pondělí 6. ledna 2014

Ageno a salon oranžád

ageno_2007V rámci poslední ochutnávky na konci minulého roku jsem doma otevřel dvě oranžády, dva ročníky stejného vína zvaného Ageno. Jde o produkt vinařství La Stoppa (web) z italského regionu Emilia-Romagna, konkrétně provincie Piacenza. Odrůdově je to z více než poloviny Malvasia di Candia Aromatica (jedna z mnoha malvasií v Itálii, tahle možná nejvoňavější), Trebbiano a vyloženě lokální Ortrugo (doslova v překladu „ta další odrůda“, nejčastější ve směsi s malvasií). Vinice samozřejmě bez chemie, víno macerováno bez síry na slupkách celý měsíc, část vína zraje v nerezu a další ve francouzském dubu dohromady zhruba rok, lahvování bez filtrace.

ageno_2005Ageno 2007 bylo ve sklence kalně hutně oranžové. Vůně čerstvá, efektní, pryskyřicí nasáklá zásuvka staré skříně u babičky, ve které je uložená sušená pomerančová kůra. V chuti třísloviny, divokost, živočišnost, výborné kyseliny, dotyky ovoce, fajn složitější struktura, délka. Čisté, výborně pitelné „divné“ víno, které mnozí naslepo možná ani jako víno nezařadí, ale vinné devianty povětšinou nadchne. Bavilo moc. Ageno 2005 je barevně podobné, možná ještě o chlup kalnější, naleželejší ve vůni a aromaticky směrem do bylinek, pomeranče, divočejší trochu těkavé, zajímavé. V chuti suché, lehčí než mladší varianta, drsnější a zemitější, stále poměrně bohaté i efektní, ale takovým rustikálnějším náročnějším způsobem. Bavilo taky dost. Vína, která zbyla z degustace, jsem pomalu upíjel následujících několik dní, a obě tato si držela stejný projev a nijak neupadala. Vyzkoušel jsem je i na „běžném“ konzumentovi a příliš neprošla :-) Lahve mi dovezl, jako součást objednávky míchaného kartonu „co tě zaujme“, jeden ze čtenářů Jižního svahu. A do vkusu se tedy, vlastně jako obvykle, trefil :-) Díky! Za patnáct euro za láhev bych klidně ještě nějakou tu sedmičku naskladnil…

Mimochodem asi už o tom víte, ale 23. ledna se v Praze, konkrétně ve Veltlínu, uskuteční Salon oranžových vín 2014 (něco málo k prvnímu ročníku jsem psal zde). Určitě půjde o asi nejlepší příležitost, jak si tento styl bílých vín prochutnat a udělat si obrázek o různých projevech. Součástí budou i nějaké ty tematické přednášky. Místa mizí, takže kdo si chce rozšířit obzory, nakupujte lístky :-)

Komentáře používají Disqus