úterý 28. února 2012

Vlašák od Skoffa a veltlín od Neustiftera

walter_skoff_Welschriesling_2010Jedním z nedávných supermarketových nákupů (viz i Rakouské (nejen) veltlíny ze supermarketu aneb lehké pití co nenudí) byla šestieurová láhev štýrského Welschriesling 2010 z řady Classique vinařství Walter Skoff (web). Tenhle podnik je slavný především svými sauvignony, ale produkce je poměrně široká a rozhodně nejde o malého hráče. Přesto je hodně potěšující, že v regálech rakouského Sparu najdete i jeho vína (a mnoha dalších prestižnějších podniků) v regálech pro běžný nákup. Ne že by se tam neprodávala i vína za 3€ nebo levněji, ale těch 6€ je celkem normální částka a kvalita vín obvykle o kus vyšší něž u těch našich typických osmdesátikorunových. Byť tohle je zrovna kousek na vyloženě letní nenáročné pití. Čirá láhev, šroubový uzávěr. Velmi čerstvé, mladičké, ovocitost do zelených jablek, lehce kořenitější a navíc i poměrně pěkné minerální tóny, celek trochu evokuje některé mladé veltlíny. Velmi suché, spíše lehké (11.5% alkoholu), řízné, ovocité opět směrem zelené jablko, velmi snadno a dobře pitelné. Volá po sluníčku, salátech a možná i říznutí trochou perlivé vody.

vzpominka_na_letoA bílé Rakousko ještě jednou. O Weingut Neustifter Veltliner DAC Reserve 2009 z Poysdorfu jsem tu už jednou psal, v článku Veltlíny v parkové piknikové úpravě kde najdete i fotku (zde jsem použil jednu vzpomínku na léto). Tohle víno posbíralo hezkých pár medailí a celkem mne zajímalo, jak se od léta pohnulo. Zelená láhev, šroubový uzávěr. Nazlátlá sytější barva. Výraznější ovocitá aromatika prozrazující ležení na kalech, sladší ovoce až do tropického, hruška. Kořenitější tóny, náznak minerality. V chuti suché, plné, výrazné, silné, kyseliny dost aby udržela hutnost na uzdě, kořenitost a mírná hořčina v závěru, delší. Slušně udělané nabušené bílé na 14.5%, ale… u veltlínu mi tenhle projev, pokud nepřidává ještě něco dalšího zajímavého, zas tolik nesedí. Každopádně vinař tomu dává potenciál vývoje deset let a cení si láhev na 14€, což je… dost.

Komentáře používají Disqus