pondělí 27. ledna 2014

Riesling Schlossreben ve čtyřech ročnících

iltis-Riesling-SchlossrebenDorazila zima, i v Praze začíná být bílo a doprava kolabuje, čas nachladit ve sněhu nějaký ten ryzlink. Je tomu už pár měsíců, co jsem zde psal o degustaci čtrnácti různých ryzlinků od čtyř vinařů. Zaujal mne na ní tenkrát, krom vinařství Dirler-Cadé ve kterém jsem následně utopil nemálo peněz, Riesling Schlossreben vinařství Jacques Iltis. Zakoupil jsem od dovozce tohle víno v několika dalších ročnících a když teď další dostal na srovnání, otevřel je všechny zároveň v takové minivertikále. Prostě víkendová studie vlivu ročníků a zrání odrůdy Ryzlink rýnský u normálního vína z ní.

Riesling Schlossreben 2010 – citronová žlutá, citrusovo-jablíčková vůně, trochu vápenitá minerálnost, již decentně naleželé medové tóny, ale celek zatím spíše v hodně čerstvé podobě. Suché, čisté, středně plné a moc dobře pitelné, šťavnaté, vyvážené, s mírnou „jablečná pecka“ horčinou v závěru. Nic složitého, ale pěkně udělaný jasný rýňák z Alsaska a to se počítá. Mladé víno z dobrého ročníku, které je již teď radost pít a bude zrát.

Riesling Schlossreben 2009 – hutnější, naleželejší vůně, již s jasnými náznaky barev & laků, bylinky, med, trochu netradiční tón až jakoby kokosu. Suché, slušné kyseliny, ovocné, mírně oříškový tón, nijak složitě postavené, ale dobře pitelné. Teplý rok, nazrává a mění se hodně rychle, dvě starší vína ho myslím v pohodě přežijí. Překvapuje mne, jak vysoko je tento ročník obecně hodnocen, minimálně pro suché bílé ryzlinky to žádné terno nebylo. Tohle konkrétní víno je překvapivě svěžejší než průměr, dokonce má zlatou medaili. Ale z Mâconu. A přiznejme si, že tam ryzlinkům úplně nerozumí :o) Pro alsaský rýňák má myslím stříbrná z Colmaru pro ročník 2007 větší vypovídací hodnotu…

Jacques-Iltis-Riesling-Schlossreben

Riesling Schlossreben 2008 – měl jsem tři různé lahve v relativně krátké době, dvě naleželejší a jednu o dost čerstvější. Každopádně zrání a medové tóny se již dost projevují, ale k tomu sladší žluté ovoce až lehce do tropika, minerální a kořenitý tón. Suché, čisté, šťavnaté, decentní hořčina v závěru, přímočaré ale pěkně pitelné, drží se v kondici výborně. Přišlo mi ale takové relativně jednodušší, jako by tomu něco navíc chybělo.

Riesling Schlossreben 2007 – překvapivě bledší citronová barva, složitější nazrálá ale stále ještě čerstvě působící vůně, citrusy, jablko, opět ten zvláštní kokosový tón, náznav barvy & laky, podběl a bylinky. Suché, spíše lehčího střihu, kupa bezva kyselin ale dobře zakomponované, povedená stavba, slušná délka. Vyvážený, velmi příjemný ryzlink, který má ještě něco před sebou a pije se skvěle teď. Věřím, že desítka se bude ubírat trochu podobným směrem.

Komentáře používají Disqus