pondělí 2. června 2014

Snoubení během světového týdne sherry

sherry_sklenkyAbych si nalil sklenku sherry, na to rozhodně nepotřebuji zvlášť velkou motivaci :-) Ale kdyby to třeba někdo měl jinak… Celý tento týden probíhá International Sherry Week, celosvětová oslava charakterních vín z Jerezu a okolí. Na webových stránkách projektu najdete mimo jiné i kalendář tematických akcí, dle očekávání žádný prodejce z ČR či restaurace v seznamu nejsou, takže slavit budete muset po vlastní ose. Přemýšlel jsem alespoň o nějakém malé sherry pikniku v Praze, ovšem tenhle týden toho mám nějak moc a přeci nemohu být prakticky jediný, kdo tu sherry aktivněji propaguje, ať se přidají i jiní. Kupte si láhev či dvě, pořiďte něco dobrého k snědku a udělejte si příjemný večer s přáteli. I přes polední pauzu, pokud potom nemusíte řídit školní autobus nebo tak něco, se dá něco stihnout. Níže pár tipů na povedená párování sherry s jídlem, základní tipy i něco navíc. Ideální obzvláště pro ty, kteří ještě potřebují přesvědčit, jak skvělé pití sherry je. S jídlem to jde totiž podstatně snáz!

Základní úvod k tématu sherry najdete ZDE, pokud o těchto vínech nic nevíte, doporučuji začít právě tam. O párování v jednom fajn podniku jsem se rozepisoval před pár týdny, zmiňoval se o zajímavé knize, psal detailněji o stylu oloroso a také odrůdě Pedro Ximénez, ale měl tu i hromadu dalších článků. Ale teď už slíbená snoubení.

la_ina_fino_1Fino – Skvělá aperitivní záležitost a k zobání pochutin typu olivy, solené mandle nebo třeba Jamón Serrano. Výborně také funguje s jídly, kde mnohá jiná vína mají problém, jako jsou výrazně kyselé zálivky na salátu. Pokud na léto připravíte polévku gazpacho, tak také nesahejte pro párování jinam. Bezvadné k hodně zasoleným jídlům, třeba pečeným chobotničkám a vůbec plodům moře, ale i k rybám se velmi hodí. Parádní k soleným masům pojídaným za studena, třeba takové plátky vepřové rolády s nakládanou okurkou…

lustau_manzanilla_papirusaManzanilla – V zásadě viz výše, možná ještě lepší pro výrazně slaná jídla a různé mořské potvory. Velmi zajímavé v kombinaci s klasickými solenými brambůrkami, úplně nejvíc pak s britskou octovou variantou brambůrek (u nás jde koupit třeba v Marks & Spencer a různých speciálkách jako třeba Robertson). Jednohubky s ančovičkami taky zafungují skvěle, ale ostatně je to fajn i jen tak k mnohým klasickým českým chlebíčkům a také sendvičům.

amontillado_npuAmontillado – Na pomezí mezi fino a oloroso a tím pádem hodně univerzální záležitost spojující oba dva světy. Doporučuji otestovat s houbovým risottem a dalšími jídly s houbami, včetně omáček na bílé maso. Dobře doprovodí různé úpravy artyčoků a bývá doporučováno k některým úpravám chřestu, ale tam bych spíše zůstal u veltlínu, byť to spojení (obzvláště pokud je chřest grilovaný) funguje zajímavě. Zkuste s grilovaným tuňákem a také s výraznými masovými vývary.

oloroso_rio_viejoOloroso – Zvěřina, červené maso, různé dušené masové pokrmy ideálně z kližkovatých částí masa, houbové pokrmy, krásně zvládá a leckdy pěkně zafunguje s hodně vyzrálými a výraznými sýry, na kterých si jiná vína lámou zuby. Zkuste třeba s líčky, mňam! Může zaujmout s výrazným hovězím vývarem (který je zase možno obohatit před servisem vmícháním trochy fino sherry, hodně zajímavé!). I oloroso bez problémů poslouží na popíjení „jen tak“ ke spoustě různých pochutin a slanějších večerních zobání, je to bezva k různým studeným masovým zbytkům z oběda/večeře (kousky masa, třebas i se zatuhlým tukem, obrané ze zbytku konfitovaného kachního stehna…). Doplní housku se sušenou šunkou či uzeným nebo chleba s divočejší hrubou paštikou.

Palo Cortado – Skoro lepší popíjet jen tak. Ale pokud už má být párováno, tak viz amontillado a oloroso, záleží na vyzrálosti (stáří) vína a stylu.

valdespino_el_candadoPedro Ximénez – V tradiční supersladké podobě (a jiné se vyskytují málokdy) je to vzhledem k množství cukru a alkoholu a tím pádem kalorické hodnotě dezert sám o sobě, případně dobrá surovina pro dochucování (zajímavé do omáček na divočinu, třeba). Každopádně se jedná o téměř dokonalou polevu na vanilkovou zmrzlinu :-) Zkusit můžete se sušeným ovocem, třeba s fíky. Zajímavě doprovodí dezerty postavené na pořádné dávce (hořké) čokolády, oříšky v čokoládě nebo slaný karamel. Lze vyzkoušet s velmi výraznými vyzrálými sýry typu Roquefort nebo pikantní Gorgonzola, může být i Danablu nebo Stilton, když seženete tak s Cabrales. Ti s opravdu dobrým spalováním si dají sklenku PX a k tomu tyčinku Snickers, ale pokud to s vámi sekne, tak ode mne to nemáte…

Doslazené sherry – Nejčastější jako Medium nebo Cream, obvykle amontillado či oloroso doplněné o dávku PX či rektifikovaného moštu. Dle stylu a úrovně sladkosti se používá k čerstvému ovoci (hrušky, melouny) ale i sušenému, se zmrzlinovými dezerty, slušně funguje s modrými sýry a také s foie gras. Nepříliš častý Pale Cream je bezva kombinace se salátem postaveným na hruškách, modrém sýru a oříšcích. Ale po pravdě tento styl piju tak málo, že vlastních zkušeností moc nemám.

Komentáře používají Disqus