pondělí 12. května 2014

O jednom netradičním růžovém z Čech

chramce_rose_zweigelt_koser_barrique_2007Dnešní zápisek bych rád zahájil citátem anonymního velikána internetových diskusí u jednoho mého „pop“ článku pro HN: „Opět jenom kecy. Každý ať si pije to, co mu chutná a jak mu to chutná. Veškerá svá doporučení si strčte do hajzlu!.“ A s tímto moudrem se vydáme do hájemství vína, které pro mnohé může být slepou uličkou, ale jiné dost možná hodně osloví. Jde o košer řadu Českého vinařství Chrámce (web, s novou vinětou, tu původní jednoduchou „pohřební“ jsem měl trochu raději), konkrétně kabinetní Rosé Zweigeltrebe Private Selection z edice Gafna. Na tom by nebylo ještě nic tak zvláštního, byť už košer víno je u nás spíše výjimečné, kdyby se ovšem nejednalo o ročník 2007 a ke všemu barrique. Úlovek ze sobotní vinné akce na trhu, za sto sedmdesát. Něco podobného jsem tam prostě nechat nemohl.

Víno je uloženo v čiré lahvi pod krátkým korkem z drti. Má růžovo-oranžovou barvu, asi by se dala poslat do cibulové slupky nebo koroptvího oka, kdybych chtěl být poetickým recenzentem. Nazrálá ale stále poměrně svěží vůně, jemněji ovocitá a sušené květy, k tomu kouř, připálené poleno, možná i ta tradiční sladká dubová vanilka by se našla. To celé doplněné decentně chrámeckým „starým vagónem“ (zase poetika, je to taková zvláštně vlhce dřevěno-dehtovo-olejovo-zemito cosi vůně, v nějaké míře ji nalézám v mnoha jejich vínech, hlavně starších a červených). Úplně suché, s výraznější kyselinou, poměrně seriózní a slušně postavené, pěkně dlouhé, s delší nasládle dřevěnou a lehce nahořklou dochutí, zajímavé a poměrně charakterní. Suchost a lehkost chuti v kombinaci s určitou vážností vůně a vůbec celého projevu mne nakonec docela bavila. I takhle prostě může růžovka vypadat, nejen jahůdkově ovocně s trochou zbytkového cukru na zakulacení, rozhodně to nebyl nepříjemný zážitek a investice nelituji.

K tématu růžovek tradičních i méně obvyklých má co říci útlá knížka Rosé s podtitulem veselý i vážný vícebarevný svět vína od Jana Stávka (za kterou děkuji, už ji mám doma přes rok a teprve teď jsem se dostal k pročtení). Na zhruba sto stránkách textu se o rosé vínech, kategorii neustále rostoucí a čím dál populárnější, dozvíte mnohé, a to nejen z perspektivy domácího vinařství. O barrique růžových mimo jiné praví, v souvislosti se soutěžemi: „Jejich osobitost a originální charakter ovšem ve většině případů zůstává nepochopen a víno dostává nízké hodnocení.“ Myslím, že zrovna víno popisované výše by mělo na hodnocení trochu problém :-)

Komentáře používají Disqus