pátek 6. června 2014

Domácí příprava na festival aneb co nevynechat

katalokPředpokládám, že to příliš nešlo přehlédnout, ale už dnes začíná dvoudenní festival Praha pije víno. Těším se a moc! Festivalu jsem dělal web, nic jiného s ním společného nemám, ale budu fakt rád, pokud bude úspěšný (i proto dnešní trochu netradiční zápisek, normálně o akcích píšu spíše reporty až po nich a předem dávám jen pozvánky do kalendáře). Už proto, že kupa účastnících-se vinařství patří mezi mé oblíbence, takže mít možnost si je prochutnat takhle pěkně na jednom místě se cení. V rámci drobné domácí přípravy jsem včera otevřel dvě červená od Petra Marady z Mikulčic, který se též účastní jako jeden z vystavujících. Zatím jsem se s ním viděl jen letmo a o víně s ním nemluvil, ve sklepě nebyl, nebudu tedy trousit žádná moudra. Ani nedávnou pražskou degustaci jsem nestihl, ale vína prý stojí za pozornost a tak jsem zakoupil (ano, opravdu víno kupuju, i když mne někteří podezřívají, že lahve dostávám zadarmo na/za recenze :o) míchanou krabici a postupně se tím propíjím. Trochu svérázný „autentický“ tramín jsem měl, vavřinec který rozhodně „moravskou kyselinu“ nepostrádal, zajímavá a za pozornost stojící chardonnay na slupkách školená v akátu nebo dubu. Taky Rulandské modré 2009 v pozdním sběru jsem otevřel, výborné šťavnaté a poměrně seriózní červené na svém vrcholu (i přes uložení v půllitrové lahvi), které s velkou chutí popíjím při psaní těchto řádků. Uvidíme, co bude mít dnes a zítra na stánku.

Níže následuje pár mých vysoce subjektivních tipů, co na festivalu určitě nevynechat, trochu jako reakce na několik dotazů na tohle téma, které jsem v posledních dnech dostal. Musel jsem se hodně krotit, aby prostě nezkopíroval obsah z katalogu, protože za pozornost stojí v podstatě všichni. Ale to by tak nějak jako zjednodušující tip nesloužilo, že jo :o) Sám mám pořadí trochu jiné (= věci, co jsem nedávno chutnal nebo vím, že budu brzy chutnat jinde, mohu s klidným svědomím vynechat; naopak se zaměřím na kousky, které znám málo nebo vůbec), ale třeba to bude mít pro někoho smysl. Jinak řečeno vás někdy možná posílám popíjet k vinařům, kde se sám třeba ani nezastavím (i když… některé vynechat nejde), protože budu na objevitelské výpravě jinde :o)

tarlant_brut_natureRozhodně nevynechte Champagne Tarlant s jejich parádními bublinami (a možná přijde i novinka v podobě nedozážoveného BAM! z odrůd Pinot Blanc, Arbanne a Petit Meslier, já v to tedy hodně doufám) a Domaine du Pegau s geniálními červenými víny. Za oba podniky navíc dorazí velmi sympatické vinařky, osvěžení v jinak spíše mužském světě sklepmistrů a vinohradníků. Pravda, zrovna tyhle podniky do konceptu vinařství středoevropských a z bývalé habsburské monarchie zapadají asi nejméně, ale tím si radost nenechme kazit.

Umathum_Blaufrankisch_Joiser-Kirschgarten_2007Svéráz Franko Terpin s oranžádami a jinými úlety by měl být na seznamu hodně vysoko, stejně jako legendární Weingut Umathum z Burgenlandu. Ze slovenského Strekova dorazí hned tři vinaři a pokud stíháte, tak dejte všechny. Pokud ne, tak určitě alespoň produkci Kasnyik rodinné vinárstvo, k těm se u nás jinak dostává složitěji. A přihoďte i něco od Slobodné vinárstvo – Majer Zemianske sady, ať se můžete za pár let chlubit, že jste je pili ještě v době, kdy nebyli slavní :o) Z Maďarska je jasná volba Ráspi (a na srovnání frankovky od Weningera, uvidíme které přiveze, ale skvělé jsou vlastně všechny) a pokud dosud neznáte produkci ze Somló, tak také Somlói Apátsági Pince. Frankovkáři krom výše uvedených nevynechají vinařství Gábor Karner, pozornost si u nich ale rozhodně zaslouží i maličká produkce vinařství Peter Wetzer. A když už jsme u Maďarska, tak také Tamás Pók, že jo.

niki_moserZ Alsaska dorazí Domaine Mann a jejich charakterní bílá také zařaďte. Vysoko v seznamu mám italské bubliny od Casa Caterina. Pokud na šumivá vína nejste, tak alespoň srovnání jednoho vzorku od nich s šampaňským od Tarlantu by mohla být dobrá zkušenost. Doufám, že tam bude Pugnitello od Poggio al Gello. Weingut Herbert Zillinger, Weingut Wimmer-Czerny a Sepp Moser, silná rakouská skupina, u které těžko doporučit jen jednoho z nich, hodně záleží na vkusu a mne dostávají pravidelně všichni tři. Pokud máte málo času, tak… asi Moser, byť je z nich nejslavnější. Nebo teda Zillinger. Ale jestli tam bude PUR Grüner Veltliner, tak rozhodně Wimmer-Czerny! Hmmm, takže asi tak… :-)

Asi vidíte, že jsem se zaměřil spíše na zahraničí, Moravu a Čechy jde přeci jen ochutnat trochu snáze i mimo festival, pokud o to stojíte. Osobně ale musím zkusit, co bude nalévat Zdeněk Vykoukal, ten toho má v poslední době fakt málo a nějak mi uniká. A taky kam se posunul pionýr bio produkce u nás, vinařství Abrlovi. Čímž neříkám, že byste měli vynechat Stávka, Kočaříka, Ševčíka, Osičku, Dva duby, Portu Bohemicu a další, že jo :-)

Uff… jenom vinařství tak padesátka a oproti jiným přehlídkám mám chuť ochutnat všechny! A k tomu další lákadla. Tak snad to bude fungovat nějak rozumně, neušlapeme se a vína bude dost. Doufám, že se tam potkáme, hodlám v Tróji strávit kolik času jen půjde a stihnout maximum. Pokud máte nějaký tip, co nevynechat, klidně hoďte do komentářů. Ideálně s důvody proč. A nebo mne alespoň odlovte na místě a pošlete k příslušnému stolečku.

Komentáře používají Disqus