pátek 9. května 2014

Lambrusco a šumivá Malvasia v podobě nevídané

camillo-donati-lambrusco-2010Včera jsem se zase jednou vyloženě nadchnul. Tchýně hlídala dítě, takže jsem mohl vyrazit s manželkou na příjemnou sváteční večeři ve dvou, volba padla na Aromi. Jídlo si zde drží stále výbornou kvalitu. Carpaccio z mušlí Sv. Jakuba mne dostalo, hodně zajímavá byla kombinace fondantu z tmavé a bílé čokolády s bílým chřestem a zázvorovým sorbetem a vůbec vlastně všechno, jeli jsme hodně aktuální speciality s chřestem a dovolil jsem si následně hodit na twitter poznámku: „Na záchodcích restaurací luxusních i jiných je vždy krásně poznat chřestová sezóna...“ Každopádně nadšení se dostavilo s vínem (pravda k jídlu nepárované zrovna ideálně, hodila by se k tomu mnohem hutnější kuchyně, ale byla to moje volba). Už když mne přišel sommelier varovat, že víno není úplně typické, pokud znám Lambrusco zde obvykle prodávané, bylo jasné, že jsem zvolil správně :o)

tasticky_chrestO co jde? Sice zde jde koupit i vína zajímavá (v minulosti jsem kupoval a s chutí pil Lambrusco Grasparossa di Castelvetro od Manicardi, třeba), ale naprostá většina jsou levné (polo)sladké šumivé záležitosti bez jakéhokoliv hlubšího charakteru, vína točená za pár kaček ve všech možných pizzeriích a dalších podnicích. Lambrusco přitom umí být i mnohem zajímavější pití a důkazem budiž rodinné vinařství Camillo Donati (web, mimo jiné kamarád Angiolina Mauleho, jehož vína obdivuji už delší dobu), biodynamické vinařství sídlící asi 20km na jih od Parmy, a jejich Lambrusco Frizzante dell’Emilia IGT 2010. Hrozny odrůdy Lambrusco Maestri, z výrazně redukované sklizně z vinic bez jakékoliv chemie (a se snahou o výrazné omezení síry a úplné zrušení mědi), kvasí bez kontroly teploty, spontánně, nic se nepřidává (často ani síra) ani neubírá (bez čiření a filtrace). Bublinky vznikají dokvašením v lahvi, prostě ancestrale metoda, pod korunkovým uzávěrem a takto jsou i vína, kalná, prodávána. Když se zadaří, že víno s jemnými kaly jde do lahví  s cukrem okolo 12-18 g/l, tak se nic nepřidává. Pokud už dojelo skoro úplně do sucha, zajistí se cukr na druhotné kvašení přídavkem sladšího vína, prostě trocha Malvasia Dolce to jistí.

jakubka_carpacciofondant_chrestkure_fialove_brambory

Lambrusco má velmi temnou a decentně kalnou barvu. Perlení spíše nevýrazné a znát hlavně v chuti. Aromatika je výrazná, tmavě ovocně pikantní, trochu kořenitější, trochu květinová, hutnější, živočišný tón, masovost, bohatá. V chuti suché, jemně perlivé, bezva kyseliny, pikantnost, lehká zemitost, svíravost a opravdu důrazné třísloviny, dlouhé, koncentrované, strukturované, seriózní a přitom chlastací, máte chuť na stále další a další doušek. Mňam! Chce to to velkou sklenici, ne úplně nízkou teplotu a hrát si s tím. A navíc to bude dál zrát a rozvíjet se, na to bych si vsadil.

camillo-donati-malvasia-2011Rovnou jsem objednal další láhev od stejného vinaře, protože tohle mne dostalo. Byla to Malvasia Frizzante dell’Emilia IGT 2011, odrůda Malvasia di Candia (aromatická a výrazně odlišná větev malvasie), bílé šumivé víno připravené do sucha stejně jako Lambrusco, tedy včetně kontaktu se slupkami. Tmavší barva, slámová trochu do oranžových tónů, zde již perlení výraznější a pěkné. Ve sklence, obzvláště s pěnou hned po nalití, připomíná kalné pivo :-) Trochu funky slupky/kaly/bezsirná vůně, kterou se prolínají vrstvy aromaticky květinové, pomerančové, kus masa na seníku a tak, prostě zábava veliká. Na manželku to vzhledem a vůní dělá dojem jako mix nefiltrovaného pšeničného piva se ciderem a je nadšena. V chuti parádě suché, s příjemným perlením, kyselin tak akorát a k tomu navíc svíravost, parádní třísloviny a decentní nahořklost odrůdě příslušící. Strukturované, výborně pitelné (dokonale maskuje, že alkohol je vyšších 13 %), s výraznější zemitostí v dochuti. Oranžáda a šumivka k tomu, co víc si vinný deviant a blázen do bubliny jako já může přát :-)

Neuvěřitelně chlastací vína, charakterní, možná idiosynkratická ale bezva způsobem, plná energie. Chci další lahve a pít to s tučným salámem, starým parmazánem, vepříkem nebo prostě jen tak! Dováží, a dala so to u podobného typu vína celkem čekat, Flemming Teilgaard Laugesen (viadelvino.cz, různé obchody Aromi/La Finestra). Maloobchodně necelé čtyři stovky za flašku, v Aromi stálo 625 Kč, což mi přijde fér.

Komentáře používají Disqus