pátek 7. listopadu 2014

4x Burgundsko a 4x Saint-Mont

Domaine-de-Pouilly-Pouilly-Fuissé-Au-Clos-Vieilles-Vignes-2010Před pár dny dorazil do Prahy Jean-Michel Deluc, sommelier stojící za výběrem vín pro francouzský bedýnkový projekt Le Petit Ballon a jeho českou odnož Dvě deci. Na degustaci v nové dejvické restauraci À table představil osm vín, čtveřici bílých burgundských od Domaine de Pouilly a další čtyři červená, od sdružení Plaimont. Jak vína, která byla právě v bedýnce u Dvě deci, tak další kousky co má v sortimentu vinotéka/dovozce Chez Greg Père & Fils. A k tomu jsme se ještě mohli podívat na Příručku malého degustátora, brožurku která bude součástí předplatného u Dvě deci a obsahuje základní tipy & triky pro začínající vínomilce, a ochutnat něco málo z repertoáru restaurace (našel se quiche i šneci, však jsme ve francouzském bistru).

Čtveřice burgund Domaine de Pouilly začala u základního a dost jednoduchého Mâcon Villages 2011, pokračovala přes mírně plnější, minerálnější, ovocný ale stále spíš dost přímočarý Saint Véran 2011, aby se pro mne vrcholem a jediným vínem, které mne opravdu oslovilo, stalo Pouilly-Fuissé „Au Clos“ Vieilles Vignes 2010. To už je bohatší plnější ovocná záležitost, stále čerstvá, máslová krémovost, máslový toast a vanilka, dotyk dřeva, vrstevnaté. Suché, šťavnaté, plnější, trochu zakulacené ale s dobrou kyselinou, již trochu nazrálé, delší, vyvážené. Hodně solidní Chardonnay. Následné Pouilly-Fuissé Prestige 2003 z keřů starých 60-80 let, víno pouštěné na trh až po deseti letech zrání v lahvi magnum, by mne asi více bavilo z jiného ročníku. Nazrálé, máslové, decentní kořenitost, trochu evokuje starou Champagne bez bublin, kdoule a trochu vosk. Suché, naleželé, fajn mineralita, kulatost, oříškovost ve stylu prudce osmaženého másla, toastové tóny. Ale poněkud postrádá kyseliny.

Monastére-de-Saint-Mont-2009O Plaimont Producteurs jsem se zmiňoval v článku Pár kousků z Madiranu a Cahors a pak také v textu Výrazné červené a něco k netypickým balením, který bylo o vrcholu sady červených, Le Faîte 2011. Všechna vína pocházela z apelace Saint-Mont. Na úvod to byla směs odrůd Cabernet Sauvignon, Tannat a Fer Servadou/Pinenc Les 3 Chevaliers 2010. Tmavší barva, fialový odstín. Čerstvě ovocné, tmavé lesní plody, rybíz, jahoda, něco kořenitosti, lékořice. Suché, šťavnaté, slušně dlouhé, dobré třísloviny, jednodušší technicky dobře zvládnuté červené. Na Château Saint-Go 2009 pochází hrozny z polohy, kde je doloženo pěstování vína už v roce 1421, příběhů je třeba :-) Odrůdově hlavně Tannat a dále Pinenc a Cabernet Sauvignon. Barva tmavší, fialový odstín. Hutnější a trochu sevřená vůně, tmavě ovocná, černá oliva. Na úvod příliš nedává. Suché, dobré kyseliny, poměrně plné, svíravější tříslo, sladší ovocnost, delší. Za mne nepřipravené k pití a v dost zavřené fázi. Monastére de Saint-Mont 2009 opět stejné odrůdové složení viz výše. Víno temné, hutné, do fialové barvy, výraznější, již zralejší vůně, tmavě sladce ovocná, poměrně vrstevnatá, kůže, efektní, trochu džemové tóny a kořenitost, dobře zapracované dřevo. Suché, svíravé, výrazné mladistvé v chuti, dost tříslovin, plnější, delší, solidní struktura a potenciál jít dál a zrát, slušný kousek! Le Faîte 2011 temná barva do fialové, skoro neprůhledná. Čerstvé tmavé ovoce v chuti, černý rybíz, tvrdší sevřenější projev, linka minerality. Suché, poměrně plné, dobré kyseliny, kupa třísla, fajn delší dochuť, solidní, koncentrované, čistě udělané, s potenciálem či spíše potřebou zrát.

Komentáře používají Disqus