pátek 13. června 2014

Malá brunetka úvodem do dobrých sherry

cream_morenitaV rámci světového týdne sherry jsem přišel pouze s článkem o párování s jídlem, nějak toho bylo moc. Ale pár lahví si přeci jen ochutnal, ovšem o většině tu už psal dříve. Novinkou byl Cream Morenita (význam viz titulek, odkazuje k barvě vína) výtečného producenta Emilio Hidalgo. Zmiňoval jsem se o jejich vínech krátce dříve, na hlubší rozbor vinařství si budete muset počkat, chystám se na něj. Každopádně se jedná o tradičního producenta, navíc stále rodinného a momentálně v páté generaci, v oblasti už spíše výjimečné. Solery mají různé a velmi staré, takže diverzita vín slušná (navíc spolupracují s menšími almacenistas, v případě tohoto vína jeho jméno Francisco Aroca), a kvalita výtečná už od úplně základních vín. Mezi ně patří i dnes hodnocený cream, dle nich „vino de artesania“, směs klasického staršího olorosa s přírodně sladkým Pedro Ximénez, připravená ve stylu starých hospodských směsek.

cream_morenita_sklenkaKrásná barva nejblíže asi lískooříškové, nijak tmavá na styl. Příjemná bohatá vůně spojující směs ořechů, sušené ovoce, rozinky, zajímavé jemnější odbočky a tóny jako zázvor, sladkost dobrého déle v sudu školeného rumu, karamel, mladý bourbon, pralinka. Je tam toho kupa. V chuti příjemně ale nepřehnané sladké (tipnul bych si méně než okolo 130 g/l), výrazné, silné, bohaté, dlouhé, s teplejším dozníváním alkoholu (17 %) ale zároveň zajímavou kyselinou a extraktivností a tóny delšího ležení v sudech, dlouhé, vánočně kořenité tóny, něco čokolády. Sladěné, harmonické, velmi efektní. Dle odborníků devedasátibodové sherry, za mne krásná ukázka, že cream může být výtečné pití a ne jen „líbivé“ doslazené oloroso. Pokud někomu nechutnají běžná suchá bílá a červená, tak bych asi nedoporučoval začít se na ně adaptovat sladkými verzemi. Ale zde mám dojem, že by cukr mohl přijetí oxidativního stylu usnadnit a běžné oloroso být pak časem snazší… :-)

Víno jsem kupoval v zahraničí, ale světe div se, narazil na něj i u nás (zde a tady), cena necelé tři stovky. A včera zjistil, že ve španělském obchodě v Kolínské mají výtečnou Manzanilla La Guita (zmiňoval jsem se zde, taková ta klasika s provázkem) z plnění loňského září za slušných 260 Kč, oproti loňsku šla cena významně dolů. Jasně, ve Španělsku je ještě levnější, ale v kontextu domácí nabídky je to slušné. Pokud si chcete udělat obrázek, jak chutná manzanilla, tak šup tam. Mám pocit, že se tu se sherry blýská na lepší časy :-)

Komentáře používají Disqus