pondělí 22. září 2014

Nádherná mladá frankovka od Wetzera

spern_steiner_sklenkaSice jsem si říkal, že je na tohle víno asi moc brzo, ale prostě neodolal. O víkendu padl Spern Steiner 2011, klasická nefiltrovaná ve dřevě školená frankovka vinařství Peter Wetzer. O tomhle týpkovi jsem se zmiňoval už dříve, jde o vycházející hvězdu rakousko-maďarského pomezí sídlící v městě Sopron. Čistě (výluhy, síra a trochu mědi) ve vinicích a stejně tak ve sklepě. Produkce jednotlivých vín se počítá spíše ve stovkách než v tisících lahví, vyloženě butiková záležitost, což bude brzy trochu komplikace – prodávají ho už docela ve světě a nebude snadné se k jeho vínům dostat. Což by byla škoda.

wetzer_spern_steiner_2011Spern Steiner je uložen v burgundské lahvi, korek zalit voskem. Naprosto žeru jeho viněty! Víno je od prvního přivonění trochu tvrdšího stylu, peckovinově ovocné, strukturované mladé červené, výrazný minerální tón. Mix červených a tmavých peckovin, čerstvost, hodně příjemné, postupně se mění a přidává jemnější odbočky. Suché, šťavnaté v chuti, pěkná struktura, trochu tvrdší, delší sladší cucání pecky dochuť, fajn třísloviny. Sladké ovoce v kombinaci s páteří kyseliny a trochu syrovějším projevem dřeva. Ale blbě se to rozebírá, je tam „něco“, energie, čerstvost, svěžest a přitom dost zajímavých odboček. Bavilo velmi. Cena zhruba pětikilo mi přijde adekvátní a za pár let vůbec, tohle bude zrát. U nás prodává Enoteca Aroma (tam jsem kupoval) a tuším také WineGeek.

peter_wetzerKrom vín, o kterých jsem tu už psal, jsem chutnal opakovaně ještě Pinot Noir 2011 a také starší ročník. Tam se zvláštně a docela brzo projevuje nazrálost v mixu se syrovou mladosti, úplně jsem to nedokázal uchopit a potřeboval bych asi znova láhev doma. Frankovky mne baví vždycky :-) Třeba základní ročníku 2011, mix třech různých poloh, je divočejší, peckovinově ovocná, s hodně výraznou kyselinou, šťavnatá. Přímočařejší a jednodušší než Spern Steiner, ale stále víc než zábavná. Leithaberg Blaufränkisch DAC, tedy jedna specifická rakouská poloha, je frankovka tmavá do fialových tónů, efektní, hodně aromatická a s výraznějším dřevem (ale zmátlo mne to už u téhle apelace i u dalších vinařů, ono ho tam víc být nemusí), suchá a intenzivní, až mohutná ale s parádní kyselinou díky čemuž dobře pitelná, mladičká, s obřím potenciálem. Teprve nedávno se tohle víno lahvovalo, pil jsem ještě vzorek jen stočený ze sudu, tohle až bude v prodeji tak jasný tip na nákup.

Komentáře používají Disqus