úterý 2. září 2014

Sada různorodých Chablis

chablis_korkyV Sýrárně na Jiřáku se v posledních týdnech chutnala též bílá burgundská. Mimo jiné došlo i na Chablis nejprve v kategorii základní, byť leckdy ze zajímavějších terroirů či způsobů zpracování, a o měsíc později i 1er Cru a nějaké to Grand Cru a „archiv“. Opět šlo o vína, která buď Jiří Hron přímo vozí, nebo (častěji) měl jako vzorky pro budoucí možnou spolupráci, někteří producenti jsou zde již zastoupeni jinými dovozci. Rozhodně jsem si to hodně užil, ač ne každé víno zaujalo a občas to bylo jak na houpačce skvělé/mimo, a sem tam i nový objev učinil. Opravdu hodně zaujalo Domaine de L'Abbaye Petit Chablis Sur Le Clos 2011, ale o vinařství i tomto víně jsem se rozepsal samostatně. Dneska souhrnně poměrně dost lahví, letem světem hrubé dojmy & tipy co bych doporučil vyzkoušet, něčemu se budu věnovat detailněji ještě časem.

Domaine des Marronniers Chablis 2011 světlejší citronová barva, čerstvá vůně, citrusy, jablko, suché, poměrně lehké, spíše přímočaré a trochu šablonovité nerezové Chardonnay s dobrou kyselinou a pitelností. Na skleničku v hospodě k rychlému obědu :-)

Domaine de Pisse-Loup Chablis 2011 existuje ve dvou variantách, které se na vinětě liší prakticky jen nepatrným nápisem Cuvée Antoine v případě tohoto chutnaného vína, a ten značí ruční sklizeň místo mechanické. Mírně tmavší citronová, čerstvá minerální vůně, ovocná s lehce zelenými tóny, postupně se uhlazovala. Vůně o dost dál, spíše lehčího střihu, suché, šťavnaté, dobrá ovocitost a lehká krémovost, bezvadné kyseliny, pitelnost, dobrá dochuť, výborné základní Chablis.

chablis_hron_set1

Gérard Tremblay Chablis Cuvée Héléne 2008 Vieilles Vignes má citronovou barvu a již vůní jasně napovídá školení v dubových sudech. Je výraznější, žluté ovoce, trochu oříšek, jasné dřevo. Suché, dobrá kyselina, slušná stavba, již znatelně nazrálé s trochu karamelovo-dřevo-připečeným dozníváním.

Domaine Dominique Gruhier Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2012 má trochu tmavší barvu a výraznou, čerstvou vůni. Krémovost, citrusy, jablko, trochu toastové. Suché, plnější ovocné v chuti, krásná kyselina, dotyk dřeva, výborná délka. Mineralita, pěkná struktura, citrusová kyselina ale nic ostrého, dobře zakomponované dřevo. Mladé, čerstvé, energické. Bezva burgunda, tenhle vinař mne baví!

Domaine Guy Robin Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2010 Vieilles Vignes poměrně tmavá barva, již znatelně nazrálá vůně s jablečně naoxidovanými tóny. Ale k tomu med a kouř. Suché, hodně nazrálé, výrazná kyselina, trochu připečený nahořklý konec, toastovost. Podle mne, ale možná šlo jen o konkrétní láhev, již nalomené.

Domaine Grand Roche Chablis 1er Cru Les Beauregards 2010 sladčeji žlutě ovocná vůně, krémovost, suché, slušně postavené, již nazrálé, čisté solidní Chardonnay, ale nic složitého. Fajn kyselina a slušná délka, šťavnaté, pitelné. Na 1er Cru tomu ale leccos chybí.

robin_blanchotmalandes_lechetrobin_montmains

Etienne Boileau je jedním ze zakladatelů Domaine du Chardonnay a Chablis 1er Cru Vaillons 2010 s jeho jménem na vinětě je už dnes vlastně jen další label této větší firmy, což se hodí při více dovozcích na jednom trhu, některém s exkluzivitou :-) Již trochu tmavší barva a poněkud jablíčkově naoxidovaná vůně, calvados. Suché, výraznější kyseliny, peckově nahořklý konec, oxidace.

Domaine Guy Robin Chablis 1er Cru Montmains 2009 Vieilles Vignes lehce nazlátlá barva, mírně zaprděná minerální vůně, kouř, křísnutí křemenem, žluté ovoce, pěkné. Suché, velmi fajn kyseliny, pěkná stavba a dobrá délka, mineralita, dotyk dřeva, postupně čím dál více žluté ovoce, vyvážené, poměrně důrazné, velmi pěkné komplexnější Chardonnay.

Domaine Jean-Marc Brocard Chablis 1er Cru Montmains 2007 tmavší zlatavá barva, poměrně zajímavá, čistá naleželejší vůně, hodně kouřová / křísnutí křemenem. Suché, výrazné v chuti, pěkně postavené, dobrá délka, mineralita, krémovost a žluté ovoce, fajn kondice. Vším v chuti se prolíná kyselina v poněkud ostřejší podobě, ale celek je stále harmonický. Dobré.

Domaine Bardet & Fils Chablis 1er Cru Fourchaume 2009 citronová barva a dost zvláštní vůně, kde se mi opravdu nedařilo ten hlavní tón zařadit a v poznámkách mi létá plast, zelený vlašák a kdo ví co ještě, postupně to ale celkem odvanulo a objevilo se i žluté ovoce. Suché, opět ten divný plastový tón, bakelit, hořkost v dochuti. Tudy ne.

Francine et Olivier Savary Chablis 1er Cru Fourchaume 2006 tmavší nazlátlá barva, nazrálé, medový čaj, kořenitost, pečené jablko. Suché, naleželé, decentně koření, dobrá kyselina, medovost, ale stále vlastně vyvážené a ještě dobře pitelné, byť preferuji jiný projev.

chablis_hron_set2

Domaine des Malandes 1er Cru Côte de Léchet 2008 citronová barva, stále spíše čerstvá klasická vůně, minerální, žluté ovoce, jemně kouřovitost, vrstevnaté a elegantní. Suché, velmi pěkné postavené, citrusová ovocnost, mineralita a perfektní kyseliny, všechno v parádní harmonii. Dobrá délka, lehkost a přitom poměrně komplexní projev, krásně pitelné. Nádherné Chablis. Rovnou jsem koupil a přidal na zkoušku u jejich 1er Cru Vau de Vey a Chablis Vieilles Vignes Tour du Roy, už se na ně těším.

Domaine Gérard Tremblay (Domaine des Iles) Grand Cru Vaudésir 2010 citronová barva, již trochu medovo ovocně čajová nazrálost, toasty dřevo, zralé ovoce. Suché, plnější, uhlazenější odbourané ale kyselina stále pěkná, dobrá délka, poměrně koncentrované, minerální, strukturované, pěkné.

Domaine Guy Robin Chablis Grand Cru Blanchot 1991 tmavší zlatá barva, sladší vůně, výluhy, bylinky, med, poměrně výrazná a sympatická. Suché, fajn kyseliny, aromatičnost až projev sladkého vína ale úplně bez cukru, stále to má energii, dobrá délka, lehce karamelovo-toastová dochuť. Vzhledem k věku pohoda :-)

Z degustací jsem si odnesl hlavně dvě jména. Domaine de L'Abbaye/Dominique Gruhier, to pro mne byla úplná novinka a jeho vína jsou skvělá. No a pak Domaine des Malandes, které jsem chutnal naposledy před několika lety u Tomáše Domince a od té doby nepil. Jejich Côte de Léchet bylo prostě skvělé!

Komentáře používají Disqus