úterý 24. června 2014

Nejen třináctkové ryzlinky s Vinonautem

jost_devon-sVčera navečer uspořádal Ivan Dramlitsch aka Vinonaut neformální degustaci mladých vín ze svého sortimentu, respektive ještě i lahví, u kterých se zatím o zařazení do nabídky rozhoduje. Původně avizoval asi dvacet vzorků, na degustačním archu jich bylo pětadvacet a nakonec se objevil ještě jeden navíc, takže trochu náročnější. Degustace s Vinonautem mne baví, to nadšení pro německý rýňák je u něj opravdu nakažlivé, ač já chorobou samozřejmě trpím už dlouho. Jak nemám úplně blízký vztah k němčině a nelíbí se mi jak zní, byť jsem vyrostl u animáků na RTL2, PRO7 či SAT1 a E.T. pro mne už asi navždy bude „nach Hause telefonieren“, tak když Vinonaut coby rodilý mluvčí vyslovuje jména vinic jako Oberweseler Oelsberg či Wallufer Walkenberg, tak je na tom cosi téměř svůdného :-D

Na degustaci se povětšinou jednalo o ryzlinky z oblasti Mittelrhein (Střední Porýní), na kterou se zaměřuje nejvíce, které doplnilo jedno vinařství z Rheinhessen (Rýnské Hesensko) i s dalšími odrůdami. Ročník byl hlavně 2013, který je v Německu z náročnějších. Vína mají hodně kyselin, poměrně běžně se odkyselovalo, byť jich rozhodně není tolik jako v desítce. Dobrá vína kombinují určitou štíhlost s (i přes nižší alkohol) sílou a koncentrací danou vyšším extraktem (v desítce byl ale vyšší), někdy mohou být poněkud divočejší ale tak nějak nervózně sympatická, pro milovníky ostřejšího projevu rozhodně.

Koncentrace je dána i výnosy, které jsou poměrně malé, úplně běžně na polovině průměrného roku a mnohde spíše ke třetině. Vinaři ve třináctce navíc dost bojovali s botrytidou (nejvíc na Mosele a v blízkém okolí), objevuje se i v lehčích suchých vínech (někdy jako mírná hořčina v chuti, náplast ve vůni). Vzhledem k malým výnosům, a to ne poprvé v posledních letech, kupa vinařů už nezvládla třídit či upravit zpracování tak jak by asi chtěla. Vína se ve sklenkách poměrně rychle proměňují a potřebují, i v té základní úrovni, rozhodně ještě zrát. Ale tohle je samozřejmě hodně obecné, každý vinař a oblast to mají trochu jinak. Následující poznámky jsou spíše pohledem z rychlíku na nabídku jednoho dovozce, pro mne přesto důležitým pro další srovnání později.

bunn_weissburgunderNa úvod produkce mladé vinařky jménem Lisa Bunn z Rheinhessen, psal jsem o ní již loni, od té doby získala trochu větší jméno, vyhrála pár soutěží, podražila a tak :-) SCHEU. Scheurebe trocken 2013 (225 Kč) světlá barva, květinová vůně do tramínu a lehce kvasničná, výraznější chuť, mírně zakulacená cukrem ale s pěknou kyselinou, dobrá délka, čisté, solidní pití. Silvaner vom Rotliegenden trocken 2013 (265 Kč) listnatější, čerstvá vůně, jemnější, lehce citrusová svěžest, suché, středně plné s velmi říznou kyselinou, přímé, živé, dlouhé ale hlavně díky kyselině (byť je jí papírově jen 6.3 g/l). Riesling vom Rotliegenden trocken 2013 (265 Kč, červený pískovec) bledší, sevřenější lehce meruňková vůně, květinovost, příjemné, suché, živé, mladistvé, čistě udělané, fajn délka, vyvážený pěkný klasický štíhlejší ryzlink. Riesling vom Kalkstein trocken 2013 (265 Kč, vápenec) voňavé, žlutější ovoce, lehce zasmrádlost (zaprděnost) co potřebuje odvanout a kvasničnost, suché, šťavnaté, trochu plnější i díky mírnému zbytkovému cukru, výraznější, ovocné, dobrá délka, mineralita, bezva kyseliny, dlouhé, efektní. Velmi slušné. Weißburgunder vom Löss trocken 2013 (265 Kč, spraš) sevřenější mladé ve vůni, tropičtější ovocnost ale relativně jemné, příjemné, suché, ovocné, precizní, slušně postavené, dobrá kyselina a délka, šťavnatost, mírná nahořklina ke konci ale veskrze sympatická přímá bílá burgunda. Orbel Riesling trocken 2013 (399 Kč) mladá zaprděnost, žluté ovoce, výraznější mladistvé ovocnost, exotičtější, poměrně plné, strukturované, ale živé a energické, důraznější, plnější, delší, efektní, minerální, velmi dobré, harmonické, lehce dotyk dřeva, velmi pěkné, už teď nečekaně dobře pitelné. Hodně povedené, ale od téhle úrovně ryzlinku bych vlastně čekal, že bude zatím méně přístupný, což mne mate :-)

