pondělí 24. listopadu 2014

Čtyři červené vobludy

Wallace-2010-Glaetzer-WinesMimo jiné proto, že manželka má tenhle styl nejraději, jsem v poslední době otevřel několik mohutnějších červených, vyzrálejších záležitostí s vyšším alkoholem. Padla kupříkladu láhev Wallace 2010 od Glaetzer Wines z Austrálie, odrůdově 80 % Shiraz a 20 % Grenache, vše staré keře z oblasti Ebenezer v severní části údolí Barossa. Shiraz je školen v použitých dubových sudech přes rok, Grenache je jen nerez. Ben Glaetzer je jedna z tamních vinařských hvězd a více sepíšu časem. Víno má temnou až neprůhlednou barvu. Intenzívní, hutnější vůně, tmavě ovocná, kořenitost, kožený pásek, vrstevnatá, pěkná. Suché, plné, hutné, koncentrované, nabušené ale nijak utahané, s bezva kyselinou, fajn struktura, delší teplá dochuť. Přes tu explozivnost se skvěle pije a více než patnáct alkoholu snáším překvapivě dobře. Na jejich vlastně základní červené hodně dobré! Koupeno v Meinlu za výprodejovou cenu tuším okolo 350 Kč a za tu bych klidně bral další, běžně u Best Wines něco přes šest stovek.

Archimede-Riserva-2007-MarabinoJako dárek mi doma skončila láhev Archimede Riserva 2007 vinařství Marabino, apelačně jde o Eloro Pachino Riserva, tedy červené ze sicilské provincie Siracusa, odrůdově stoprocentní Nero d'Avola. Vinice s keři 35+ let obdělávány v bio režimu, spontánní fermentace a dlouhá macerace bez přidané síry. Školeno ve velkém (60hl) dřevěném tanku dvacet měsíců. Sytě granátová barva. Výrazná lahvově nazrálá vůně a zároveň i očividně hodně vyzrálé hrozny, poměrně hodně teple džemové, kořenitost. Suché, plné, ovocné, teplé, měkce uhlazené, trochu připečený konec, znatelný alkohol. Hutné, efektní, ale na mne poněkud utahané. Cenově někde k pěti stovkám by to mělo být. Zapomněl jsem si vyfotit láhev předem, takže jako ilustrace už jen sundaná viněta.

Cabernet-Franc-2008-WunderlichCabernet Franc 2008 vinařství Wunderlich ze slavné maďarské vinařské oblasti Villány. Temná barva, byť na okrajích již znatelně nazrálá, a hodně depotu. Hezká „starosvětská“ klasická vůně, nazrálejší, sladší ovocná ale ne džemová, decentně kořenitost, zelený pepř, starý vlakový vagon, zábavné. Suché, poměrně plné v chuti, stále s výraznou tříslovinou, páteř kyseliny, delší, dobře postavené, hodně sympatické víno v akorát kondici. Líbilo se mi dost a výprodejová cena 241 Kč u 1er Wines byla bezva. Akorát už není :-(

Le-Conseiller-2009Po delší době jsem vytáhl láhev Le Conseiller 2009, Bordeaux Supérieur z portofolia Jean-Philippe Janoueixe. Vinice se nacházejí v místech, kde se setkávají řeky Dordogne a Gironde. Jde především o Merlot školený v nových a výrazněji vypálených dubových sudech, snad dokonce částečně amerických, ve dřevě probíhá i malolaktika. Oproti oblíbenému Croix Mouton šlo vždy o trochu opulentnější a hlavně dřevěnější záležitost, ale svým způsobem sympatickou modernu. „Novosvětský“ ročník 2009 jako by se po pár letech zrání s tímhle přístupem srovnal obzvláště dobře. Temná barva, ale nic neprůhledného. Tmavě hutněji ovocné, ale nepůsobí nějak teple. Na úvod sevřené a postupně se otevíralo do vrstevnatosti, minerálních projevů nad ovocem, tuhy a kořenitosti, dřevo znatelné ale zdaleka ne tak výrazné jako obvykle. Suché, plné, s pěknou tříslovinou, tmavě ovocné, s páteří kyseliny a dobře pitelné, slušně postavené. Nic komplikovaného, ale dost fajn. Za 270 kaček v rámci En Primeur kampaně přes Domince proč ne.

Komentáře používají Disqus