čtvrtek 29. května 2014

Na výletě u Weningera a Ráspiho

franz_weninger_1O víkendu jsem se účastnil moc příjemného výletu do Rakouska a Maďarska, jehož cílem byla návštěva dvou skvělých bio(dynamických) vinařů. Nejprve jsme v Horitschonu přepadli Franze Weningera a následně přejeli jen kousek za hranice, okolo jeho druhého podniku v maďarském Balfu, do obce jménem Fertőrákos. Tam zase vinaří József Horváth alias Ráspi. O obou vinařích už jsem tu psal nejednou (Ráspi třeba tu, Weninger naposledy zde) a u obou už dříve byl, přesto si tuhle výpravu nemohl nechat ujít. A dobře jsem udělal! Nebudu se příliš rozepisovat o vínech (k některým lahvím se dostanu čase a hlavě oba vinaří dorazí na Praha pije víno, takže si je můžete přechutnat sami), spíš shrnu pár dojmů jako komentáře u fotek. Prostě takový fotodeníček z víkendu, kterým tímto i děkuji všem zúčastněným za společnost.

franz_weninger_2Franz je mladý sympatický vinař, upřímně a obšírně se rozhovořil o jejich minulosti, o různých nadšeně nakupovaných preparátech a pokusech, o révě která přestávala fungovat tak jak měla a rozhodnutí s tímhle vším seknout a přejít na bio a teď už biodynamiku. O tom, jak se chtěl vyrovnat otci a příšerně se zadlužil při budování moderního provozu v Maďarsku, až musel na chvilku utéct do Indie a tam si vyčistil hlavu.

Weninger_500weninger_sudy

Ochutnali jsem především vína už lahvovaná, ve sklepě spíš jen něco málo ke komentáři na téma „věci nejsou takové, jak se zdají“. Kupříkladu stejná vstupní surovina školená v amfoře a ve dřevě, kde se v současném stavu vína projevovalo naprosto opačně (dřevo chladněji a čerstvěji než uhlazenější amfora), než by člověk ze zkušenosti čekal. Taky mluvil o důležitosti humusu ve vinici, mýtu hlubokých kořenů v souvislosti s mineralitou a mnoha dalších věcech. I základ biodynamických preparátů jsme viděli a sušenou kopřivu si očichali…

weninger_lahve

Vína byla spousta, opět se krásně ukázal rozdíl v terroir a jak může vypadat jedna odrůda, v tomto případě Frankovka, pěstovaná na různých podložích. Ochutnali jsme i starší předbiodynamická vína z devadesátých let, i ta byla v pohodě, ale těžko takto srovnávat.

vyvesni_kamenpastika

K Ráspimu jsme dorazili později než bylo v plánu (a nestihli už jet s Weningerem do vinice Spern Steiner) a docela hladoví, takže jsme před návštěvou vinic a sklepa objednali předkrm v podobě paštiky. Ukázalo se, že vinařův restaurant si tak představuje blok foie gras s lanýži, nikdo si nestěžoval :-) Následovala krátká pauza v nedaleké občerstvovně pro cyklisty (taktéž provozuje Ráspi) s vinným střikem a kdo chtěl i chleba se sádlem dostal.

strik

raspi_svacinkaKrátký pohled do vinice (volně přeloženo „Nová hora“) a následně hurá do lesa. Dlouhá cesta lesem, kterou část výpravy raději vzdala, ale krom hledání hub (dokud nebyla nalezena houba, tak se z lesa nesmělo) skutečně měla logický cíl. Bylo jím několik míst, kde bylo krásně vidět řez terénem (obrovská část kopce byla v minulosti odtěžena a odvezena pryč), jaké podloží mají i přilehlé vinice. Kousek slídové půdy jsem si odvezl domů, na sluníčku se pěkně leskne.

raspi_zije_v_leseraspi_Terroir_1raspi_vinicetresnevinice

Chození vinicemi, vyprávění co všechno vinař (ne)dělá pro zdravé hrozny, ochutnávka zralých třešní. Někdo i klíště ulovil. Krása!

raspi_TerroirA pak hurá do sklepa, vlastně několika propojených sklepů. Sudy různých velikostí (ale spíše malé) a míst původu, spousta starých lahví obalených plísní a k tomu zásoby i lecčeho dalšího, sloužící určitě i pro potřeby restaurace. Vína leží v sudech označených dle odrůd a zajímavě podle toho, od koho Ráspi vinici zakoupil, jestli jsem to správně pochopil. Současnou plochu poskládal z desítek menších částí hlavně starých výsadeb a asi se mu v tom tak lépe orientuje.

raspi_materaspi_sklepsklepsudy_raspisklenicerestaurace

Výtečná večeře! Pokud budete v tom kraji, určitě Ráspiho restuarant nevynechte, nic lepšího v blízkém okolí (na maďarské straně hranice určitě) stejně nenajdete :-) Posezení dlouho do noci nad víny (Frankovka Gneisz ze starých keřů geniální, ale i ta základní je v současném ročníku 2011 skvělá, hodně překvapil elegantní mladý Pinot Noir) a spát. Vinař má i ubytování, v některých pokojích s obskurními záležitostmi jako vana zapuštěná do země kousek od postele, vůbec mi to tam nesedělo :o)

Komentáře používají Disqus