úterý 13. května 2014

Francie a Slovensko ke sledování hokeje

labet-fleur-de-savagnin-2011Nejsem úplně sportovní typ, pokusy o běhání v posledních měsících bych za velký sport nepovažoval a o nic jiného nezavadím ani vzdáleně. A vlastně na sport ani nekoukám, na zápase čehokoliv jsem v životě nebyl a nezapínám ani přenosy v televizi. Dodnes mi uniká většina pojmů ve fotbale a hokeji, ale žíly mi to netrhá, jsem si vědom vážnějších neznalostí v důležitějších oblastech, než je sport. Vše výše uvedené mi nebrání se občas podívat na hokej, takové ty zápasy zásadních týmů jsou velmi efektní hemžení a vypadá to prostě moc pěkně. Včera jeden fanoušek sháněl azyl na zápas ČR versus Kanada („já nevím, kolik može byt spotřeba u standardně dlouhého zápasu s CAN bez prodloužení a bitky ? 1 nebo 2 lahve ?“), doma mu obraz vypadával. Takže malá degustace u telky. Dozvěděl jsem se něco o hokeji, poprvé se u nás hlasitěji fandilo a vína byla fajn :-)

Už u odpoledního zápasu Slovenska s Francií jsem něco ochutnal, na ledě i ve sklence každopádně včera dominovala Francie, byť i něco ze Slovenska se našlo. Kanadskou ledovku nebo bubliny jsem bohužel neměl, ČR obsadil sklenkou včera popisované růžovky. Ale už k těm vínům. Dopíjela se láhev od Domaine Labet z Rotalier, Fleur de Savagnin 2011 Côtes du Jura. Jde o stoprocentně odrůdu Savagnin (dokonce mix tří různých variant, Savagnin Jaune, Vert a také Gros Vert), ale oproti známějšímu jurskému stylu připravenou jako „vin ouillé“, tedy běžně v dolévaných sudech. Jde o základní víno moc zajímavé domény, o které jsem tu psal už dříve, mix několika různých vinic. Čerstvá, výraznější sympatická vůně, citrusy, krémovost, lehce oříšky. Suché, výborná kyselina, plnější, krémově ovocné, delší, minerální, seriózní. Stylově prostě tak trochu nadprůměrná bílá burgunda. Pro mnohé to bude víno (a Savagnin obzvláště) na Juru netypické, ale dolévaný styl zde vůbec není neobvyklý a vlastně je čím dál častější, tohle je jeho povedená ukázka.

lafon_vire_clesse_2009A druhé víno je bílá burgunda nejen stylově, ale doopravdy. Les Héritiers du Comte Lafon je podnik vinařské legendy ve variantě „pro chudé“, mimo domovský Meursault, s víny z Mâconnais a tedy trochu okrajovější části Burgundska, ale připravených velmi pečlivě, z bio produkce momentálně v konverzi na biodynamiku, a kvalitou obvykle dost vysoko. A vlastně čím dál výše. Pevná ruka vinaře (či spíše vinařky Caroline Gon, Dominique Lafon jen dohlíží) a výraznější práce se dřevem (byť pracují v kombinaci nerezu, velkých oválných foudres a šestistovek sudů, klasických burgundských 228l tolik ne) jsou tu hodně znát. Nejvíce mne vždy bavilo Mâcon-Milly-Lamartine „Clos de Four“, ale charakterní je i jejich Mâcon-Chardonnay „Clos de la Crochette“ a za pozornost stojí i další vína z Mâconu (Bussières, Uchizy „Les Maranches“ a ostatně i základní Mâcon Villages, nově lahvovaný pod šroubem). Tentokrát přišla řada na Viré-Clessé 2009, jejich nejnovější viniční akvizici, starají se teď a hrozny mají z vinic Château de Viré a toto je jejich vůbec první ročník. Tmavší, hlubší barva již do zlaté. Naleželejší, hutnější vůně, stále ovocná do hrušky a s citrusovými tóny, plnější, teplejší a důrazné, znatelnější alkohol. Může za to i ročník, ale je to takové dost tučné a potřebovalo by doprovodit jídlem. Aktuální jedenáctka je úplně jinde, svěžestí projevu, ta se dá snadno pít i samotná (teda tohle taky, jak ukázala druhá třetina zápasu, ale…).

kasnyik_svatovavrinecké_selection_2011A na závěr něco červeného ze Slovenska, konkrétně Strekova. Kasnyik rodinné vinárstvo (Tomáš a Gabriel, web) a Svätovavrinecké selection 2011 z viniční trati Góre. Tohle sice není „ten“ Kasnyik, o kterém jsem tu psal opakovaně, ani mé nejoblíbenější strekovské vinařství, ale víno bylo zatraceně dobré a musím toho od nich zkusit vícero! Výrazná ovocná vůně, višně, višňový likér, něco švestky a sušených lesních plodů, efektní, vyzrálé a přitom evokující svěžest a živost. Suché, šťavnaté, peckovinově ovocné, fajn tříslo, výborné kyseliny a skvěle zvládnutý alkohol, plnější, teplejší a přitom živé s dobře zakomponovaným dřevem. S vyšší teplotou se dřevo projevuje více i ve vůně, trochu syrově. Potenciál zrát ještě hezkých pár let, ale už teď ten vzletně ovocný projev baví a víno je krásně přístupné. Mňam. Ani hymna Kanady vínu na kráse neubrala :-)

Komentáře používají Disqus