středa 7. května 2014

Denis Montanar aneb když je divoké přespříliš

denis_montanar_zadni_vinetaVčerejší večer jsem zasvětil produkci Azienda Agricola Denis Montanar (web). Seznámit s jejich víny pár „vinných deviantů“ z ČR vinaři přislíbil jeden pražský vinný nadšenec a italofil, kterému tímto znovu děkuji za pozvání. Denis Montanar, bývalý hráč ragby a na Itala prý docela vazba, ročně vyprodukuje zhruba 25 tisíc lahví a krom toho pěstuje další plodiny jako obilí na mouku a slunečnice na olej. Včelí vosk, který používá na hrdla místo záklopek, zatím bere od kolegů. Jede bio(dynamicky) a je členem všeho možného – lahve mají známé logo Triple „A“ (Agricoltori Artigiani Artisti), certifikován je bio od IMC, patří do Renaissance des Appellations, Aprobio FVG a tak. Takže vinice bez chemie, ve sklepě vše spontánně, bez filtrace, bez čiření, minimální nebo žádné síření. Jak ve sklepě jde o poměrně minimalistický přístup, tak na viněty naopak píše hromadu „technikálií“, poměrně zajímavě to vypadá. Dle chytrých knih je Montanar prý jeden z nejlepších vinařů v lokalitě, na vína jsem se prostě hodně těšil!

denis_montanar_T6-16-9-19-10-1-12-13T. 6-16-9-19-10-1-12-13 ročníku 2012 je čisté nesířené Friulano (čísla jsou pořadí písmen názvu odrůdy v abecedě) z nerezu, osm měsíců na jemných kalech. Tmavší citronová barva. Čerstvá energická vůně, citrusová, se štiplavější minerální pikantností (ve stylu dolévaných vín z Jury) a lehkým funky smrádkem, květinovost, mandle, mírná těkavka. Suché, šťavnaté, ovocně zakulacené, čisté, příjemné, dobrá délka s dozvukem sladkého ovoce, minerální, i přes rozumný alkohol 12,6 % působí celkem důrazným dojmem a přitom se skvěle pije. Zábavné, láhev zmizela snadno, takhle si základní Friulano dovedo představit. Při rozumné ceně (něco málo pod deset euro ve vinařství) bych klidně další láhev dal, potěšilo.

Uis Blancis 2009 (= bílé hrozny v místním dialektu) je směs Tocai Friulano (55%), Sauvignon (30%), Pinot Bianco (10%) a Verduzzo Friulano (5%) ze starých výsadeb, macerace šest dní v otevřených kádích se slupkami a třapinami, na kalech rok, školeno v 30 hl maďarském dubovém sudu. Barevně už „oranžáda“. Divočejší vůně, první dojem sladce a květinově ovocný a efektní, ale okamžitě přijde druhá vlna vůní v podobě LEPÍ-M (víno interně přejmenováno na „modelářské“), výrazných těkavek pro mne za hranicí, kdy nějak přispívají charakteru vína, ale už mu škodí. Suché, výrazné v chuti, hodně kyseliny, poměrně plné, mírně svíravé, strukturované, o hodně zajímavější než vůně. Později se nos trošku uhladil, nebo jsem si prostě zvykl, ve srovnání s dalším vzorkem totiž tohle víno působilo až uměřeně…

Rosé di Refosco dal Peduncolo Rosso 2010 je stoprocentně odrůda z názvu, mladší výsadby, školeno v 20 hl maďarském dubu, na kalech téměř tři roky. Světlá červená kalnější barva. Divočejší vůně, hodně těkavky. V chuti výrazně nasládlé, divoké, naoctění, podivně postavené, ujeté. Pro mne těžce za hranicí přijatelnosti a víno, které bych očekával ve sklepě jako ukázku „podívejte na tohle, tři roky a furt to nedokvasilo a už úplně ujelo“ a ne v lahvi. Fakt si nejsem jist, jestli to vinař takhle chtěl resp. je s výsledkem spokojen, nebo si prostě jen řekl, že nalahvuje co příroda nadělila a je mu to jedno. Za mne jde o víno, které může být vodou na mlýn všem těm, co o naturálních/autentických/atd. vínech tvrdí, že jsou jen omluvou pro neznalost správných postupů a nezvládnutou techniku ve sklepě. Dostat ho do ruky Parker, tak napíše další ze svých výpadů proti celému tomuhle vinařskému směru :-)

montanar_set

Merlot 2011 maceroval šest dní v otevřených laminátových kádích a pak ležel 16 měsíců v nerezu na kalech. Velmi tmavá barva do fialové. Divočejší tmavě čerstvě „nerezově“ ovocité, vápenitá zeď, lehce oxidace a těkavky, výrazné. Suché, hodně třísla a svíravost, delší, šťavnaté, hodně své ale má to něco do sebe. Pilo se vlastně celkem slušně, byť kvalit prvního vzorku zdaleka nedosahovalo.

Tak nějak nevím, za mne poněkud zklamání nebo spíše zmatení. Piju ujetin dost, hranici pro těkavky i další „vadné“ projevy mám poněkud posunutou, ale tohle bylo i na mne moc. A přitom první vzorek ukázal, že umí fakt pěkné věci. Možná jsem holt vinaře jen nepochopil. Pokud by si chtěl někdo udělat obrázek sám, tak s těmito i dalšími víny bude na RAW v Londýně.

Komentáře používají Disqus