středa 1. února 2012

Bojujeme proti zimě – 3x sherry

alfonso_olorosoVenku je kosa, čas pro rukavice, čepice, svetry, svařáky, destiláty a sherry :-) Nedávno jsem odšpuntoval Alfonso Oloroso Seco, mahagonově hnědé potěšení připravené v podniku González Byass z odrůdy Palomino Fino, v systému solera uložené zhruba deset let. Vůně je klasika pro tenhle styl. Nejsnáze tam jdou identifikovat oříšky, sušené ovoce, takové ty rancio tóny známé z koňaku, fíky a jakoby náznak moře, slanosti, který pomáhá celku až pronikavě štípnout v nose. Sympatické. V chuti velmi suché ale s kyselinou nijak zvlášť intenzivní, výrazné, silnější, s delším dřevěným a karamelkovým (toffee) dozníváním. Vlastně nijak zvlášť složité a spíš na normální pití, pokud tohle jde o olorosu říct. Při ceně nějakých 8€ myslím solidní nákup. Vinařství Alfonso doporučuje ke zvěřině a červenému masu (nevyzkoušeno), ale dokonale to funguje ke slanějším věcem, různým sušeným šunkám, paštikám a „televizním“ pochutinám (ověřeno).

sweet_cream_ms_sherryMalý odskok do supermarketu. V Marks & Spencer občas nakupujeme krom oblečení i některé suroviny na vaření, sem tam cider a především odtud doporučuji sherry. Připravuje je pro ně Williams & Humbert a rozhodně nejde o nějakou špičku, ale solidní představitele stylu ano. A především na našem trhu za bezkonkurenční ceny někde okolo 150,- Kč, v rámci různých akcí i levněji (zajímavé je srovnání se základní řadou už pod jménem výrobce, kterou mají v Global Wines a nyní znatelně levněji než před pár lety). Sweet Cream Sherry je barvy tmavě hnědé. Vůně směr oříšky, kořenitá, jitrocelový sirup, karamel. V chuti dost sladké ale ne vyloženě sirupové, výrazněji znát alkohol, čisté a v pohodě. Karamelový likér, čokoládovější doznívání. Sympatické jednoduše přístupné, výrazně ovlivněné doslazením odrůdou Pedro Ximénez, což jde od cream stylu čekat. Babičky hýkají blahem, jako úvod do sherry je to úplně v pohodě (jen přechod na suchou bude dost šok), já si dám raději spíš něco složitějšího :-) Ale tohle dobře funguje třeba na vaření, doplnění dezertů i pár kapek třeba do krémových omáček. A zmrzlý někde po lyžování bych sklenku taky asi zvládl bez nejmenších problémů.

xerez_quina_valdespinoValdespino Xerez-Quina je trochu zajímavost a Valdespino je jeden z mála producentů, kdo ji ještě připravuje. Jde vlastně o sladší sherry doplněnou o nějaké to koření a bylinky. Tmavě hnědá barva, nasládlá jednodušší vůně, mírně jitrocelový likér, kořenitost, bylinkové tóny a takové jakoby „maggi“ ochucovadlo. Ještě se tomu budu věnovat a zkusím odhalit, co do té sherry přidávají :-) V chuti kulatý, trochu sirupovitý, snadno pitelný „cream“ styl sladší sherry. Spíše jednoduché ale bezproblémové pití. A balení, prodává se v litrovce s plastovým šroubovým uzávěrem (pod kterým je i dávkovač), vybízí k rozlévání po sklenkách někde v tapas baru. Cena lehce přes 5€ je myslím velmi v pohodě. Kupoval jsem ze zvědavosti a moc využití pro tohle doma nemám (piju sem tam vermuty a to spíš v podobě koktejlů, momentálně je favoritem mého domácího baru červený francouzský Noilly Prat), takže skončí jako zajímavost na degustacích a možná jako kořenící/sladící přípravek ke svařáku :-)

Komentáře používají Disqus