úterý 10. června 2014

MW zkoušky, slovensko-mikulovský glycerol a explozivní Coravin

mw_2014Pro zítřejší IN Magazín Hospodářských novin jsem připravoval krátký článek o vinných školeních a certifikacích, v mezičase se objevil přehled letošních otázek z teoretické i praktické části, včetně seznamu naslepo degustovaných vín. Takže pokud si chcete udělat obrázek o obtížnosti a stylu zkoušky, máte možnost. Některé kladené otázky jsou rozhodně zajímavé a hodné zamyšlení („Může být vinařský průmysl vůbec kdy sociálně zodpovědný?“) i bez nutnosti odpovědět na ně delším textem za méně než pětačtyřicet minut :o) Dovolil bych si tvrdit, že třeba poznat čtyři ryzlinky bych asi zvládl, ale poslat je přesně do konkrétních míst původu… to už je jiná hra. V praktických vinných testech je tam kupa klasických lahví, ale i několik slušných zákeřností. Prostě pěkně připraveno. Zkoušku minulý týden dělal i jeden studen z ČR, tak mu můžete držet palce, první český MW by mohl domácímu trhu prospět.

O neutěšeném stavu domácího trhu s vínem, především pokud jde o různé dovozy tvářící se na první pohled jako vína z ČR, tu píšu celkem pravidelně až roky. Momentálně v síti kontrolorů skončilo Víno Mikulov, prohřeškem byla přítomnost syntetického glycerolu ve víně, které do svých lahví nakoupili na Slovensku (překvapivě ovšem případ není, snad jen prozatím, vidět v Potravinách na pranýři). Pokud jste pili jejich Müller Thurgau v litrovce, byl v něm i nečekaný bonus. Zábavné je to i v kombinaci s titulkem jejich webové prezentace: „Víno Mikulov - Moravian Wine Perfection“. K článku se okamžitě objevil komentář v tomto znění: „Ondra Beránek zapomněl říct, že slovenská firma, která dodala do Vína Mikulov, resp. do Bohemia sektu víno se jmenuje DUFREX, s.r.o. Prodávají víno s glycerolem i do Zámeckého vinařství Bzenec a do Znovínu Znojmo. Ti mají ale štěstí, protože glycerol ve víně se jim daří díky Klanicovi ututlat. Lidí dávajte si pozor na všechna slovenská vína, které prodávají výše uvedená "moravska" vinařství. Toho vína se samozřejmě nedovezlo pár tisíc litrů, ale desítky…“. Podobných věcí člověk vždycky slyší hromady už kdo ví jak dlouho, ale fakt se nic nemění. Komentář byl navíc přidán pod jménem František Drahonský, což je výrobní ředitel dotčeného vinařství. Ale podepsat se můžete klidně jako Obama, že jo :o) Jinak k tématu jsem se tu rozepisoval v článcích Síň legální hanby, Sudovková „pálava“ aneb víte co pijete? (ještě v době, kdy to nebylo populární :o), Kristovy rány čerstvě rozkvašené, Důvěra v přeprodejce stáčených vín, Podvody, podvůdky a „jen“ prohřešky proti etice a dalších.

Nedávno jsem tu psal o zařízení Coravin, které slouží k postupnému odsávání vína z lahve bez nutnosti vytáhnout korek. Po natlakování lahve ochranným plynem došle v několika případech k jejímu prasknutí, někdo se snad dokonce pořezal. Coravin přestal výrobek prodávat a doporučil ho nepoužívat, alespoň do té doby, než dodají „nápravný balíček“, který bude sestávat z neoprenového obalu na láhev. No není to lehké, podnikat v oboru zásadních inovací pro konzumenty vína :o)

Komentáře používají Disqus