úterý 23. prosince 2014

Španělsko-portugalský hybrid z Krymu

massandra_oreandaNěkdy je dobré vybočit ze zaběhlých vinných kolejí. Měl jsem doporučit pití k článku o ukrajinské gastronomii a upřímně musím říct, že mé zkušenosti s tamními víny jsou velmi chabé a setkání s nimi vyloženě náhodná. Jako jediná trochu více znám vína od slavného producenta Massandra (web), po kterém jsem také nakonec sáhl. Ač pochází z Krymu a ten je dnes považován za součást Ruska. Massandra je známa svým gigantickým sklepním archivem, ale má co nabídnout i v současné produkci. Od začátku se specializuje na sladší vína, hlavně fortifikovaná. Slavný je jejich muškát, ale celkem úspěšně také replikuje styl těch nejslavnějších fortifikátů světa, ať je to portské, sherry či Madeira. Já sáhl po vzorku jménem Oreanda, ze sklizně roku 2003 a lahvován 2008, což je zrovna docela zajímavý stylový hybrid.

Tohle víno, které z vinic u Černého moře vzniká už od roku 1944, je připraveno trochu ve stylu amontillado sherry, používají i tamní kvasinky. Část zrání, zhruba jeden rok, je pod vrstvou flóru. Další tři roky už víno jede oxidativně. A snad u něj probíhá i něco jako proces „estufagem“ u madeiry, zahřívání vína (ten každopádně proběhl v obchodě, kde jsem víno kupoval, v regálu bylo dost teplo… ale podobný styl vína to přeci jen snáší docela dobře). I odrůdově je to také dobrý portugalsko-španělský mix – Sercial, Verdelho a Albillo. Nakonec i vůně evokuje něcoo na pomezí sherry a madeiry. Alkohol 19.5 %, zbytkový cukr 25 g/l. Kalnější světlá lískooříšková barva. Trochu sladší oříšková vůně, čistá, dotyk slanosti, slaných mandlí, starý sud. V chuti spíše jen nasládlé, poměrně plné, zakulacené, oříškovost, sušené ovoce, výraznější alkohol a teplá delší dochuť, zajímavé. Základní amontillado doslazené madeirou, prostě. Cena dvě stovky v maloobchodě (ruské speciality v Mánesově nebo e-shop dovozce) je férová.

Komentáře používají Disqus
 
Related Posts with Thumbnails