čtvrtek 19. června 2014

Bubliny, které bych chtěl pít a ne jen občas ochutnat, ale nemám na ně

krug_2003Je to už nějaký ten pátek, co jsem měl možnost v restauraci Svatá Klára ochutnat nejnovější inkarnaci Champagne Krug (web), na trh právě přišel ročník 2003 degoržovaný v létě 2013. Což byl, jak si jistě pamatuje, ročník komplikovaný. Réva začala brzy kvést, ale pak dvakrát přišel mráz. Následovala vlna brutálních veder a sucha, což vyústilo jak v hrozny výrazně přezrálé, tak naopak vyloženě nedozrálé (přílišné horko v podstatě zastaví v rostlině fotosyntézu), prakticky nešlo sklízet v jednu dobu a sklizeň se táhla dlouho a na etapy. Přičemž první vlna byla nejčasnější od roku 1822. Jedním z důvodů, proč Krug nakonec připravil ročníkovku, bylo právě demonstrovat unikátnost podmínek i v lahvi (rozdíl v ceně ročníku a „běžného“ cuvée u nich není tak velký, aby šlo čistě o prachy). Do lahví nakonec šlo, na téměř devítileté zrání na kalech, mnohem více modrých hroznů (71 %) než obvykle. Podíl Pinot Meunier (z obcí Sainte Gemme, Villevenard a Courmas) byl na takto prestižní víno překvapivě velký, tvoří celou čtvrtinu, právě ten se totiž v podmínkách choval nejlépe a působil velmi zajímavě.

krug_Jessica-JulmyOd 2003jky (ID 313044) jsem předem očekával plnost až snad přezrálost, ale spletl jsem se. Na vůni je to sice intenzívní, ovocné, minerální, pečeně jablíčkové, ale působí velmi mladistvě, čerstvě. V chuti velmi velmi suché, řízné, energické, delší s lehkou jablečnou peckou ke konci a sadou trochu exotičtější výraznějších ovocných projevů (dle zástupkyně vinařství ji to nejvíce připomíná zeleného Haribo krokodýla). Fantasticky dlouhé, kde kyselina ještě dlouho přetrvává v ústech a vede různé delikátní tóny dál a dál. Paráda.

Na srovnání šla již „klasická“ ročníkovka 2000 (ID 412048). Efektně ovocná, kouřově minerální, hutná ale čerstvá, uzené maso, energie. Suché, živé, parádní kyseliny, mineralita, velmi dlouhé, efektní, vyvážené a bohaté a stále dokonale čerstvě pitelné, naleželejší dřevěné a oříškové tóny, komplexní a velmi vinné, hlavně se stoupající teplotou dost „burgundské“, precizně udělané. Paradoxně působí hutněji a tepleji než ročník 2003.

Krug_2000_grande_2003

Všechny ročníkovky bych ale klidně vyměnil za jejich normální Grande Cuvée (ID 211021), jen kdyby stálo výrazně méně. Tohle víno podle mne nemá chybu a klidně i ročníkovky kvalitou předstihne. Čerstvé, pečený toast, naleželost, mineralita, bílé květy, citrusovost a pronikavá mineralita. Dokonale svěží v chuti, s velmi výraznou špičkovou kyselinou, řízné, intenzivní ale zároveň plné jemnějších nuancí, vyvážené, pěkně dlouhé. Neuvěřitelná energie se v tom skrývá. Pro mne stále jednou z nejlepších Champagne a potažmo vín na trhu. Jen… prostě… tři tisíce za flašku :-(

svata_klara_krug

Krug téma zde na blogu: Champagne Krug část I. – O co vlastně jde | Champagne Krug část II. – Grande Cuvée | Champagne Krug část III. – ročníky & Clos…

Komentáře používají Disqus