sesbírám víc) popíjel, aby byla inspirace :-)

vykoukal_sauvignon_2010Rybí obžerství doplnil například zemský Sauvignon 2010 od Zdeňka Vykoukala (člen Autentistů, osoby se silnější povahou se mohou potěšit komentáři u článku, který jsem o nich psal pro HN) z Hostěrádek-Rešova, vinice Stará hora. Pokud mne paměť neklame, tak to není nějaká srdeční odrůda vinaře a úplně přesvědčen o tom, zda ji nadále připravovat, není. Ze zhruba dvou stovek hlav vzniklo víno docela zajímavé, s až novosvětsky intenzivní sladší ovocitou vůní (tohle víno nebylo ve dřevě, ale kvašeno je spontánně, žádné aromatické kvasinky), ovšem čerstvou, fajn. Působí trochu exoticky, takové ty rybízové a angreštové tóny jsou tam v podobě dost přezrálé. V chuti poměrně plné, silnější, opět ovocitost tentokrát snad do zralých broskví, hodně výrazná kyselina, slušná délka. Poměrně efektní pití, ale třeba jeho Chardonnay ze stejného ročníku či starší veltlíny mi přeci jen sedí o kus více :-)

milos_hanaZ archivu jsem (protože z nějakého důvodu nenašel už ani jednu láhev ryzlinku ze Školního statku, který chtěl vzít původně) vylovil mělnický Ryzlink rýnský 2005 od Miloše Hány (pokud se nepletu, tak trať Vehlovská). Tenhle zajímavý vinař, který dokázal připravit opravdu skvělá vína, bohužel prošel komplikovaným rozvodem a s jeho mělnickým vinařením už to není žádná sláva, v podstatě prodává jen archivní vzorky a pár hlav si vysadil v Praze, kde teď bydlí (o delší návštěvě jsem vlastně nic nesepsal, musím vylovit poznámky). Měl jsem z jeho vín vždycky tak trochu alsaský dojem a hodně mne bavila. Tenhle rýňák stále drží, barva už je tmavě zlatá, vůně výrazně květinová, těžší, naleželejší, s decentním náznakem barev & laků a kupou medu, ovšem jasně dává najevo, že půjde o víno suché. Chuť čistá, suchá, květinová, delší, s výraznější kyselinou, již trošku ztrácející na harmonii ale stále sympatická. Sakra, tenhle člověk by měl vinařit na plný úvazek a vinařství v Čechách by na tom bylo lépe…

dobra_vinice_chardonnaykaprik

Padla láhev Chardonnay 2005 z Dobré vinice, což je aromaticky dost intenzivní záležitost, stále pěkně ovocitá a s hodně výrazným vlivem dřeva, krémová a uhlazenější kulatější v chuti, dlouhá, silná. Myslím hodně slušné domácí barrique bílé, které se skvěle drží i po sedmi letech. Je to vyvážené, je tam dostatek kyselin, ale po pravdě to pro mne trochu postrádá eleganci, je až takové přímočaře důrazné (raději sahám po jejich vínech z ročníku 2004).

stavek_bocky_2009Otevřel jsem též Bočky 2009 od Richarda Stávka, odrůdově trochu divočejší kombinace VZ+MT+Nb+VČR+TČ+RV, macerace 14 dní na slupkách a třapinách. Nadchlo mne to na konci roku 2010 a od té doby pár lahví s velkou chutí vypil. Za ten více než rok se víno hodně uhladilo. Barva velmi tmavá s  oranžovým nádechem, aromatika evokuje různé čajové výluhy, čaj-nečaj maté s pomerančovou kůrou, trochu dojem jako z dobrého Moscatel de Setúbal kdyby nebyl sladký. V chuti dost efektní, uhlazenější, bylinkovo-květinové, suché, skvěle pitelné. Velmi zajímavě postavené, poměrně přístupné (ozkoušeno na lidech, co podobné věci prakticky nepijí, a bez problémů) a přitom hodně netypické. Ta tam je dřívější tříslovinová svíravost, což je trošku škoda (bavila mne tam), tohle je v rámci „funky“ vín skoro až líbivé :-)

reisten_maidenburg_riesling_2008No a na závěr něco klasičtějšího, vylovil jsem i jednu z uložených lahví Ryzlinku rýnského 2008 Maidenburg z Reistenu, naposledy jsem o něm psal před více než rokem. Zlatavá pěkná barva. Výrazná medovo-kořenitá vůně (až takovým stylem, že první přičichnutí vyvolalo reakci „vlašák z Pálavy“), je tam podběl, mineralita, hodně sympatické. V chuti čisté, silnější, zbytkový cukr dobře vyvážen kyselinou, dobře postavené a pěkně přístupné. Trochu mne zklamal závěr, který byl trochu kratší a vůbec ta struktura chuti ke konci „obyčejnější“ než jsem si ji pamatoval. Možná jsem v poslední době vypil příliš mnoho mladých německých ryzlinkových Spätlese a chybí mi tu ta „hranatost“, je to na ryzlink snad až moc plyšákově přítulné :-) Na další lahve ale spěchat nebudu.

buchty_s_kremem

Komentáře používají Disqus