toni_jost

Toni Jost je už oblíbený trochu větší producent v oblasti Mittelrhein, viz mé starší články nebo web dovozce. Základní Riesling trocken 2013 (249 Kč) je voňavěji žlutě ovocné, přístupné, lehce krémové, minerální, suché, solidně postavené, pitelné, šťavnaté víno. Fajn. Jodocus Riesling trocken 2013 (279 Kč) je odskok do Rheingau na trať Wallufer Walkenberg. Světlejší barva, citrusová vůně, od prvního přivonění tvrdší, suché, řízné, jablíčko trochu, dobrá délka, ještě trochu zaprděné, pěkná struktura, výrazné kyseliny. Bacharacher Riesling Kabinett trocken 2013 (289 Kč) květinovější vůně a trochu zvláštní, jablko, ostrost, čajový výluh, suché, tvrdší, delší, opět zvláštní výluhovost a zralost, na vinaře velmi netypické, skoro bych si tipnul problematickou láhev a rád bych ochutnal znovu. Devon-S Riesling trocken 2013 (359 Kč, viniční tratě St. Jost a Lennenborn) lehce zaprděná mladistvá svěží vůně, pěkně ovocná, výrazně minerální, bohatší, mírně náplast. Suché, pocitově docela plné, tvrdší, pěkná kyselina a důraz, velmi dobrá délka, struktura a moc fajn délka. Hodně povedené. Bacharacher Hahn Riesling trocken 2013 (399 Kč) zajímavá, hůře uchopitelná vůně, ne úplně typická, mineralita, žluté ovoce, suché, přímé, středně plné, výrazné kyseliny, pěkná délka, pitelnost, živost, příjemná ovocnost, elegantnější. Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2013 (289 Kč) výrazná ovocnost, lehce zaprděné, důraznější, kouřově minerální, trochu cukr ale kyselina ho dobře krotí, dobrá délka, vyváženost, pitelnost, příjemné. Ryzlinkům s vysokou kyselinou trocha cukru sluší.

kauer

Dr. Kauer je jedním z mých oblíbených vinařů, obvykle si u něj nějakou láhev na naskladnění do sklepa najdu. Základní Kauer Riesling trocken 2013 (249 Kč) ovocný, mladý, ještě trochu kvasničný, nečekané těžší květinový až tramínový tón. Suché, extraktivní a důrazné ač nijak plné, výrazné kyseliny, tvrdší, efektní, delší, lehce nahořklost v dozvuku. Kloster Fürstental Riesling Kabinett trocken 2013 (289 Kč) zaprděnější divočejší vůně, minerální, vápenitá zeď, vrstevnatost, velký potenciál. Suché, strukturované, delší, efektní, kyselina, vyváženost. Tohle bude časem bezva. Oberdiebacher Fürstenberg Riesling Kabinett feinherb 2013 (289 Kč) mladistvá zaprděnější vůně, minerální voda (společně s dalším vzorkem jsem si trochu dělal srandu, že je to lehce jako zkoumat projevy různých pramenů v Luhačovicích), i přes papírově docela dost cukru působí spíše suše, perfektní pitelnost, velmi příjemné, ovocné, byť trochu kratší. Oberweseler Oelsberg Riesling Spätlese trocken Alte Reben 2012 (399 Kč) stále ještě dost mladistvé a zároveň jemný náznak petroleje, květinové, kouřovost, mineralita, ovocnost, slušná koncentrace a pěkné kyseliny, dobrá délka, kytičkovost. Slušné. Oberweseler Oelsberg Riesling Spätlese feinherb 2013 (399 Kč) mladistvá zaprděnost, svěží, citrusovost, vápenitá zeď, v chuti trochu zakulaceno cukrem, ovocnost, výborná délka, bohatší. Povedené. Kloster Furstental Riesling Spätlese „fast trocken“ Alte Reben 2013 (440 Kč, téměř suché samozřejmě není žádná oficiální kategorie, mohlo by být označeno jako polosuché nebo feinherb, ale vinař na láhev pro jistotu nenapsal nic a interně si označil takto; stále mne překvapuje, jak akurátní Německo pracuje s některými termíny u vín dost volně) květinové, sevřenější, vápenitá zeď, mladistvé, plnější, lehce cukr, intenzita, živost, energie, dobrá délka, bohatší, slušná stavba, solidní věc. Určitě má velký potenciál.

