čtvrtek 4. září 2014

Ryzlinková pomáda

florian-weingart-zaklopkaK odkorkování lahve ryzlinku zrovna dvakrát pobízet nepotřebuji, ale v poslední době jsem jich otevíral nějak méně a s hrůzou taky zjistil, že ani domácí zásoby teď pitelných kousků zrovna bohaté nejsou. Vyměním Bordeaux za pořádné ryzlinky! Každopádně tentokrát bylo důvodem po otevření dvou lahví vyvedené hudební video věnované právě ryzlinku. Není to žádné velké umění, ovšem bavil jsem se u něj královsky, pozitivní atmosféra letní ryzlinkové lásky z toho přímo čiší! ;-)

ryzlink-rynsky-2007-premium-dobra-viniceNejprve mi do sklenky přišel Ryzlink rýnský 2007 řady Premium z Dobré vinice, o kterém jsem tu v uplynulých letech psal už několikrát (Ryzlinkové léto s třinácti vzorky na úvod, Devět bílých z Dobré vinice, Národní park a malá i velká bílá z Dobré vinice, Dobrá (a leckdy skvělá) vinice) a vlastně se poznámky ani tentokrát příliš neliší, tohle víno stále projev drží. Je to nádherně šťavnatá, intenzivní ale vyvážená záležitost, se skvělou kyselinou, energická, ve vůni minerální s poměrně výrazným oxidativním projevem, zeleným jablkem. Parádní víno, které si dám kdykoliv rád znovu, ale klasický rýňák to tak úplně není a zůstal jsem poněkud ryzlinkově neukojen.

2011-Schloss-Fürstenberg-Kabinett-feinherb-plus-Florian-WeingartA tak otevřel 2011 Schloss Fürstenberg Kabinett feinherb+ vinařství Florian Weingart (Mittelrhein / střední Porýní) ze sortimentu VinonautaVinonauta. Plus u feinherb vtipně naznačuje, že půjde o víno sladšího střihu, má to necelých pětatřicet gramů zbytkového cukru. Promáčený korek a plíseň pod záklopkou, ale na víně se to nepodepsalo. Pěkná trochu tmavší citronová barva. Efektní jasná ryzlinková vůně, medovost, lehce bylinka, podběl, dotyk petroleje a sladší peckoviny. Spíše lehčího střihu, alkohol sympatických jedenáct, aniž by postrádalo cokoliv na bohatosti. Jasně polosladké ale s pěknou kyselinou a živostí, sympaticky skvěle zvládnutý „líbivý“ projev, mineralita, energie, pitelnost, delší dochuť. Parádní teď a bude dále zrát do krásy. Mňam. Normálně vyhledávám spíše úplně suchá vína, v případě dobrého ryzlinku beru zbytkové cukry na milost častěji než u jiných odrůd, prostě mu svědčí.

Dr. Loosen, treated my cramp
Eugen Muller, my palate's so damp
Clos St. Hune, on sacred ground
Weingut Knoll, so friggin' round
Acid fun washes over my tongue
But, uh oh, those riesling nights

Komentáře používají Disqus