pondělí 22. července 2013

Dva crémanty z Alsaska – Muré a Emile Beyer

Muré-Grand-Millésime-2009Nesnáším vedra. A prý má být ještě hůř. S táborem na Šumavě, hezky pod stromy a u zurčícího potoka kde není nikdy horko, je už bohužel konec. Takže zase v práci a rozpálené Praze. V sobotu jsem byl na vinici v Modřanech a ve svahu to smažilo tak, že jakýkoliv argument „na opravdu kvalitní vína máme málo sluníčka“ nešlo brát vážně (já vím, trochu to zjednodušuju). Ale o modřanském koštu později. Dneska dvoje fajn bubliny, ty totiž osvěží vždycky. A začneme lahví Muré Crémant d’Alsace Grand Millésime 2009 brut (web). O osmičce jsem před nějakou dobou napsal, že jde o „fantastický sekt, asi nejlepší nešampaňské bubliny s vlastním a svébytným charakterem za delší dobu.“ Bohužel taky vyprodaný, tak jsem zakoupil co bylo – Cuvée Prestige (ale to bylo degoržování letos a zatím nechávám ležet) a ročník 2009. Vinařstvé René Muré (stále aktivní, byť již přes deset let za spolupráci svých dětí Véronique a Thomase), jeden z tradičních alsaských podniků s bohatou historií, je nejznámější asi díky monopolní vinici Clos Saint Landelin. Vinařství jede bio, ve sklepě to nijak neprzní, prostě klasika :-)

Ročníkovka 2009 je směsí odrůd Chardonnay a Riesling, alkoholické kvašení v burgundských 228l sudech, následně druhotná fermentace v lahvi a na kalech něco přes dva roky. Ambaláž vypadá dost draze, na stole ostudu neudělá. Tvar lahve je až podezřele podobný tomu, který už nějaký pátek používá Krug :o) Pěkné perlení, středně velké bublinky. Velmi čerstvá, svěží vůně, výrazně do bylinek a květů, heřmánek, mineralita. Suché, svěží, krásně postavené a delší s decentní nahořklostí v duchuti lákající k dalším douškům. Plnější a důraznější, rozhodně ne takový ten aperitivní styl, minerální, s bezvadnou kyselinou (na ročník až překvapivě). Přijde mi, že ryzlink tam hraje o dost větší part než šardonka. Výborné bubliny, opravdu jo, ale… na bohatost a komplexitu osmičky to prostě nemá, ta vzpomínka ještě nevybledla a v přímém srovnání to prostě není ono. Osmička byla (krom toho, že jde o tvrdší ročník, což dost pomohlo) navíc pocitově postavena spíše na Chardonnay a Pinot Noir s příměsí Rieslingu a bylo to znát.

Emile-Beyer-Cuvée-Emile-VictorDruhé alsaské bubliny jsou právě takové „šampanštější“ pokud jde o složení. Emile Beyer Crémant d’Alsace Cuvée Emile Victor brut (web) je neročníková záležitost a odrůdově 40 % Chardonnay, 30 % Pinot Blanc a 30 % Pinot Noir. Bez malolaktiky, na kalech dva roky. Velmi pěkné perlení až překvapivě maličkých bublinek. Čerstvá, živá, delikátní vůně. Trochu toastová, minerální, ovocitá, velmi příjemná. V chuti živé, s parádní kyselinou, pěkně postavené, vyvážené, delší, klasické bubliny. Champagne to není, ale charakterem ji trochu připomíná. Od těchto méně slavných příbuzných vinařství Léon Beyer jsem pil i ostatní crémanty v nabídce, základní brut a roséčko. Oboje jsou bezproblémová vína, růžové svou tak trochu navinulou chutí určitě zajímavé, ale o kus jednoduší než tohle „prestižní cuvée“. A vzhledem k tomu, že cena není o moc nižší, je Cuvée Emile-Victor jasná volba :-) Jinak obě vína přivezl Jiří Matějka a snad bude vozit i nadále, byť jsou většinou předem na objednávku a v běžné nabídce obchodu je nemá.

Komentáře používají Disqus