pátek 8. února 2013

Savennières 1989 a postarší Riesling

Chamboureau_Savennieres-Clos-du-Papillon_1989Starší ročníky mají velké kouzlo, nedávno jsem se o tom zmiňoval. V určitých momentech může to, že je víno třeba z ročníku vašeho narození, nebo nějakého dalšího pro vás či celou společnost významného, hrát větší roli než reálná kvalita obsahu lahve. Na nedávné ochutnávce jsem vylovil z archivu Château de Chamboureau Savennières Clos du Papillon 1989, kde jsem k němu přišel a co je to za vinici už zde psal (nedávno také o jiné vinici stejného vinařství a ročníku). Hutnější zlatá barva a intenzivní medová vůně, ze začátku decentně těkavá, postupně se přidávají příjemné kořenité tóny a minerální linka. V chuti sladké a výrazné, poměrně efektní, dost kyseliny která víno udržuje v harmonii, dobrá délka a plnost chuti, sympatický slaďák který na více než dvě dekády věku nevypadal. Aromatika se začala ve sklence poměrně rychle měnit, unikat a trochu hroutit, chuť se držela velmi dobře. Ročník 1989 je pro nás všechny myslím důležitý velmi, takže i kdyby vývoj lahve náhodou nebyl tak ideální jak jsme si představovali (paralelu nehledat), stejně by šlo o zajímavý zážitek. Víno nakonec ponechalo dojem příjemný, bez pachuti zklamání, se sladším dozníváním…

molitor_riesling_2002Na ochutnávce padla i nějaká další myslím celkem zajímavá vína, ze starších třeba Riesling Bernkasteler Bratenhöfchen Kabinett 2002 slavného moselského vinařství Markus Molitor. S jejich víny mám trochu problém, že v mladé podobě na mne působí trochu nudně, láme se to až po delším zrání, kdy vystřelí nahoru a dokáží nadchnout. Tenhle kabinet s 8 % alkoholu má za sebou deset let věku při běžném skladování, žádný podchlazený sklep, přesto barva nebyla nijak zvlášť temná a vůně, i když nějaká ta příjemná medová naleželost už tam byla, působila stále poměrně mladistvým meruňkovým a citrusovým ovocným dojmem, tak pětileté víno bych tipoval. Je to víno lehčího střihu, s klasickým mixem výraznější sladkosti a zároveň bezvadných ryzlinkových kyselin z břidlicových vinic, fajnově pitelné. Nic zásadního, spíše stále v té úvodní jednodušší fázi, ale hodit do sebe láhev by asi nebyl problém. Touhle dobou už mělo být mnohem naleželejší, zajímavé. Výprodej za dvě stovky u Neubaer & syn, no neber to! :-)

Podléháte kouzlu starých vín, se všemi jejich specifickými vůněmi, projevy a úlety? S nemalým rizikem, že obsah lahve už bude… řekněme za zenitem? Nebo vás mnohem více baví ovocná čerstvost mladých vín? Měli jste v poslední době víno či destilát z ročníku vašeho narození? :-)

Komentáře používají Disqus