pondělí 26. května 2014

Dotazník k výběru vín z Jižního svahu

sklipek_olezle_lahveUž hezkých pár let se kamarádi, čtenáři blogu ale ostatně i dovozci ptají, s železnou pravidelnosti alespoň jednou měsíčně, zda nechci víno začít prodávat. Odpověď byla vždycky stejná. Ne. Vyhovuje mi systém, který jsem si zde nastavil. Píšu si v klidu o vínech to, co si o nich opravdu myslím, v podstatě téměř bez ekonomických vazeb na celý tenhle byznys. Živí mne úplně něco jiného, Jižní svah je pouze koníček a vyjádřeno stavem účtu „čistá ztráta“, byť zkušenostmi a díky lidem, které jsem v souvislosti s psaním o víně poznal, blog stále považuji za dost zásadní životní přínos. Pokud jde o hodnocená vína, tak je na každém čtenáři, zda mu mé názory a vkus sedí. A jestli si potom vína někde koupí. Z toho už nic nemám, maximálně má sem tam některý prodejce/dovozce radost a dostanu se díky tomu k zajímavé podpultovce nebo tak něco. Ale o víkendu, při návštěvě dvou skvělých vinařů v Maďarsku a Rakousku, na téma zase přišla řeč.

Důležitý argument, který mne přesvědčil o všem začít přemýšlet, byl zhruba takový: „Mne by dost vín, o kterých píšeš, zajímalo. Ale objednat jednu láhev na e-shopu nebo pro ni jet se mi nechce a nemám na to čas. A někdy se vyloženě shání fakt blbě.“ Zní to celkem logicky. O leckterých vínech píšu ne proto, abych i já potvrdil jejich dobře známou kvalitu, ale spíše aby se i další dozvěděli o něčem z mého pohledu zajímavém. A pokud pak doporučená vína málokdo zkouší, spíše z logistických důvodů, tak je to škoda. Upřímně řečeno mám sám problém, že občas mne sice něco zaujme, ale na celý karton to nevidím a objednávat jednu či dvě lahve se mi nechce. Takže jsem vlastně v podobné situaci a samotnému by mi hromadná objednávka vyhovovala :-) Prostě každý měsíc či jiné časové období poskládat větší či menší krabici z vín, která mne v poslední době nejvíce zaujala a rád bych je ještě měl doma. Tedy ne dovézt bedýnku s víny jednoho vinaře, nabízet sadu růžovek na léto či veltlínů ke chřestu, na to jsou tu jiní a zavedení, ale sestavit někdy asi dost nesourodou všehochuť stylů a míst původu. Času málo a ze zkušeností s hromadným nákupem sherry a podobnými aktivitami vím, že to není záležitost na pět minut.

Tak jsem si připravil malý dotazník, nakolik by to celé dávalo smysl, protože když už bych s tím začal, tak by bylo opravdu lepší na pravidelné bázi a ne jako nárazovku. Víno nechci dovážet, spíše bych spolupracoval s dovozci/prodejci již zavedenými, od kterých jsem se sám ke konkrétním vínům dostal. Vinných aktivit, co jen žerou čas, mám momentálně docela dost, takže systém balíčků by si na sebe prostě musel vydělat. Ve svých odpovědích buďte raději konzervativní. Dozvědět se, že sto lidí má zájem o víno za desítku měsíčně, by jistě bylo fajn, ale kdyby vás nakonec bylo dvacet a s krabicí do tisícovky, tak by to ničemu nepomohlo :o) Klidně formulář vyplňte i v případě, že blog sice čtete, ale o nákup vín byste určitě zájem neměli, pro vás je tam vlastně jen jedna otázka na začátku a další na konci, takže vyplnění bude trvat sotva pár vteřin.

P.S. Neexistuje žádný „správný výsledek“, pokud jde o mne. Když se ukáže, že přes veškeré opakované dotazy je zájem vlastně dost malý, alespoň mi nezmizne další zbytek volného času. Pokud se zjistí, že je zde hlad po mnou doporučených flaškách a čas strávený přípravou a distribucí balíčků se rozumně zaplatí, tak se do aktivity třeba i pustím. Takže asi tak :-)

Komentáře používají Disqus