pondělí 10. března 2014

Dvakrát vyzrálý Malbec z Cahors

haut-monplaisir-cahors-prestigeCo se vám vybaví jako první, když se řekne Malbec? Pro většinu už je dnes automatickou reakcí Argentina, nadšený vínomilec-frankofil to ale bude mít jistě jinak a zasní se u vinařské oblasti Cahors (případně vzpomene na dávné složení vín z Bordeaux). Osobně vyloženě nevyhledávám ani jedno ani druhé, bývá to na mne trochu „obludné“ (častěji k nim sklouznu v restauraci, spíš než doma), ovšem když ta vína pár let vyzrají, tak umí nabídnout výborné zážitky. Shodou okolností jsem krátce po sobě měl možnost ochutnat dvě vína z Château Haut-Monplaisir (web) a obě si velmi užil. Vinařství sídlí v Lacapelle Cabanac a funguje v nové podobě od roku 1998, ochutnávaná vína byla tedy jedna z prvních, které připravili. Dnes jsou certifikováni bio, vinařství se rozrostlo z 15 na 30 hektarů a vybudovalo si docela dobré jméno.

cahors_schema

Château Haut-Monplaisir Prestige 2000 je jejich „střední třída“, víno jsem chutnal naslepo na domácí degustaci. Hrozny jsou z mladších výsadeb v zóně T3 (viz schéma), odkud obvykle pochází nejbohatší ale zároveň nejlépe zrající vína. Školeno v dubových sudech něco přes rok a půl, mix sudů nových, rok a dva roky starých. Již naleželá ale stále velmi temná barva. Efektní, bohatá vůně, tmavě lesně ovocná, sušené švestky, tóny lékořice, vypálené dřevo do kávy, živočišnost, štěrkově minerální. Suché, plné, strukturované víno, teple sladce ovocné ale s hodně výraznou páteří kyseliny, uleželejší, dlouhé, výborné. Tuším, že jsem to poslal do nějakého skvělého Bordeaux. Ještě teď ho Vins de France (mail, web jim momentálně nejede) mají v sortimentu za čtyři stovky.

haut-monplaisir-cahors-pur-plaisirChâteau Haut-Monplaisir Pur Plaisir 2001 je vlajkovou lodí vinařství, z o něco starších výsadeb ve stejné oblasti, fermentace, delší macerace hroznů i dalších školení v nových pětistovkách dubových sudech, lahvováno bez čiření a filtrace. Temná barva a taková i vůně, tmavě ovocná, s živočišnými tóny, kůží, kořenitostí. Suché, plné, hutné, sladce ovocné, s výraznou tříslovinou a fajn kyselinou, divočejší, strukturované, takové starosvětsky zajímavé a s potenciálem dále zrát. Bavilo hodně. Cena dnes už 950, v tomto kontextu je prestige varianta asi lepší volba, ale znovu výtečné víno.

Komentáře používají Disqus