středa 21. května 2014

Vinná certifikace & boj proti podvodným vínům

wset_level_3Před dvěma měsíci jsem tu psal článek na téma WSET Level 3 zkoušek, včetně ukázkových otázek a popisu, jak to celé vlastně funguje. A zhruba od té doby také čekal na vlastní výsledky. Včera konečně dorazil prosíme nepřehýbat dopis z Anglie, což působilo nadějně, papír že jsem neprošel by asi došel v normální obálce :o) A taky že jo, jsem certifikovaný! Prošel jsem pohodlně, pravda „na jedničku“ to tedy nebylo, ale co už. Večer jsem si udělal radost a otevřel základní červené burgundské od Leroy, ročník 2000, stále v perfektní kondici a moc fajn. Teď už se jen rozhodnout, zda mám čas, chuť a peníze pustit se do další úrovně, ať už v Londýně nebo v rakouském Rustu. I když prakticky by mi diplom byl vlastně nanic, což ovšem platí i o současném papíru Level 3 nebo senzorických zkouškách, zda rozeznám kyselé od sladkého a dle barvy bílé od červeného :-) Ale stejně je to lákavé…

V posledních době se vyrojilo hned několik zpráv na téma boje proti pančovaných a jinak podvodným vínům. Výzva všem poctivým lidem z oboru už není žádná nová zpráva. O velkých plánech se šlo dočíst v posledním Vinařském obzoru, vypadalo to tvrdě, hlavně pokud se zrovna zabýváte prodejem sudovky :-) V porovnání s tím, u čeho všeho jsem v poslední době slyšel „to nejde“ (a volné variace jako „do toho se nikdo nepustí“ či  „neodváží navrhnout“), vlastně prakticky od všech, co s tím mají něco dočinění, vypadají podobné plány až nečekaně rozmáchle. Ale papír snese hodně a uvidíme, jaká bude realita. Přijata byla každopádně novela zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která mimo jiné mění přístup k odhaleným problematickým vínům. Nově nebude mít možnost výrobce víno, které na trh nepatří, nechat zpracovat nějak jinak (na líh či ocet), ale bude ho muset nechat na své náklady zlikvidovat. Tedy osobně by mi přišlo lepší prostě zabavit zisk z dalšího zpracování nepřípustného vína a ještě napařit dovozci/vinaři pokutu, ale to je logicky složitější problém přesahující inspekci a asi nemůžeme mít hned všechno, že jo. A jako bonus použil silná slova i hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek, promluvil o záměru novely trestního zákona, díky které by bylo falšování vína hodnoceno jako trestný čin.

Vyhlašujeme válku všem, kteří útočí na jihomoravské víno. Chceme bojovat proti těm, kteří budou kazit renomé našemu vínu a uvádět spotřebitele v omyl. V Jihomoravském kraji se vinařství věnuje mnoho rodin a tisíce lidí. Případy padělání vína jsou přitom časté, a pokud se všeobecně podíváme na alkohol, za vše hovoří metanolová kauza. Nedovedu si představit, kdo jiný by měl lidem proti černému trhu s vínem pomoci než Jihomoravský kraj.

Je tedy na místě mírný optimismus a čekají nás, pokud jde o tristní stav v našem vinařství (a za tím si stojím, že se objevuje čím dál více špičkových menších producentů a technická kvalita velkých šla též nahoru nic nemění na faktu, že u běžných spotřebních a stáčených vín je tu brutální bordel), pozitivní změny? Že by z trhu zmizel třeba polosladký padělaný Původní sklepmistr, u kterého SZPI tvrdí, že jde v podstatě o směs vody (95 % přídavek zní až nesmyslně, byť zhruba polovina není dneska nic neobvyklého) a syntetického glycerolu a něco z hroznů tam snad ani být nemůže? Vůbec syntetický glycerol se teď rozjel hodně, obliba polosladkých tekutin (víno tomu říkat nebudeme) s nějakým tím alkoholem očividně neupadá.

Komentáře používají Disqus