pondělí 2. prosince 2013

Tisíc růží v dvojím terroir

mille_roses_2006Před nějakou dobou jsem ze sklepa navezl část zásob Bordeaux, že se jim po delší době zase trochu pověnuji. A tak mi ve sklence skončilo také Château Mille Roses (web), rovnou ve třech různých podobách. Menší producent, zhruba čtyřicet tisíc lahví ročně vyprodukují, navíc docela sympatický tím, že na vinicích přechází na bio a to dokonce se snahou výrazně omezit/vyřadit i povolenou měď a více se zaměřující na různé bylinné a další výluhy, vína čiří vaječnými bílky a filtrace jen minimální/žádná. Vinařství sídli u Macau, řeč samozřejmě není o specifické části Číny (ač její občané v Bordeaux a do jeho vín momentálně masivně investují), ale obci u řeky nedaleko jižního okraje apelace Margaux. Vinice Mille Roses, tisíce růží, se nacházejí na necelých deseti hektarech poblíž slavnějších vinařství Cantemerle či Giscours. A v obou apelacích, Margaux i Haut-Médoc. Ještě nedávno to byl jen Haut-Médoc, ale autority uznaly, že jejich kus vinice by ještě měl patřit do Margaux, viz i mapka níže. Zde si dovolím část čtyři roky starého mailu od Tomáše Domince, který situaci popisuje.

…malý výlet do apelačního zákulisí. S hranicemi apelace Margaux byly vždycky potíže a ty přetrvávají dodnes. Margaux totiž nemá logické přírodní vymezení terroiru (tak jak je tomu třeba v St. Julienu), a tak vinaři, kteří jsou hned za hranicemi v Haut Médocu, neustále bojují o to, aby jejich vinohrad byl překlasifikován jako Margaux. V dobách dočasného vítězství puristů se veškerá rozšíření eliminovala, v důsledku čehož tak o kus vinohradu přišlo i Ch. Margaux (!). To už zase bylo příliš, tak se to zase všechno vrátilo zpět do věčného kolotoče. Jak to vypadá v praxi, můžete vidět na přiložené mapce – Ch. Mille Roses se podařilo v r. 2007 získat souhlas k tomu, aby část vinice byla (zdá se, že celkem logicky) zařazena do apelace Margaux. To je ta vykousnutá parcela za červenou čarou. No a prosím, hned tu máme rozdíl v ceně!

Parcelles copie

Jelikož jsem již měl doma ročník 2006, tj. víno ze všech parcel celé jako Haut-Médoc, přesvědčil mne tento apelační exkurz zakoupit ročník 2008 v obou podobách. Ve výsledku ale srovnání není úplně dokonalé. Vinice dnes spadající pod Margaux jsou totiž směřovány na trochu nižší výnos, ve víně je o něco vyšší poměr odrůdy Cabernet Sauvignon a zrání ve dřevě o pár měsíců další, navíc místo 30 % je sudů nových 40 %. Vinařství tuto parcelu považuje za cenější (logicky) a tomu uzpůsobuje vinifikaci. Ale zase to hezky ukazuje problematiku vnímání terroir, resp. na kolik může být leckdy z části spíše v hlavě. „Víno odsud vždycky bývalo lehčí, z tamté parcely vyzrálejší, s více dřevem…“ hraje velkou roli třeba v Burgundsku, určitě by bylo zajímavé mít možnost ochutnat všemožné sousedící village, 1er a Grand Cru vinice zpracované naprosto stejným způsobem. Jenže na Grand Cru můžete vždy dát vyšší cenovku, což vám umožní více se věnovat vinici, snížit zatížení keřů i zvolit dražší způsob zpracování (přísnější selekce hroznů, kvalitnější dřevo a delší doba zrán atd.). Neříkám, že ty Grand Cru polohy nejsou výrazně lepší, ale zároveň je to trochu začarovaný kruh komplikující vytěžit plný potenciál z poloh méně slavných. Na který doplácí třeba některé okrajovější části Burgundska dnes s potenciálem dělat skvělá vína (což ukazují ti, kteří si mohou dovolit vrazit do jejich přípravy velké peníze, Lafon či Leroy jsou asi nejlepší případy), ale v průměru chrlící spíše řidší nudnější kousky. Ale zpět do Bordeaux…

Château Mille Roses 2006 (Haut-Médoc) je půl napůl Cabernet a Merlot, fermentace a macerace 3 až 5 týdnů v nerezu, následně malolaktika a zrání rok v malých dubových sudech, z nichž třetina nových (navíc mixují sudy od šesti různých producentů z několika částí Francie). Kvalitní kovová záklopka a celokorek. Když jsem víno zkoušel před dvěma roky, bylo vyloženě nepřístupné, ostatně jako mnoho dalších šestek (a platí to i nyní, často je více k pití devítka), ale teď už se to zlepšilo. Temná až neprůhledná barva. A tmavě ovocitá i vůně, černý rybíz, švestka až uzená, borůvka, masitost, kávový tón, fajn. Suché, šťavnaté, stále s výraznými ale již uhlazujícími-se tříslovinami, ovocité, vyvážené, čisté, výborně pitelné. Chuť o něco méně „temná“, více do červeného ovoce, čerstvá a nepřestřelená, sympaticky postavená. Hezké pití!

mille_roses_2008

Château Mille Roses 2008 (Haut-Médoc) odrůdově a technologicky zhruba stejné jako ročník 2006, jen tento rok ze znatelně nižších výnosů (u Merlotu o více než 10 hl/ha). Nově mají lahve zadní etiketu s hromadou informací. Opět temná až neprůhledná barva s fialovým tónem. Mladistvá, temně ovocná, důrazná vůně. Ve vůni je znát takový lehce přezrálý tón, kterému říkám „KPZtka“, prostě bakelitový, ale nerušivě. K tomu trochu květinová linka a zelený pepř, kořenitost. Sympatické, komplexní. Suché, plnější, s výrazným tříslem a bezva kyselinou, ale již trochu zakulacené, pěkně postavené delší, tradiční. A ve sklepě se zatím jen zlepší.

Château Mille Roses 2008 (Margaux) má převahu Cabernetu, 60 %, a nových sudů o deset procent víc, strávilo v nich 12 až 16 měsíců. Barva taktéž velmi temná. První dojem hodně podobný, ale celek o něco jemnější, trochu květinově aromatičtější, tuha, s výraznější kávou a trochou vanilky. V chuti překvapivě jakoby hotovější než Haut-Médoc, i přes třísloviny vyloženě lahodné, ovocité, šťavnaté, vyváženost, dobrá délka a pitelnost, hezky strukturované. Je tam opět takový trochu zelenější/pepřový tón (ale Cabernet Franc ani Petit Verdot v tom snad zatím nejsou, ten přidávají až od roku 2009). Pěkné pití, navíc s potenciálem dál dobře zrát.

sklenka

Mille Roses prostě potěšilo, klasická pěkně udělaná vína, trochu tvrdší ale výborně pitelná, za velmi slušnou cenu okolo tří stovek (v en primeur), projevem nepříliš daleko i dražším vínům, navíc od menšího sympatického producenta. Takhle Bordeaux jako můžu :o)

Komentáře používají Disqus