weingart

Vinařství Florian Weingart na úvod představil Mittelrhein Riesling Qualitätswein trocken 2013 (249 Kč) a na jakostku to byl velký nadprůměr, skoro bych spíše než docukření (častý důvod pro toto zatřídění) čekal deklasování vyššího přívlastku z nějakého jiného důvodu (nechtěný projev botrytidy?). Květinovost, svěžest, žluté ovoce, mírně náplast. Suché, tvrdší, delší, řízné, velmi slušně postavené, mírně pecičková hořkost ke konci, ale poměrně seriózní věc. Mittelrhein Riesling Qualitätswein halbtrocken 2013 (249 Kč) medový tón ve vůni, sladší aroma ale trochu sevřené, decentně nasládlé v chuti, perlička, živost, energie, pěkná kyselina a délka, citrusovost, cukr tomu velmi sluší, výraznější, pěkný kousek. Takové „mlaskavé“, ta kombinace cukru a kyseliny nutí si po doušku mlasknout a dát ještě jednou :o) Bopparder Hamm Ohlenberg Riesling Kabinett trocken 2013 (299 Kč) mladičká vůně, výraznější, minerální lehce vápenité, jemná ovocnost, suché, ovocné, šťavnaté, středně plné, délka vedená vedený výraznou kyselinou, záležitost pro kyselinomilné ryzlinkofily. Bopparder Hamm Ohlenberg Riesling Spätlese trocken 2013 (375 Kč) trochu zaprděné, výraznější aroma, žluté ovoce, hruška, mineralita, opět lehce náplast, suché, ovocné, bezva kyselina a slušná plnost, stavba i délka, velmi pěkná ovocnost, plnější styl, medovost v dochuti. Povedené. Bopparder Hamm Engelstein Riesling Kabinett feinherb 2013 (299 Kč) zaprděná až trochu silážová vůně, výraznější síra, tohle je připraveno na zrání a teď nemělo prakticky smysl čichat. V chuti je to čisté, nasládlost kontrolována vysokou kyselinou, perlička, živost, slušná energie, dobrá délka, ale teď prostě ještě aromaticky mimo.

marco-hofmann

Marco Hofmann je tak trochu svéráz, hospodaří na malé ploše s hůře přístupnými starými keři a zatím se trochu hledá a experimentuje. Kupříkladu teď pustil dvanáctky připravené snad až do lahvování bez síry a školené zhruba rok na jemných kalech. Ta vína byla… hodně divoká, potřebují kupu času k odvětrání či nazrát v lahvi, ale něco v nich je. Steeger St. Jost Riesling Kabinett trocken 2012 (269 Kč) divoké, funky až ujeté, peckové, květinové, hodně složité a potřebuje vzduch. Suché, divočejší ale přeci jen o něco ovocně přístupnější v chuti, slušná stavba a délka, peckovitost, karamelová připálenost ke konci, složitější kousek s potenciálem, ale tedy bojoval jsem s ním. Ne že by mne nezajímalo, co to bude dělat v lahvi a jak se projeví za pár let. Bacharacher Wolfshohle Riesling Kabinett halbtrocken 2012 (269 Kč) opět zaprděnost a divokost, netradiční minerální „Luhačovický pramen“ vůně, ovšem v chuti spíše suché, ovocné, strukturované, pěkná délka, šťavnatost, přístupnější, zajímavé. Steeger St. Jost Riesling Spätlese trocken 2012 (329 Kč) lehce zaprděné, zelenina, hutnější, důraznější, zoufale potřebuje vzduch a čas. Minerální, suché, strukturované, s výraznější kyselinou, delší, bohatší, zajímavé, přes relativně nízký obsah alkoholu vůbec ne řídké. Fajn, v kontextu ostatních jeho vín přístupnější a „líbivější“.

vinonaut_degustacni_sda

Závěr? Třináctky do sklepa chci, ale s pitím bude třeba počkat. Domů bych si asi pořídil ryzlinky Orbel a z červeného pískovce od Lisy Bunn. Přihodil břidlicový Devon-S od Toniho Josta, kabinetní Kloster Furstental od Kauera a také jeho „fast trocken“ ze starých keřů, polosuchou jakostku od Weingarta, pozdní sběr Steeger St. Jost od Hofmanna. A možná ještě něco, kupříkladu odlovil od Kauera a Weingarta ročník 2012, který zatím ještě je a pomalu se začíná dostávat do kondice :-)

Dřívější průřezy: Nejen mladé německé ryzlinky s Vinonautem | Mladé ryzlinky z Mittelrheinu od Vinonauta

Komentáře používají Disqus